|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
smajly Član

Pridružen-a: Pon 10 Jan 2011 14:15 Prispevkov: 42 Aktiv.: 0.24 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jan 08, 2013 8:21 am Naslov sporočila: Regulator moči transformatorja (elektronski variak)? |
|
|
Pozdravljeni.
Kot sem v naslovu napisal me zanima, ali je kaj takega sploh mogoče (seveda brez uporabe dejanskega variaka ). Če ima kdo kakšno idejo kako, bi prosil tudi za shemo.
Lp, Nejc
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vucboj01 Član

Pridružen-a: Sob 26 Mar 2011 17:08 Prispevkov: 56 Aktiv.: 0.32 Kraj: Kranj
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smajly Član

|
Objavljeno: Tor Jan 08, 2013 1:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovor.
Pri iskanju na internetu sem že naletel na to shemo, samo me zanima če je stvar izvedljiva z manj transformatorji, ali še bolje brez transformatorjev.
Našel sem tudi spodnjo shemo, samo ne piše katere diake in triake se uporablja. Zanima me tudi kakšna je vloga drugega triaka v tem vezju, saj nima uporabljenega ˝gate˝ pina?
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
592.51 KB |
Pogledana: |
9 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smajly Član

|
Objavljeno: Tor Jan 08, 2013 1:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še to: zraven slike je pisalo, da če želim doseči reguliran izhod izmenične napetosti, pač ne uporabim mosta.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iskra Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13 Prispevkov: 797 Aktiv.: 3.36 Kraj: Lokev ,Boa , KOPER
|
Objavljeno: Tor Jan 08, 2013 1:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj so trafoti tak problem ? Nekaj zelo primernih sem dal Volk-u , pa še ločilni variak dobiš .....z dvema trafotoma.
_________________ L.P. iskra |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastiant Član

Pridružen-a: Čet 20 Jul 2006 11:43 Prispevkov: 1814 Aktiv.: 7.88 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jan 08, 2013 4:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
iskra je napisal/a: |
Kaj so trafoti tak problem ? Nekaj zelo primernih sem dal Volk-u , pa še ločilni variak dobiš .....z dvema trafotoma. |
Ločilni transformator bi pa zares rabil, brez variaka. Že vidim, da bo potreben obisk pri Volk-u.
Pa še Iskra ima neko škatlo za mene.
_________________ LP Sebastian |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smajly Član

|
Objavljeno: Tor Jan 08, 2013 5:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Kaj so trafoti tak problem ? Nekaj zelo primernih sem dal Volk-u , pa še ločilni variak dobiš .....z dvema trafotoma. |
Sami trafoti niso tak problem, večji problem je cena . Drugače pa me zanima če bi bilo kaj takega izvedljivega elektronsko tudi zato, da ne bi rabil enega univerzalnega napajalnika (npr. variaka), ampak bi lahko v vsak ˝projekt˝ ki ga naredim vgradil svoj regulator moči.
Lp, Nejc
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iskra Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13 Prispevkov: 797 Aktiv.: 3.36 Kraj: Lokev ,Boa , KOPER
|
Objavljeno: Sre Jan 09, 2013 8:20 am Naslov sporočila: |
|
|
sebastiant je napisal/a: |
iskra je napisal/a: |
Ločilni transformator bi pa zares rabil, brez variaka. Že vidim, da bo potreben obisk pri Volk-u.
Pa še Iskra ima neko škatlo za mene.  |
Najenostavneje vežeš dva trafota skupaj recimo 220->24>24->220 ... no zate pa bomo ja našli kakega ta pravega ločilnega... , škatlo pa moram še napolniti saj ni lepo da s Primorske odideš z napol prazno (ne napol polno) škatlo Kaj bodo rekli prijatelji , da sem slabši od G.....
_________________ L.P. iskra |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
6dan8 Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53 Prispevkov: 1053 Aktiv.: 6.00 Kraj: Goriška
|
Objavljeno: Sob Jan 12, 2013 12:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
smajly je napisal/a: |
...Našel sem tudi spodnjo shemo, samo ne piše katere diake in triake se uporablja. Zanima me tudi kakšna je vloga drugega triaka v tem vezju, saj nima uporabljenega ˝gate˝ pina? |
Diak bo najverjetneje dober kakršenkoli. Delujoč . Za triake pa... no, obstajajo tudi verzije, ki jih proizvajalci reklamirajo kot "high inductive load". Shema je verjetno povzeta od tukaj, stran 7. Tam, kot je videti, je "gate" povezan takole:
Offtopic: tudi z "regulatorjem" iz sesalca za prah si lahko pomagaš...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.02 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Sob Jan 12, 2013 12:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Samo to veš, da nobena od teh rešitev ne daje na breme sinusne napetosti. Torej nobena od teh rešitev ne more popolnoma zamenjati variaka.
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.13 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Sob Jan 12, 2013 1:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Obstajajo tako imenovani magnetni ojačevalci. Pri njih z enosmernim tokom skozi prvo navitje spreminjamo nasičenje jedra transformatorja in s tem induktivnost drugega navitja. To je vezano zaporedno s bremenom in priključeno na izmenični vir.
Več je povedanega in pokazanega na tem linku.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni