www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

RGB LED "zavesa"

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
miharix
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Dec 2012 9:59
Aktiv.: 2.68
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 10, 2013 11:57 pm    Naslov sporočila:  RGB LED "zavesa" Odgovori s citatom

Pozdravljeni,
verjetno ker je to moj prvi post na tem forumu, bo zvenelo kot, da "maaalo" noobovsko sanjam... najverjetneje, da res Very Happy
Samo vseeno bi kakega odgovorja od vas mojstrov elektronike bil zelo vesel.

No k stvari.
Danes se mi je porodila ena, sicer za moje znanje elektronike verjetno kar "sadomazo" ideja Twisted Evil ,
za katero pa sem prepričan, da je nekdo na tem forumu že kaj konkretnega izdelal a žal nisem našel teme.

Torej želel bi izdelat neke vrste notranjo zaveso, iz individualno krmiljenih RGB ledic za okna, ki se razpostezajo na dolžini ca 10m.
To, da bo zaradi tega v prostor padalo nekaj manj svetlobe ni problem oziroma bo celo zaradi namembnosti prostora dobrodošel stranski učinek.
Koliko LED bi krmilil na tej ca 20m^2 ? Čim več Smile Vsaj toliko da bi iz ca 20m lahko bral črke ter razločil kakšno preprosto animacijo.

Zdaj pa se mi poraja vprašanje, po kateri poti to realizirat, da bi bil finančni vložek za HW čim manjši ter po možnosti osveževalni čas posamezne LED čim manjši?
Da bi si lahko približno izračunal, če bom primoran le ostat pri ideji.

Hvala za odgovore.

Aja še to: Programiranje mi ni problem & če bi bilo slučajno za realizacijo ceneje se lahko za krmiljenje uporablja PC.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mkezmah
Član
Član

Pridružen-a: Sre 21 Jan 2009 16:30
Aktiv.: 1.10
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 11, 2013 12:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Povsem razumljivo, da bi (če sem prav razumel) za 20 kvadratnih metrov velik RGB LED zaslon želel čim cenejšo rešitev.

Najprej povej koliko tisoč € imaš na razpolago, ti bomo potem lažje svetovali (pardon, malo sem se zaletel - glede na spodnjo objavo bi se torej strošek gibal samo v rangu 1-2 tisoč €, zanimivo).

LP
Marko

Nazadnje urejal/a mkezmah Pet Jan 11, 2013 2:26 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bolha95
Član
Član

Pridružen-a: Pet 14 Dec 2007 21:33
Aktiv.: 1.38
Kraj: Križe / Tržič

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 11, 2013 1:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za občutek je tu nekaj objavljeno pa si izračunaj

http://buildleddisplay.blogspot.com/

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
miharix
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Dec 2012 9:59
Aktiv.: 2.68
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 11, 2013 5:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Te RGB trakove sem že nekaj gledal pa pa me je pol firbec še bolj mučil ali je res to najcenejša rešitev?
Za moje sanje mislim, da bi lahko imel LED bolj narazen kot so v traku.
Ni ročno spajkanje mreže ceneje kot LED trak?

Ni mi cilj, da bi bil dobesedno zaslon, blo bi samo kot neke vrsta animirana dekoracija stavbe(bolj natančno oken učilnice),
in glede na trenutno stanje v dvomim, da bi dobil kaj krito, oziroma če že pol, ko bi zagotovo delovalo.

Verjetno se je krmiljenje take površine izvaja modularno tako, da če bi za začetek lahko realiziral en tak modul (1 okno?), bi blo že lušno.

Kateri pristopi se ponavadi uporabljajo pri krmiljenju LED matrike?
Meni so poznani le : shift registri, multiplexing, charlieplexing.
Obstaja še kak način? Zlasti primeren za večje matrike?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni