|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.71 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pet Okt 14, 2011 9:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Preveri, če so vse varovalke cele.
Če loti izgledajo dobri, še ne pomeni da tudi so.
Cin in spajkalnik v roke in pocini vse lote na ploščah. Sploh na ojačevalcu (celo pot od glave do zvočnika). Ne pozabi tudi na potenciometer za glasnost. Glej da ima cin tudi fluks.
Še en test je, sicer rahlo nekulturen, s tacanjem po vezju.
Najprej si vse skupaj dobro ogledaš, kje je 230V napajanje in se tistemu delu striktno izogibaš. Škatlo daj na mizo, leve roke ne uporabljaš in se z njo ničesar kovinskega ne dotikaš. Z desno se z enim prstom najprej dotakneš enega kovinskega dela na ohišju, da se razelektriš kakšne statične elektrike, potem pa se s prstom dotikaš spojev na vključenem vezju in poslušaš, če najdeš del, kjer se piskanje spremeni.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Starie Neznanec

Pridružen-a: Pon 04 Maj 2009 17:52 Prispevkov: 6 Aktiv.: 0.03 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Pet Okt 14, 2011 10:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najlepša hvala za vaš odgovor!
Bom zamenjal vse varovalke, ker te malo razpadajo in potem bom videl kako dalje.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlavdijC Član

Pridružen-a: Sob 15 Avg 2009 16:26 Prispevkov: 1523 Aktiv.: 7.90 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Sob Okt 15, 2011 10:13 am Naslov sporočila: |
|
|
Poglej tukaj je shema Tosce 30wdvakrat. Prikazuje enega od kanalov. Drugi je enak ter shemo pogonskega dela motorja. Shema ojačevalnika je skoraj enak turandot gramofonu. Lahko se boš kaj pomagal z njo. Ta gramofon Tosca imam doma. Nima pa Vu metra za jakost kot Turandot. Kar ni pomembno. Verjetno temelj isti in imata med seboj malo razlik.
Lp Klavdij
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
1.37 MB |
Pogledana: |
206 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48 Prispevkov: 2533 Aktiv.: 11.80 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Sob Okt 15, 2011 4:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zadevo sva s Starie pogledala, pospajkal sem par slabih spojev, preveril varovalke.
Zadeva sedaj dela vredu, le en kanal je malo bolj "temen". Malo, vendar je opazno.
_________________ lp Jure |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlavdijC Član

Pridružen-a: Sob 15 Avg 2009 16:26 Prispevkov: 1523 Aktiv.: 7.90 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Ned Okt 16, 2011 9:40 am Naslov sporočila: |
|
|
To je treba pregledati z tongeneratorjem. Lahko je pickup glava malo zdelana. Če je to ok in moti še vedno je treba pregledati ojačevalnik. Napaka je hitra z zamenjavo vseh najbolj kratkotrajnih elementov v elektroniki "elkote". Lahko je kakšen upor spremenil malo vrednost ali majhen defekt kakega tranzistorja..
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.06 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Ned Okt 16, 2011 9:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Jule je napisal/a: |
...Zadeva sedaj dela vredu, le en kanal je malo bolj "temen". Malo, vendar je opazno. |
Poskusi nastaviti antiskating (če ga ima)! Tudi ročica je lahko težko gibljiva in se pojavlja skating (če si preslušal tipa na linku boš razumel kaj mislim). Vse to govorim pod pogojem da sta oba kanala (elektronika) v redu. Poskusi tudi zamenjati izhoda na glavi in če se to isto pojavi na drugi strani, velja vse prej napisano. Drugače išči po elektroniki.
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Injection Neznanec

Pridružen-a: Pet 18 Nov 2011 20:15 Prispevkov: 4 Aktiv.: 0.02 Kraj: Rovinj (Hrvatska)
|
Objavljeno: Sob Nov 19, 2011 11:26 am Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav! Ispričavam se što pišem na Hrvatskom, ne ide mi pisanje Slovenskog, samo čitanje Rekao mi je jedan od članova da ja pišem po svoje a vi po svoje pa ćemo nešto novo naučiti
Imam RIZ Turandot 40 Hi-Fi kod kuće, al samo pojačalo (od tate je, on je gramofon bio izvadio i začepio rupu pa ga pretvorio u pojačalo). Sad sam ga se ja dočepao i koristim i njega i original zvučnike. Zvuk je stvarno super (naspram nekih današnjih jeftinih linija).
Problem je u jednom kanalu; naime u praznom hodu VU metar od lijevog kanala je na nuli, a od desnog kanala je u sredini. I kad se pojača malo glasnije, taj desni kanal već prelazi crveno i počnu izobličenja i krčanje. To se da popraviti ako se bas smanji na minimum i ako se malo pomjeri balans prema lijevom kanalu, ali budući da sam ja basofil, bas mi je stalno blizu maksimuma. Tako da trenutno koristim samo jedan kanal.
Mislio sam da je problem u izlaznom stupnju, ali utvrdio sam da je riječ o pretpojačalu (kad odvojim pretpojačalo od pojačala, vumetar se vrati na mjesto). Pitao sam tatu, on kaže da, ako se dobro sjeća, problem potječe od samog početka. On je uvijek slušao sa pomjerenim balansom ka lijevom kanalu. Ja pretpostavljam da je riječ o nekom kondenzatoru pa bi promjenio sve kondenzatore u pretpojačalu (naposljetku, uređaj je jako star, a kondenzatori s godinama osuše). Budući da mi tu u Zagrebu nije pri ruci (tu samo boravim), a trebao bi tu kupit djelove, trebala bi mi shema. Našao sam ovu shemu al sada vidim da je to Tosca 50. Dali je shema pretpojačala ista kao i od Turandota?
I ako netko zna, di bi još mogao biti problem? Neki potenciometar?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vlejd Neznanec

Pridružen-a: Sob 16 Mar 2013 0:12 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01 Kraj: Zagreb
|
Objavljeno: Pon Mar 18, 2013 4:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem novi tukaj i ne morem videti sheme. Tudi sem iz Hrvaške in slovneščina mi ni najboljša.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Krampus Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07 Prispevkov: 1853 Aktiv.: 9.08
|
Objavljeno: Pon Mar 18, 2013 5:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pročitaj pravila.
Na kratko.
Moraš biti član najmanje 3 dana i napisati barem jedan komentar na mjesec.
I u profilu popravi mjesto (kraj) bivanja, da ti ne piše Butale u onoj crvenoj boji.
_________________ Nisem ravno najbolj pameten na svetu, tu in tam pa imam kakšno idejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laura Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48 Prispevkov: 1954 Aktiv.: 10.81 Kraj: Sobota
|
Objavljeno: Pon Mar 18, 2013 6:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaže se prebivalište
Vlejd sačekaj malo pa češ moči da vidiš sheme-kao što ti je napisao Krampus
_________________ Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
primozvintar Neznanec

Pridružen-a: Tor 02 Jun 2015 11:17 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.02
|
Objavljeno: Tor Jun 02, 2015 12:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zanimam se za nakup takega gramofona in me zanima kakšen je izhod na ojačevalni stopnji, ker nikjer ne zasledim kakšnih podatkov o tem. Kakšne zvočnike vse bi lahko priklopil. Sem drugače štromar, ampak se nikoli nisem toliko poglabljal v elektorniko in hi-fi (pač nikoli ne moreš vedit vsega). Zanimam se da bi nanj pirključil Elak-Riz Alfa 10 zvočno omaro. Je to izvedljivo o. drugače rečeno smiselno? Vem da je omara 8 izhod na gramofonu pa je vrjetno 4 a ne vem kakšnih moči.
Vsak komentar, nasvet bi mi koristil.
Hvala.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Spajky Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05 Prispevkov: 1095 Aktiv.: 6.01 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Tor Jun 02, 2015 3:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da ne bi bilo problema priklučit gor teh zvočnikov, ojačevalci na "gramofonu" itak niso kaj več kot dobrih 10W RMS/4 ... glede da so zvočniki veliki imajo boljši izkoristek, pa bo čut dovolj glasno (ne preveč, da ne začne hreščat!) : tudi švoh Amp lahko s fercanjem skuri močnejše zvočnike ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
primozvintar Neznanec

Pridružen-a: Tor 02 Jun 2015 11:17 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.02
|
Objavljeno: Sre Jun 03, 2015 4:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Spajky hvala za odgovor. Sedaj je vse kar moram samo še počakati, da se bo kakšen od takšnih gramofonov prodajal
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni