|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
bojan.stanic@gmail.com Neznanec

Pridružen-a: Čet 29 Nov 2012 16:02 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01 Kraj: Deskle
|
Objavljeno: Pet Mar 01, 2013 1:39 pm Naslov sporočila: Primerjava temperature in pogoj |
|
|
Pozdravljeni!
Malo z lenobe malo zaradi premalo znanja .
Sprašujem namreč ali se je že kdo ukvarjal s primerjavo dveh temperatur. Rad bi izdelal neko enostavno elektroniko ki bi primerjala dve temperaturi in dala pogoj za preklop releja. Sam sem si zamislil nekako dva delilnika napetosti z ntk uporom ali kaj podobnega, operacijskim ojačevalnikom (komparatorjem) na izhodu pa bi preko tranzistorja krmilil rele. Vse skupaj na recimo 12V, temperaturno območje cca 0-100 'C.
Pogoj: če je temperatura1 manjša od temperature2 je recimo tranzistor odprt opratno pa zaprt. Seveda je zaželena tudi histereza za par stopinj C. Temperature niso določene. Tako, da je edini pogoj da je T1<T2=1 T1>T2=0. Temperatura je lahko npr T1 20'C, T2 25'C tranzistor odprt ali recimo pri T1 50'C in T2 55' tranzistor odprt.
Če se je kdo s tem že ukvarjal bi prosil za nasvet, da ne bi sam odkrival tople vode.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.99
|
Objavljeno: Pet Mar 01, 2013 2:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
S tem se je že marsikdo ukvarjal. Skoraj vsakdo, ki je sam delal sončne kolektorje za toplo vodo.
Tisto, kar ti iščeš, se imenuje "diferenicialni termostat". Lahko poiščeš na googlu tudi v angleščini. Zna narediti vse, kar ti želiš. Če seveda razumem tiste tvoje pogoje.
Tudi na našem forumu se je o tem že marsikaj govorilo, tudi jaz sem ga že izdelal (več komadov)... Edinole tvoja aktivnost na forumu te bo basala, preden boš kako shemo videl...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojan.stanic@gmail.com Neznanec

Pridružen-a: Čet 29 Nov 2012 16:02 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01 Kraj: Deskle
|
Objavljeno: Tor Mar 12, 2013 11:38 pm Naslov sporočila: Za tiste ki boste tudi iskali |
|
|
Jaz sem seodločil za to varianto stestiral in dela ok. Za razliko sem uporabil LM324, ker sem ga pač že imel. Zraven sem si izdelal še indikacijo za zalogovnik. Obe shemi delujeta zadovoljivo.
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
differential_thermostat.gif |
Velikost datoteke: |
8.6 KB |
Downloadano: |
33 krat |
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
Zalogovnik.gif |
Velikost datoteke: |
12.89 KB |
Downloadano: |
28 krat |
_________________ Unionbeer |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni