www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kje dobiti visokonapetostni ker. kondenzator?
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.62
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 13, 2006 10:41 am    Naslov sporočila:  Kje dobiti visokonapetostni ker. kondenzator? Odgovori s citatom

Razstavil sem moj LCD monitor in si ogledal inverter. Na izhodu sta na vsako lampo vezana po dva visokonapetostna keramična kondenzatorja 27J 3kV. Na eni lampi je vse v redu, medtem ko sta na drugi strani oba kondenzatorja napol eksplodirana (vidna je špranja). Oznaka je 27J 3kV. Prilagam sliki, slikani z mobitelom (žal drugega digitalca trenutno ni pri hiši). Se mi splača menjavat kondenzatorje? Je lahko kaj drugega narobe? Kje dobiti kondenzatorje? Kakšen servis?

inverter.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  39.04 KB
 Pogledana:  16 krat

inverter.jpg

kondenzatorja.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  34.25 KB
 Pogledana:  10 krat

kondenzatorja.jpg

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.06
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 13, 2006 10:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Običajno ckne razen kondenzatorjev še mosfet. Preveri ! 27J pomeni 27 pF. Lahko vežeš tud 4 27pF kondenzatorje nižje napetosti - po dva vzporedno in skupaj v serijo, seveda, če ti prostor to dopušča.
Drugače sem pa sam kupil 2n2 4 KV kondenzator v IC. Upam da ni bil to edini primerek in da imajo celo lestvico.

Opisana napaka je najbolj pogosta napaka crkovanja LCD-jev.

NeoTO
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 13, 2006 11:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj LCD deluje nekaj minut (ko ga prvič prižgem), potem pa po ponovnem vklopu spet nekaj sekund, itd. Vsi ostali elementi izgledajo nepoškodovani.
Glede kondenzatorjev: če dam višjo kapacitivnost, je lahko kaj narobe?

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 13, 2006 11:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko daš višjo napetost, a kapaciteta mora ostat približno enaka.
NeoTO
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 13, 2006 11:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Misliš, da je 50pf namesto 27pf preveč?
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 13, 2006 11:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Daj 2 kondenzatorja 50 pF zaporedno, pa bo v redu. Tudi prebojna napetost se bo s tem povečala, kar je potem še bolje.
NeoTO
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 13, 2006 11:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:
Daj 2 kondenzatorja 50 pF zaporedno, pa bo v redu. Tudi prebojna napetost se bo s tem povečala, kar je potem še bolje.

Kje pa naj dobim ravno 50pF kondenzatorje?

VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 13, 2006 11:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A nisi omeli da jih imaš? Malo prej? Drugače pa 56pF.
NeoTO
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 13, 2006 11:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem gledal 150pF pri IC-ju in če bi tri zaporedno zvezal, bi bilo 50p.
Sem poslal mail direktno na Neovo in jih prosil, če mi lahko samo ta dva kond. pošljejo, pa me zanima odgovor... Predvidevam, da mi bodo inverter ponudili.
Se ti slučajno sanja, zakaj se izklopi celotna osvetlitev? Preventiva?

mujo
Član
Član

Pridružen-a: Ned 02 Jan 2005 19:24
Aktiv.: 3.15
Kraj: MB

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 13, 2006 8:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

NeoTO je napisal/a:
Jaz sem gledal 150pF pri IC-ju in če bi tri zaporedno zvezal, bi bilo 50p.

Ne pozabi da potrebujes 27pF kondenzatorje.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
NeoTO
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 13, 2006 8:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za opombo... Cool ampak že vem od vsega začetka Very Happy
NeoTO
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 16, 2006 5:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej, se komu sanja, kje dobiti tele 22pF, 25pF, 27pF ali 33pF 3kV kondenzatorčke? IC jih nima, HTE prav tako, RS tudi ne, Farnell nima, kje potem dobiti? Poskusim z večjim kondenzatorjem? Dam CFL ven in LED noter?
PPG78
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09
Aktiv.: 9.89
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 16, 2006 6:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pokliči v Kekon kjer proizvajajo visokonapetostne kondenzatorje, če delajo tako nizke vrednosti jih boš gotovo dobil (standardno je 10 kosov vzorcev).

LP, Peter
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
NeoTO
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 16, 2006 7:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa to zagotovo drži, da 27J pomeni 27 pF?
stoki
Član
Član

Pridružen-a: Sre 17 Nov 2004 0:22
Aktiv.: 0.54

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 16, 2006 8:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ooj. Sem malo pobrskal po svojem kupu in dobil ravno take plave, samo od 100pF. Sem vse premeril in izbral najmanjse, tako da ce das po tri zaporedno, ti lahko ponudim 30pF in 32pF. Ce rabis me kontaktiraj na ZS pa ti posljem.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni