|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.97
|
Objavljeno: Čet Feb 21, 2013 1:36 pm Naslov sporočila: Počasno računalo |
|
|
Pozdrav!
Naletel sem na problem: računalnik na čase postane obupno počasen.
Kako se to vidi: počasno odpiranje programov, zapiranje ali minimiranje programov traja in traja- briše se zelo počasi od vrha do tal. Npr Word od pritiska na Minimize potrebuje 20 sekund, da začne minimirat, potem pa še 15 sekund, da se minimira ...
Ob ogledu Task Managerja je procesorska aktivnost minimalna, recimo do 5%. Od tega poberejo "sistemski nedejavni procesi" 99 odstotkov.
Poanta pa je v tem, da v tem počasnem stanju disk konstantno nekaj dela. Kaj: bogsigavedi. Tako traja tudi 10 minut, skrajnosti pa sem zasledil tudi preko pol ure. V tem času računalnika pravzaprav ne moreš uporabljat.
Vprašanje pa je: ali kdo ve za kako orodje- program, ki bi mi povedalo, kdo ali kaj ta čas "uporablja"disk?
Antivirusni gotovo ni, ker se njegova aktivnost vidi v taskbaru... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3409 Aktiv.: 14.92 Kraj: slo
|
Objavljeno: Čet Feb 21, 2013 1:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
takšno obnašanje sem zasledil na dveh PC-jih, na katerem tečeta Scadi. Ena je Labview, druga pa nekega domačega proizvajalca, trenutno ne vem imena.
PC, na katerem teče Labview, dela tako, kot si opisal: nekaj klikneš, potem pa lahko greš na malico tačas da on zmelje. Če zaprem Labview, dela normalno.
Jaz bi poskusil takole: inštaliral http://www.superantispyware.com/ z najnovejšim "update", posodobil antivirus, odklopil internet (fizično, kabel za omrežje ven), ponovni zagon računalnika -> pregledati vse z antispyware -> reset -> pregledati vse z antivirus -> reset -> poročati o rezultatih. _________________ ___ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
domobranko Član

Pridružen-a: Pet 03 Mar 2006 17:55 Prispevkov: 35 Aktiv.: 0.15 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Čet Feb 21, 2013 4:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Windows 7 imajo resource monitor...
Skriva se v Task managerju,p od zavihkom Performance |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregoral Član

Pridružen-a: Pet 24 Nov 2006 9:42 Prispevkov: 688 Aktiv.: 3.04 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Feb 21, 2013 5:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sysinternals (sedaj Microsoft) Process Monitor v3.03
( http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb896645.aspx )
Lahko gledaš kaj počnejo procesi.
Slediš lahko:
- delu z diskom,
- dostopm do registry-a,
- delu z mrežo
- kreiranju procesov
Sicer pa mislim da je tvoja težava povezana z:
- diskom
- ali pa s kakšnim driverjem za bogsigavedikaj
Poglej v event log, če imaš kakšne napake noter.
A na disku je dovolj prostora?
Lahko pa bi bilo povezano s kakšno USB napravo.
Pri meni je miška (USB) povzročala težave (tudi blue screen).
Zakaj?
Napol (bolj 1%) prekinjena žica za napajanje v usb kablu.
Miška je sicer normalno delovala oz. nisem opazil da bi bilo z miško kaj narobe.
Eventlog pa je (občasno) pokazal na stotine odklopov in priklopov miške v minuti.
(Odklop, priklop, odklop, priklop, odklop, ... )
Ker USB driver očitno ni bil dovolj dobro napisan za take primere se je po nekaj dneh mašina sesula.
Po zamenjavi miške je spet vse delovalo kot mora.
Prej pa sem dve leti ugotavljal kaj je narobe!
(miška je ves čas delovala brez težav)
Na začetku tudi ni bilo na stotine odklopov in priklopov.
Vse kar sem testiral je bilo ok.
(testiral sem ram, grafično kartico, zamenjal sem disk, ponovno namestil operacijski sistem, namestil zadnje posodobitve, zamenjal grafično kartico, posdobil gonilnik za grafično kartico, ... )
Vedno je bilo potem nekaj časa ok, kljub temu pa se je čez nekaj časa računalnik spet vsakih nekaj dni sesul.
Ker sem imel računalnik z AMD procesorjem in osnovno ploščo, sem kupil novo osnovno ploščo, pomnilnik in procesor ( INTEL ).
Nekaj časa je bilo potem vse ok in bil sem vesel da sem končno rešil problem.
Nato se je zadeva začela ponavljati.
Ko se je računalnik sesul seveda ni bilo nič zapisano v event logu.
Enkrat pa mi je uspelo odpreti eventlog ko sem zaslutil da ni vse tako kot mora biti, da se nekaj dogaja.
Takrat sem opazil na stotine vpisov glede odklopa in priklopa miške.
Tri sekunde kasneje bam - reset računalnika.
AMD procesor, plošča in RAM pa še vedno delujejo brez težav v drugem računalniku, ki je prižgan 24/7 vse dni v letu.
Le napjalnik je lani poleti v hudi vročini izpustil dušo.
Tole z miško sem dal za ponazoritev kaj lahko povzroči taka mala napakica na kablu USB miške.
LP, Gregor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.97
|
Objavljeno: Pet Feb 22, 2013 7:58 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za namige, sicer pa sem pozabil povedat, da gre za Win XP.
Sedaj trenutno preizkušam @gregoral-ov nasvet. Mislim, da bom s tem ujel lumpa, ki mi nagaja.
Super programček, tudi kar enostaven za pogruntat.
Hvala |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
carli Član

Pridružen-a: Pon 14 Nov 2011 19:02 Prispevkov: 758 Aktiv.: 4.57 Kraj: Haloze
|
Objavljeno: Pet Feb 22, 2013 10:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Imel sem podoben primer vzrok je bila okvarjena datoteka ki sem naložil - fotografija, ker je zmanjkalo baterije ko sem fotografiral. Fotoaparat jo je pa normalno odpiral. Kako se jo našel, računalnik je začel zmrzovat takoj po nalaganju. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregoral Član

Pridružen-a: Pet 24 Nov 2006 9:42 Prispevkov: 688 Aktiv.: 3.04 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Feb 22, 2013 10:59 am Naslov sporočila: |
|
|
@carli:
Tvoj problem ni bil v sami datoteki ( fotografiji ).
Računalnik in operacijski sistem mora biti (bi moral biti) narejen tako da se neglede na to kaj piše v datoteki ne sme "sesuti".
( realno stanje je seveda daleč od tega, zato pa imamo WindowsUpdate, ... )
Če se je sistem "sesul" je bila napaka v operacijskem sistemu ali nameščenih gonilnikih ali progamih.
S tem ko si datoteko pobrisal si se težavi samo izognil, rešil je pa v resnici nisi.
Znanec je rešil težavo na nestabilnem računalniku tako da je zvišal napetost na procesorju in pomnilniku ( nastavitev v BIOSu ).
Ko sem mu omenil da je lahko problem v napihnjenih kondezatorjih in da bo to le še poslabšalo zadevo me je gledal kot da sem na glavo padel.
Odprla sva ohišje in nekaj kondenzatorjev je bilo res napihnjenih, ampak se je odločil da ne bo pipal dokler dela.
Kako mu deluje pa zdaj pa ne vem ker ga že dolgo nisem srečal.
LP, Gregor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Wrecker Član

Pridružen-a: Pet 11 Feb 2011 22:43 Prispevkov: 254 Aktiv.: 1.45
|
Objavljeno: Pet Feb 22, 2013 11:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Še jaz bi izkoristl tole temo za eno vprašanje:
V USB vtičnico na laptopu vtaknem en starejši mp3 predvajalnik, in ta pedvajalnik tedaj takoj zmrzne, za računalnik pa kot da ga ni. Spet ga lahko poženem le, če mu za kratek čas odstranim baterijo.
Včasih se ta napaka ni dogajala in je računalnik lepo spoznal to USB napravo. Probal sem že vse živo, da bi to napako odpravil. Za nekaj časa odpravi to napako le formatiranje računalnika a se čez nekaj tednov spet ponovi.
Ta problematična USB naprava - mp3 predvajalnik nima nobenih driverjev za inštalirat oziroma jih nekako namesti sama (hid??).
Kako bi problem rešil? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
carli Član

Pridružen-a: Pon 14 Nov 2011 19:02 Prispevkov: 758 Aktiv.: 4.57 Kraj: Haloze
|
Objavljeno: Pet Feb 22, 2013 6:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
@gregoral:
Možno je tudi to, izbrisal sem šele z linux cd-jem. Mi pa tudi računalnik zmrzne, če vstavim DVD, ki jih prijatelj zapeče na DVD snemalniku. Ampak to se zgodi tudi vsem ostalim ki ga uporabijo in tudi profi vzdrževan računalnik se je sesul. Deluje samo hard izklop. Dvd predvajalnik pa ga predvaja čisto normalno. ](*,) :?: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mihc87 Član

Pridružen-a: Tor 25 Jan 2011 11:58 Prispevkov: 189 Aktiv.: 1.08 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Feb 23, 2013 9:23 am Naslov sporočila: |
|
|
Wrecker je napisal/a: |
Še jaz bi izkoristl tole temo za eno vprašanje:
V USB vtičnico na laptopu vtaknem en starejši mp3 predvajalnik, in ta pedvajalnik tedaj takoj zmrzne, za računalnik pa kot da ga ni. Spet ga lahko poženem le, če mu za kratek čas odstranim baterijo.
Včasih se ta napaka ni dogajala in je računalnik lepo spoznal to USB napravo. Probal sem že vse živo, da bi to napako odpravil. Za nekaj časa odpravi to napako le formatiranje računalnika a se čez nekaj tednov spet ponovi.
Ta problematična USB naprava - mp3 predvajalnik nima nobenih driverjev za inštalirat oziroma jih nekako namesti sama (hid??).
Kako bi problem rešil? |
Običajno je ta naprava plug&play, mogoče preveri delovanje na drugem računalniku če imaš možnost. Drugače lahko še poskušaš na mp3 predvajalniku, če imaš možnost, da formatiraš pomnilnik, ker lahko, da je težava s particijo in ti zato ne zazna naprave. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mihc87 Član

Pridružen-a: Tor 25 Jan 2011 11:58 Prispevkov: 189 Aktiv.: 1.08 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Feb 23, 2013 9:26 am Naslov sporočila: |
|
|
carli je napisal/a: |
@gregoral:
Možno je tudi to, izbrisal sem šele z linux cd-jem. Mi pa tudi računalnik zmrzne, če vstavim DVD, ki jih prijatelj zapeče na DVD snemalniku. Ampak to se zgodi tudi vsem ostalim ki ga uporabijo in tudi profi vzdrževan računalnik se je sesul. Deluje samo hard izklop. Dvd predvajalnik pa ga predvaja čisto normalno.  |
Ali je mogoče plošček z oznako DVD+R ali DVD-R? Nekateri starejši DVD bralniki ne prepoznajo DVD+R ploščkov in posledično ko odpreš raziskovalec lahko dolgo časa bere plošček in se ti raziskovalec obesi. V tem primeru običajno pomaga, da DVD vzameš ven iz bralnika. Ali task manager in zapreš proces explorer.exe in ga ponovno zaženeš.
Ali pride prav do reseta računalnika? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70716.30
|
Objavljeno: Sob Feb 23, 2013 9:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Wrecker Član

Pridružen-a: Pet 11 Feb 2011 22:43 Prispevkov: 254 Aktiv.: 1.45
|
Objavljeno: Sob Feb 23, 2013 12:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
@ mihc87, boirisz hvala za odgovore.
Ja, na drugem računalniku ta USB naprava dela normalno. Bom probal formatirat še njen pomnilnik in videl kaj bo. Saj vse skupaj ni tako pomembno, ampak zelo me moti(oziroma močno mi gre na živce), ker zadeve ne znam uspešno popraviti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Krampus Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07 Prispevkov: 1853 Aktiv.: 9.06
|
Objavljeno: Sob Feb 23, 2013 4:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede na Borisov post priklopi preko napajanega USB huba, pa bo dobro _________________ Nisem ravno najbolj pameten na svetu, tu in tam pa imam kakšno idejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 15.98
|
Objavljeno: Sob Feb 23, 2013 11:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tisti programček je super, ampak preko 420 tisoč dogodkov samo pri odpiranju IE 8 v XPjih je zame preveč , da bi lociral razlog.
Ni čudno, da rabi minuto, da ga odpre.
Vmes gre 3krat čez registre preverjat ZoneAlarm povezave. query, open, change, close vsak registrski ključ posebej. Je to normalno?
Koliko dogodkov sproži odpiranje IE8? _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 1 Ur