www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Nakup LED trakov - pomoč
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.65
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 04, 2013 9:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha...no, saj jaz imam itak kombinirano s fluo cevmi. Upam, da so te kaj boljše...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.02
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 04, 2013 9:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Slab CRI:
Barve niso prave: npr. v kuhinji sadje in zelenjava izgleda čudno ...

Nekih zdravstvenih posledic po mojem ni, oči po mojem to posebej ne uničuje (jih bolj pomanjkanje svetlobe, ker jih napenjaš), možgani pa imajo tudi kar dober "white balance" algoritem.

LP, g

p.s. Doma imava 2 "true daylight" 10.000 lumen žarnici. Zadeva je odlična v tej ljubljanski megli! Smile Edino zvečer je treba pazit, da se jih ugasne do časa (na kar tudi opozarjajo), saj sicer kar ne moreš zaspat. Preverjeno ...

Saran
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26
Aktiv.: 3.65
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 04, 2013 9:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem nekje slišal, da imajo tele bele ledice prebitek modre svetlobe, kar škoduje očem. Bele ledice v bistvu sploh niso bele ampak so modre. Vsebujejo pa še nekaj snovi, ki fluorescira (rumeni fosfor). Ta del modre svetlobe zamakne proti višjim valovnim dolžinam (zelena, rumena). Posledično dobimo zmes valovnih dolžin in barva se nam zdi bela.

Sicer ne vem koliko resnice je v tem, vendar bi se splačalo preveriti sevalne spektre teh diod.

Primer.

mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.02
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 04, 2013 9:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je res. In od tipa in debeline nanosa je odvisno, ali bo LED svetila "modrikasto belo", belo ali toplo belo (mislim, pa da se uporablja UV, ne modra).
LED glede na način delovanja drugače lahko seva le eno valovno dolžino (iz česar nekako ne moreš dobiti bele svetlobe).

LP, g

Matej79
Član
Član

Pridružen-a: Ned 11 Sep 2011 21:15
Aktiv.: 2.03
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 04, 2013 9:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Spodaj primerjava Cree High CRI 3000K LED in Cree CW (Cool White) 6500K LED z nizkim CRI

Zgoraj za primerjavo Bridgelux Decor Array CRI 97-98

decor_array_graph Bridgelux.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  32.33 KB
 Pogledana:  1 krat

decor_array_graph Bridgelux.png

Cree 3000K HCRI - Cree 6500K CW.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  59.98 KB
 Pogledana:  0 krat

Cree 3000K HCRI - Cree 6500K CW.png

Nazadnje urejal/a Matej79 Pet Jan 04, 2013 10:00 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Matej79
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 04, 2013 9:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsaki beli LED je osnova modra LED (Royal blue) z nanosom fosforja.
Nazaj na vrh
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.83
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 04, 2013 10:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
Aha...no, saj jaz imam itak kombinirano s fluo cevmi. Upam, da so te kaj boljše...

Novejše T5 s faktorjem 8, da ker proizvedejo še veliko količino svetlobe, kar je tudi sorazmerno z močjo. S časoma pa se veliko bolj poslabša kot LED s CRI 80.

Danes se dobi LED s 95Ra. Nimaš kaj razmišljati, če daješ poudarek na to. Le denarnica te mora nesti.

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 04, 2013 10:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj to je problem, ker se kupuje kitajska roba... "Prave" ledice so predrage...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Matej79
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 04, 2013 10:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
Saj to je problem, ker se kupuje kitajska roba... "Prave" ledice so predrage...

6.4€ za XM-L2, ki pri 10W daje 1000 lumnov se ti zdi drago? 15€ za MT-G2 ki je zmožna oddati do 3000 lumnov se ti zdi drago? XP-G2 pri 5W 500 lumnov za 4.8€ se ti zdi drago?
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 04, 2013 10:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

NE govorim o modulih, ampak o "žarnicah". Zadeva, ki jo samo priviješ v grlo od Osrama moči cca 3W stane preko 20 evrov. Primerljiva kitajka pride cca 5 evrov...
Nazaj na vrh
Matej79
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 04, 2013 10:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zgolj iz radovednosti me zanima, če si slučajno takšni dve brljivki primerjal v živo?

Led-tech.de ima nekaj kvalitetnih "žarnic" navoljo, cene pa so, kakršne pač so. Za razliko od kitajski lumnov, so tukaj podane realne številke.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 04, 2013 11:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hja, prav v specializiranih trgovinah nisem bil, ampak ko gledam osramove (in podobnih "priznanih" firm) LED žarnice v naših velecentrih (od merkurja do ostalih...) mi gre kar na bruhanje ob pogledu na cene. Svetilnost teh brlivk je enaka kot svetilnost kitajskh jajčk, katerih imam kar nekaj doma in sploh ne svetijo tako slabo, kot bi mislil.
Močno upam, da v teh naših velecentrih prodajajo šrot pod resnim imenom. Vsaj tako izgleda.
In, še enkrat - govorim o izdelanih žarnicah (recimo E27 navoj), ne o LED modulih.
Nazaj na vrh
Matej79
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 05, 2013 12:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tukaj je nekaj kvalitetnih sijalk na voljo po, recimo temu, dostopnih cenah, glede na kvaliteto.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 05, 2013 10:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha, tole je že nekaj, hvala. Cene so sprejemljive, lumni tudi. Bom kaj od tega naročil in naredil direktno primerjavo s kitajčki...vsaj glede svetilnosti, če ne drugega.
Nazaj na vrh
Saran
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26
Aktiv.: 3.65
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 05, 2013 11:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kje bi se pa dalo LED trakove dobiti s temi CREE-jevimi ledicami?
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 2 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 11 dni