|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
sonyx Član

Pridružen-a: Sob 06 Okt 2007 10:27 Prispevkov: 453 Aktiv.: 2.10 Kraj: Sevnica
|
Objavljeno: Ned Feb 17, 2008 9:56 am Naslov sporočila: Problem z prenosnim Radio/cd/kasetofonom |
|
|
Lep pozdrav prav vsem!
Imam en problem, ki ga sam ne znam rešiti. Doma imam radio/cd/kasetofon kater igra zelo potiho pa čeprav je potenciometer na največji jakosti se to ne spremeni nič. Poizkusil sem očistit potenciometer pa ni nič boljše. Sumim da je napaka nekje zraven izhočnega čipa. Izhodni čip se mi zdi da deluje pravilno saj če se ga dotaknem s prstom začne zelo glasno brneti ampak nastavitev jakosti ni. ko prestavim na cd ali na kasetar je ta jakost še zmeraj enkaka kot na tunerju.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rajko Član

Pridružen-a: Čet 29 Jun 2006 20:09 Prispevkov: 98 Aktiv.: 0.42 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Ned Feb 17, 2008 12:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno je kriv kakšen blok kondenzator v izhodni stopnji.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sonyx Član

|
Objavljeno: Ned Feb 17, 2008 1:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kako pa naj ga najlažje preverim in ugotovim kje točno je in pa kater to povzroča.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.64 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Feb 18, 2008 2:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Precejkrat je krivo stikalo (preklopnik) za izbor med radiom, CDjem in kasetofonom. Je precej mehansko obremenjeno, narejeno pa je tako, da raje ne bi omenjal. Ali je stikalo oksidirano, ali počeno ali kaj podobnega. Brez odpiranja lahko malo spraya za kontakte (raje ne WD 40), ki se ga špricne v stikalo od zunanje strani (brez podiranja naprave).
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matic_scetinec Član

Pridružen-a: Tor 15 Jan 2008 17:11 Prispevkov: 993 Aktiv.: 4.67 Kraj: Brezovica pri Ljubljani
|
Objavljeno: Pon Feb 18, 2008 6:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
jur je napisal/a: |
Precejkrat je krivo stikalo (preklopnik) za izbor med radiom, CDjem in kasetofonom. Je precej mehansko obremenjeno, narejeno pa je tako, da raje ne bi omenjal. Ali je stikalo oksidirano, ali počeno ali kaj podobnega. Brez odpiranja lahko malo spraya za kontakte (raje ne WD 40), ki se ga špricne v stikalo od zunanje strani (brez podiranja naprave).
Jur |
Zdravo!
Če boš našprical stikalo, se pri oksidaciji zelo dobro obnese sprej KONTAKT 60.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sonyx Član

|
Objavljeno: Tor Feb 19, 2008 1:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poskusil sem sem tudi s KONTAKT 60 in ni bilo nič boljše. Ima kdo še kako zamisel kaj bi se dalo narediti.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matic_scetinec Član

Pridružen-a: Tor 15 Jan 2008 17:11 Prispevkov: 993 Aktiv.: 4.67 Kraj: Brezovica pri Ljubljani
|
Objavljeno: Tor Feb 19, 2008 3:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo!
Izmeri potenciometer za nastavitev jakosti.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.64 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Tor Feb 19, 2008 3:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brez odpiranja naprave ne bo šlo. Ker delno slišiš radio program, pomeni to, da izhod iz radijskega dela nima pravilne povezave do ojačevalnika. Mogoče je zanič stikalo. Kontaktni sprayi odpravijo smeti in okside. Odpadle ali odlotane žice, počena stikala in podobno je potrebno poiskati na roke in oko. Če nimaš opreme ali vsaj kakšnega upora, lahko narediš takole: z eno roko se dotakneš vhoda ojačevalnika, tako da brni. V drugo roko vzameš primeren kontakt (žička, vilice, žebelj) in se dotikaš raznih delov naprave (razen 220 voltov). Ko se boš dotaknil izhoda radia, ti bo zaigralo v zvočniku. Če imaš upor 10 k ohmov, lahko isto stvar narediš z uporom (brez vilic, žeblja,...). Če ti napravo na ta način uspe spraviti v delovanje, pomeni to, da je zanič stikalo za preklop, ali pa potenciometer za glasnost. Potenciometer preizkusiš tako, da se z prstom (žička, vilice, žebelj) dodakneš srednjega kontakta. Če bo brnenje spreminjalo glasnost, ko boš obračal potenciometer, to pomeni, da je potenciometer v redu. Preostane še stikalo. Okvaro se včasih vidi na oko, lahko pa stikalo izmeriš z ohmmetrom, ali pa ga podreš. Če ga ne podreš preveč mesarsko, se ga lahko popravi in sestavi nazaj.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sonyx Član

|
Objavljeno: Sre Feb 20, 2008 10:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jur hvala za nasvet. Uspešno sem rešil radio pri katerem sem zamenjal potenciometer. Samo da sem jaz na potenciometer med dva priključka priklopil 10uF 100V kondenzator in poizkusil če se jakost spremeija in se ni. Imam pa že drug radio z isto napako. Poizkuail sem isto kot pri onem prejšnjem vender ni nič delovalo še zmeraj se je samo blago slišala postaja z kontakt sprejem som našprical tudi stikalo za preklop med radio/kaseta/CD. Probal sem prst pritisnbit na izhodno stopnjo ojačevalnika in se brnjenje komaj kaj sliši zelo blago. Ne vem ali je mogoče crknil čip. Radio je malo noveši in ima digitalno skalo vendar to nebi smel biti problem.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damjango Član

Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56 Prispevkov: 756 Aktiv.: 4.83 Kraj: Murska Sobota
|
Objavljeno: Sob Dec 29, 2012 9:12 am Naslov sporočila: |
|
|
Imam prensoni radio z kasetofonom in CD predvajalnikom. Problem imam pri predvajanju kaset. Kaseto noče vrtet, oziroma se zatika trak. V prostem teku pa vse normalno deluje.
Mogoče je zamazana glava ali pa mehaski problem s glavo?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5824 Aktiv.: 24.51 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Sob Dec 29, 2012 9:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Kaj misliš s tem, da se zatika trak?
_________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damjango Član

Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56 Prispevkov: 756 Aktiv.: 4.83 Kraj: Murska Sobota
|
Objavljeno: Sob Dec 29, 2012 9:59 am Naslov sporočila: |
|
|
S tem sem mislil to, da včasih se malo zavrti naprej, tako, da pride do popačenja zvoka.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damjango Član

|
Objavljeno: Sob Dec 29, 2012 10:06 am Naslov sporočila: |
|
|
To se dogaja na vseh kasetah, ki jih še imam doma, sicer so že stare, ampak tu ni problem kaseta, problem je najbrž z glavo kasetofona.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5824 Aktiv.: 24.51 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Sob Dec 29, 2012 10:29 am Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj bi pa bil problem z glavo kasetofona?
Kdaj je bile pa nazadnje menjana gumica za pogon gumijastega koleščka in kdaj je bil le ta nazadnje očiščen?
_________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kastaneda Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 11:18 Prispevkov: 459 Aktiv.: 2.40
|
Objavljeno: Sob Dec 29, 2012 11:23 am Naslov sporočila: |
|
|
Očisti označene dele na sliki (alkohol...).
Če če vedno ne bo OK, zamenjaj jermen.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
59 KB |
Pogledana: |
1 krat |

|
_________________ LP
Srečko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni