|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
umetnic Član

Pridružen-a: Sre 14 Jan 2004 7:54 Prispevkov: 25 Aktiv.: 0.11 Kraj: Kocevje
|
Objavljeno: Čet Jan 24, 2013 11:55 am Naslov sporočila: Vezava > Senzor gibanja + ročno stikalo za 220V stropno |
|
|
En lep dan!
Navadno stensko stikalo za vklop in izklop luči na hodniku sem zamenjal z poceni senzorjem gibanja od kitajcev z Ebaya. Problem, ki je nastopil, je ta, da senzor priziga luč tudi ponoči, ko grem recimo na wc, kar mi niti malo ne paše
Zamislil sem si, da bi zraven vezal še dve stikali, z enim bi preklapljal med senzorjem in ročnim stikalom, z ročnim pa bi ročno prižigal in ugašal luč.
Do senzorja v steni sedaj pridejo dve žici.
Rjava in plava.
Jaz pa bi sedaj vse skupaj zvezal takole kot sem mojstrsko narisal spodaj v priponki. A bi to šlo? Ali bom kaj skuril?
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
38.82 KB |
Pogledana: |
18 krat |

|
|
21.6 KB |
0 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zok Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59 Prispevkov: 1115 Aktiv.: 5.57 Kraj: Ponikva
|
Objavljeno: Čet Jan 24, 2013 1:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bo slo. Jaz sem uporabil kar tropolozajno stikalo - v eni poziciji gre preko senzorja, v srednji je izklopljeno, v tretji poziciji pa direkt. Tako imas moznosti avtomatsko, off in on.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S53DZ Član

Pridružen-a: Čet 28 Apr 2011 9:27 Prispevkov: 951 Aktiv.: 5.52 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jan 24, 2013 1:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Meni se je pri taki kombinaciji ob preklopu na senzor vedno aktiviral in za nastavljeni čas prižgal luč.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sraka Član

Pridružen-a: Čet 20 Nov 2008 23:52 Prispevkov: 481 Aktiv.: 2.38 Kraj: PMAVs
|
Objavljeno: Čet Jan 24, 2013 1:59 pm Naslov sporočila: Re: Vezava > Senzor gibanja + ročno stikalo za 220V stro |
|
|
umetnic je napisal/a: |
Problem, ki je nastopil, je ta, da senzor priziga luč tudi ponoči, ko grem recimo na wc, kar mi niti malo ne paše  |
Ja kaj pa nag okrog hodiš, potem se pa bojiš, da te bo sosed skozi okno videl.
_________________ Danes je težko biti budala, konkurenca je velika, pa še dokazovati se moraš večkrat na dan.
Sem ogledalo: Nisem kriv, če v meni vidite nekaj kar vam ni všeč. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
umetnic Član

|
Objavljeno: Čet Jan 24, 2013 2:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
@zok: brihtno, sploh pomislil nisem, točno to bom naredil, sedaj samo še poiščem čimmanjšega da ga navrtam kar direktno v obstoječi senzor
@S53DZ: tale kitajski zna ob ponovnem priklopu še celo minuto malo trzat, a to ni motece, saj se bo zgodilo samo zjutraj ko ga bom za cez dan trajno prizgal.
@sraka: Sosedje niso problem...smo v pritlicju bloka in skoraj vedno rolete prepozno spuscamo..[slovenščina je zame švedska vas] da kar so imeli za videt so ze videli...hehe...dejanski problem je tistih 200W 'svetlobe', ki jo dobim direkt v bučo, ko grem sredi noči tamaumu napolnit flaško z mlekom, pa še on se bolj zbudi, ker pride svetloba iz hodnika tudi v spalnico ;D
Še eno vprašanje; ali je vseeno kam na senzor priklopim rjavo in kam plavo žico?
En priklop je 'L' drugi pa 'Load'. Glede na to da gre za AC in gre itak v obe stvari ista stvar, bi se mi zdelo vseeno, a nek razlog ze mora bit, da sta priklopa drugacno oznacena?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zok Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59 Prispevkov: 1115 Aktiv.: 5.57 Kraj: Ponikva
|
Objavljeno: Čet Jan 24, 2013 3:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na L das dovod, ker je iz te veje napajan tudi senzor. Na LOAD das pa zarnico - to vejo potem senzor izklaplja, hkrati pa sam ne izgubi napajanja.
Bodi pozoren da bo na L res faza, da ti ne bo izklapljal nicle - v tem primeru zadeva ni varna!
@S53DZ: to je res.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
umetnic Član

|
Objavljeno: Čet Jan 24, 2013 4:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Morda neumno vprasanje, a glede na to, da sem v pravem delu foruma (4 n00bs ;D), a pri AC tokokrog ne rabi biti sklenjen, tako kot pri DC in lahko senzor dejansko dobiva tok samo po eni zici in tok ne rabi it okrog in okrog? Ker ce odreze tadrugo zico, ki gre k zarnici, potem krog po mojem mnenju sploh ni sklenjen..?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.01
|
Objavljeno: Čet Jan 24, 2013 7:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ni hec v AC/DC, ampak v razporeditvi napetosti v napetostnem delilniku iz senzorja in luči pri danem toku.
Senzor rabi kar nekaj mA med fazo in nulo, ugasnjena varčna ali LED sijalka pa ne. Ker bo ugasnjena sijalka določila tok in prevzela nase vso napetost, se bo prižgala, takrat pa bo senzor omejil tok, prevzel nase vso napetost in ugasnil sijalko. Sijalka bo utripala, senzor pa ne bo delal.
Zato takšna vezava deluje samo, če gre za namenski senzor z dvožičnim priklopom, ki ima predpisano minimalno moč bremena v neaktivnem stanju. Primerna bremena za take senzorje so klasične žarnice z žarilno nitko, halogenske žarnice, motorji kopalniških ventilatorjev,...
_________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
umetnic Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.01
|
Objavljeno: Čet Jan 24, 2013 8:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tvoja vezava iz prvega prispevka je čisto pravilna, če boš uporabil klasično žarnico. Minimalna moč je navedena "nekje" v navodilih (ne sprašuj, s katero "črko" je označena ). Glede na shemo v navodilih je dvožičen priklop senzorja možen.
Dosledno zveži, kot si skiciral, in bo delalo. Stikalce je v redu.
Lahko pa za 5E kupiš nočno lučko s senzorjem gibanja in jo vtakneš v vtičnico na hodniku. Tista 3W "zverina" te zagotovo ne bo "pribila u glavo" s svojo "silno" svetilnostjo, izgubil v temi se pa tudi ne boš .
_________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
HyperX Član

Pridružen-a: Sob 20 Okt 2012 13:37 Prispevkov: 11 Aktiv.: 0.07
|
Objavljeno: Čet Jan 24, 2013 10:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hey, je mogoče da mi linkaš katere senzorje si kupil preko ebaya? Tud sam se spravljam zamenjat "štekerj" v senzorje, me pa niti nebi motilo da se ponoči tud pržige..
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
umetnic Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
umetnic Član

|
Objavljeno: Pet Feb 08, 2013 3:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Evo...Pri Conradu pa so bili za razliko ustrezljivejsi od ostalih in mi narocili samo eno stikalce, za katerega sem odstel 2,93 EUR, dvignil pa sem ga kar v Hali D, Lj...sicer bi postnina na dom prisla vec kot stikalo.
Samo stikalo prodajajo tudi tukaj.
Zadeva deluje kot zamisljeno in drzim pesti da bo delovala cimdlje ;D
Prilagam se nekaj slikic in se enkrat hvala vsem za pomoc!
Lep vikend!
u
|
37.81 KB |
2 krat |

|
|
123.6 KB |
0 krat |

|
|
128.4 KB |
0 krat |

|
|
68.98 KB |
0 krat |

|
|
88.24 KB |
1 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mihc87 Član

Pridružen-a: Tor 25 Jan 2011 11:58 Prispevkov: 189 Aktiv.: 1.08 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Feb 18, 2013 8:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Malo bi si sposodil temo. Ali je možnost vezave omenjenega senzorja med dve izmenični stikali, da bi sistem deloval po logiki ALI?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tzelektro Neznanec

Pridružen-a: Pet 16 Jan 2015 14:26 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.02
|
Objavljeno: Sob Feb 28, 2015 1:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni