www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Krmiljenje servo motorja
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
71GA
Član
Član

Pridružen-a: Tor 16 Jun 2009 18:53
Aktiv.: 2.00
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2013 10:10 pm    Naslov sporočila:  Krmiljenje servo motorja Odgovori s citatom

Na misel mi je prišla ideja, da bi servomotor obračal glede na osvetljenost LDR. Ker je krmiljenje serva narejeno z PWM, bi moral najprej poskrbeti za neko frekvenco oz. timer.

Na timerju želim da napetost linearno a periodično narašča s časom, ko pa ob periodi doseženasičenje pade nazaj na 0 in cikel se ponovi. Dobil bi žagast signal.

Žagast signal bi rad speljal na komparator na katerem bi določil koliko časa velja nasičeno in koliko časa nenasičeno stanje.

VPRAŠANJE: Kako lahko najlažje zgradim potrebni timer? Potrebujem najbž qwartz. Kakšno frekvenco potrebujem za servo? Moj model serva je RS-2.

LP Žiga
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.18

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2013 10:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ti vedno tako kompliciraš? S 555-ko, lahko tudi s kakim mikrokrmilnikom (shem na to temo je na netu miljavžnt) narediš servo tester, namesto potenciometra za krmiljenje pozicije modelarskega servomehanizma, narediš napetostni delilnik z navadnim in fotouporom. In si zmagal.
zok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59
Aktiv.: 5.55
Kraj: Ponikva

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2013 10:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mikrokontroler (ima vgrajen ADC) in Bascom (ima servo knjizico, s katero potem enostavno premikas s komandami kot so npr.

Koda:
do
spremenljivka = getadc(3)
spremenljivka = spremenljivka / 5
servo(1) = spremenljivka
waitms 100
loop

in podobno). Tudi dalec najhitreje bos konec. Kaj tocno bo ta zadeva pocela, ce ni skrivnost? Slisi se zanimivo.. Malo podrobneje opisi projekt, pa bo se kaj nastalo..

p.s.: primer zgornje kode iz kanala adc3 pobere analogen signal, ga skalira (0 V = 0, 5 V = 1024), zdeli s 5 da dobimo malo bolj prebavljive vrednosti, in poslje komando na servomotor (uporabne vrednosti za servo so recimo od 100 do 210).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
71GA
Član
Član

Pridružen-a: Tor 16 Jun 2009 18:53
Aktiv.: 2.00

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2013 11:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Slowfly je napisal/a:
Ti vedno tako kompliciraš?

Poznam NE555, je black box in me ne zanima, poznam tudi MCU rešitve in me ne zanimajo. Zanimam se za to, kar sem vprašal in nič drugega. To je razlog, da sem po tem vprašal...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
zigaaaa
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 23 Jan 2013 14:33
Aktiv.: 0.01

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 23, 2013 3:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mene pa zanima servo motorček ki se zelo zelo počasi premika. če kdo ve prosim za pomoč.
Nazaj na vrh
Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.02
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 23, 2013 3:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za servomotorje je običajno zaželjeno, da so hitri.

Za zelo počasi bi bil bolj primeren kak motor z reduktorjem z velikim prestavnim razmerjem.

Kako počasi je zelo zelo počasi ?
Nazaj na vrh
hamm
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2012 21:47
Aktiv.: 1.46
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 23, 2013 8:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za zelo počasno premikanje, je še bolj pripraven koračni motor, katerega navor je obratno sorazmeren s hitrostjo vrtenja. Bolj počasi se vrti, več navora ima.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.08
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 23, 2013 8:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi servo motor se lahko zelo počasi premika to sploh ni problem
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59
Aktiv.: 5.55
Kraj: Ponikva

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 24, 2013 9:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

SimonS je napisal/a:
Tudi servo motor se lahko zelo počasi premika to sploh ni problem
tocno tako, samo "pocasno" komando mu moras dati. Smile in prav tako drzi svojo pozicijo - dokler ima na vhodu konstantno enako komando. Ce je navor nanj prevelik ga sicer premaknes (ali polomis reduktor), a ko navor popusti se nazaj poravna v svojo prvotno lego. To je poleg vgrajenega krmilnika tudi prednost pred koracnimi motorji.

Slabost (govorim seveda za modelarske servomotorje) je pa ta da je zaradi reduktorja bistveno pocasnejsi, in da se ne vrti v polnem krogu.

p.s.: prej sem napisal eno vzorcno source kodo z veliko napako - wait komanda se v kombinaciji s servomotorji NE uporablja, ker z njo prekinemo "dovajanje" signala na servo - moja napaka. Rolling Eyes
Nazaj na vrh
hamm
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2012 21:47
Aktiv.: 1.46
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 24, 2013 5:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, koračni motor sem predlagal, ker potrebuje počasno vrtenje in koračni motorji so kot nalašč za to, poleg natančnosti seveda.
Servo motor se tudi lahko vrti v polnem krogu, zakaj da se ne bi mogel?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
demag
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Sep 2011 8:22
Aktiv.: 0.35
Kraj: Okolica Postojne

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 11, 2013 6:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo!

Jaz sem rešil takole: razdr sem standardni servo in odstanil potenciometer,ki je potem služil za nastavitev obratov.Seveda je potenciometer ,še vedno priklopljen ,na vezje,vendar se ne vrti skupaj z izhodnim zobnikom! Potenciometer je sedaj zunaj!
Upam, da sem razumljivo napisal?

hribersek
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 09 Apr 2015 12:32
Aktiv.: 0.02

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 09, 2015 12:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni. Na forumu sem nov, in da ne odpiram nove teme...

Zanima me, kaj bi moral v vezje s 555tko vgraditi namesto potenciometra, da bi motor krmililo samodejno.

Rad bi, da se servo pomika v obe skrajni legi z določeno hitrostjo sam.

Hvala za pomoč!

LPR
Nazaj na vrh
Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.02
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 09, 2015 1:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preprost mikrokrmilnik, pa ne potrebuješ več 555. Kak majhen Attiny ali podoben.
Nazaj na vrh
Jakey
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Jul 2012 0:38
Aktiv.: 4.12
Kraj: Ravne/LJ/Kobarid

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 09, 2015 3:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hribersek je napisal/a:

Zanima me, kaj bi moral v vezje s 555tko vgraditi namesto potenciometra, da bi motor krmililo samodejno.

Hvala za pomoč!

LPR

Torej da deluje kot brisalci za okna? Iz ene skrajne lege v drugo in obratno?

Najlažje ti bo s tem:

http://www.ebay.com/itm/New-3CH-ESC-Servo-Tester-CCPM-Consistency-Master-Checker-Tester-B-/381219584762?pt=LH_DefaultDomain_77&hash=item58c2753afa

Išči na ebayu "servo tester". Ta stvar potrebuje napajanje, nato pa imaš gumb, s katerim lahko preklapljaš med 3 stanji:

1. s potenciometrom ga obračaš kamor hočeš
2. srednja lega
3. iz ene skrajne lege v drugo in nazaj

servo tester:
https://www.youtube.com/watch?v=haUCJdHcrOc

Drugače pa z 555: verjetno boš potreboval kakšen kondenzator in tranzistor, ampak tu ti ne morem več toliko pomagati.

Jakey
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Jul 2012 0:38
Aktiv.: 4.12
Kraj: Ravne/LJ/Kobarid

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 09, 2015 3:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hribersek je napisal/a:

Hvala za pomoč!

LPR

Torej da deluje kot brisalci za okna? Iz ene skrajne lege v drugo in obratno?

Najlažje ti bo s tem:

http://www.ebay.com/itm/New-3CH-ESC-Servo-Tester-CCPM-Consistency-Master-Checker-Tester-B-/381219584762?pt=LH_DefaultDomain_77&hash=item58c2753afa

Išči na ebayu "servo tester". Ta stvar potrebuje napajanje, nato pa imaš gumb, s katerim lahko preklapljaš med 3 stanji:

1. s potenciometrom ga obračaš kamor hočeš
2. srednja lega
3. iz ene skrajne lege v drugo in nazaj

servo tester:
https://www.youtube.com/watch?v=haUCJdHcrOc

Drugače pa z 555: verjetno boš potreboval kakšen kondenzator in tranzistor, ampak tu ti ne morem več toliko pomagati.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni