|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
miharix Član

Pridružen-a: Tor 18 Dec 2012 9:59 Prispevkov: 410 Aktiv.: 2.68 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Čet Jan 10, 2013 11:57 pm Naslov sporočila: RGB LED "zavesa" |
|
|
Pozdravljeni,
verjetno ker je to moj prvi post na tem forumu, bo zvenelo kot, da "maaalo" noobovsko sanjam... najverjetneje, da res
Samo vseeno bi kakega odgovorja od vas mojstrov elektronike bil zelo vesel.
No k stvari.
Danes se mi je porodila ena, sicer za moje znanje elektronike verjetno kar "sadomazo" ideja ,
za katero pa sem prepričan, da je nekdo na tem forumu že kaj konkretnega izdelal a žal nisem našel teme.
Torej želel bi izdelat neke vrste notranjo zaveso, iz individualno krmiljenih RGB ledic za okna, ki se razpostezajo na dolžini ca 10m.
To, da bo zaradi tega v prostor padalo nekaj manj svetlobe ni problem oziroma bo celo zaradi namembnosti prostora dobrodošel stranski učinek.
Koliko LED bi krmilil na tej ca 20m^2 ? Čim več Vsaj toliko da bi iz ca 20m lahko bral črke ter razločil kakšno preprosto animacijo.
Zdaj pa se mi poraja vprašanje, po kateri poti to realizirat, da bi bil finančni vložek za HW čim manjši ter po možnosti osveževalni čas posamezne LED čim manjši?
Da bi si lahko približno izračunal, če bom primoran le ostat pri ideji.
Hvala za odgovore.
Aja še to: Programiranje mi ni problem & če bi bilo slučajno za realizacijo ceneje se lahko za krmiljenje uporablja PC. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mkezmah Član

Pridružen-a: Sre 21 Jan 2009 16:30 Prispevkov: 220 Aktiv.: 1.10 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pet Jan 11, 2013 12:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Povsem razumljivo, da bi (če sem prav razumel) za 20 kvadratnih metrov velik RGB LED zaslon želel čim cenejšo rešitev.
Najprej povej koliko tisoč € imaš na razpolago, ti bomo potem lažje svetovali (pardon, malo sem se zaletel - glede na spodnjo objavo bi se torej strošek gibal samo v rangu 1-2 tisoč €, zanimivo).
LP
Marko
Nazadnje urejal/a mkezmah Pet Jan 11, 2013 2:26 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bolha95 Član

Pridružen-a: Pet 14 Dec 2007 21:33 Prispevkov: 296 Aktiv.: 1.38 Kraj: Križe / Tržič
|
Objavljeno: Pet Jan 11, 2013 1:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za občutek je tu nekaj objavljeno pa si izračunaj
http://buildleddisplay.blogspot.com/ _________________ LP,
Robi
Kjer se znanje konča, se domišljija začne |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
miharix Član

Pridružen-a: Tor 18 Dec 2012 9:59 Prispevkov: 410 Aktiv.: 2.68 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pet Jan 11, 2013 5:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Te RGB trakove sem že nekaj gledal pa pa me je pol firbec še bolj mučil ali je res to najcenejša rešitev?
Za moje sanje mislim, da bi lahko imel LED bolj narazen kot so v traku.
Ni ročno spajkanje mreže ceneje kot LED trak?
Ni mi cilj, da bi bil dobesedno zaslon, blo bi samo kot neke vrsta animirana dekoracija stavbe(bolj natančno oken učilnice),
in glede na trenutno stanje v dvomim, da bi dobil kaj krito, oziroma če že pol, ko bi zagotovo delovalo.
Verjetno se je krmiljenje take površine izvaja modularno tako, da če bi za začetek lahko realiziral en tak modul (1 okno?), bi blo že lušno.
Kateri pristopi se ponavadi uporabljajo pri krmiljenju LED matrike?
Meni so poznani le : shift registri, multiplexing, charlieplexing.
Obstaja še kak način? Zlasti primeren za večje matrike? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni