|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Waldo Član

Pridružen-a: Pet 02 Nov 2007 10:50 Prispevkov: 316 Aktiv.: 1.47 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pet Jan 25, 2013 11:37 am Naslov sporočila: Magnetometer HMC5883L |
|
|
Zdravo!
Pri Kitajcih sem nabavil dve platici GY-80, ki med drugim vsebujeta tudi triosni magnetometer HMC5883L (digitalni kompas).
Preveril in primerjal sem rezultate merjenj z obeh senzorjev in ugotovil, da se rezultati močno razlikujejo, in sicer pri enem od senzorjev so rezultati po y-osi močno zamaknjeni. Naj povem, da sem meritve večkrat ponovil v identičnem okolju in da sta platici enakega tipa, prav tako gre tukaj za "surove" podatke direktno s senzorja, brez kakšnegakoli preračunavanja.
Ali ima kdo izkušnje s temi senzorji? Zanima me, ali je tako odstopanje normalno in napako pač kompenziraš v softveru, ali pa je morda s senzorjem kaj narobe. Razumem, da je senzor za natančen izračun potrebno kalibrirati, ampak tako čudna razlika med obema senzorjema pa je močno sumljiva.
Opis: |
Izmerjene točke so enakomerno porazdeljene okoli koordinatnega izhodišča. |
|
Velikost datoteke: |
65.66 KB |
Pogledana: |
6 krat |

|
Opis: |
Izmerjene točke sicer ležijo na obodu krogle, vendar so zamaknjene po y-osi. |
|
Velikost datoteke: |
68.65 KB |
Pogledana: |
12 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dejko1 Član

Pridružen-a: Ned 16 Mar 2008 0:21 Prispevkov: 271 Aktiv.: 1.29 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Jan 28, 2013 4:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Predlagam da podatkom prišteješ nek ročno nastavljiv offset. Senzor lahko kalibriraš tako da ga vrtiš in potem samo vzameš da je offset srednja vrednost - ((maksimum - minimum) / 2).
Sam sem sicer samo enkrat uporabljal HMC5883 ampak je definitivno imel offset. Je pa precej občutljiv na železo v bližini
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56 Prispevkov: 1486 Aktiv.: 6.26 Kraj: Yogyakarta
|
Objavljeno: Pon Jan 28, 2013 6:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Te lahko jaz nekaj nafehtam
Tudi sam bi rabil nekaj podobnega ampak me skrbi kako bo s podatki ce so obdani z vodo. Torej ce je plosca recumo zaprta v zaptri posodi ta pa je pod vodo. Se ti da to malo potestirat?
Drugace pa kar se kompasa tice. Poglej data sheet ce ga je potrebno kaj kalibrirat.
lp
_________________ Bad things happen to good people all the time for no reason!
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MvE Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2009 12:24 Prispevkov: 146 Aktiv.: 0.73 Kraj: MB
|
Objavljeno: Pon Jan 28, 2013 7:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Skalibrirat ga je potrebno. Imam tak senzor (nisem še delal z njim), sem pa kar nekaj prebral. Mislim, da celo ena os ni v razmerju z drugima. No glede na to, da si tako daleč, potem sigurno veš več kot jaz.
Kje bo ta platica uporabljena?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni