www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Avtomatska varilna maska
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Cube
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Jul 2011 15:09
Aktiv.: 1.48

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 26, 2013 12:32 am    Naslov sporočila:  Avtomatska varilna maska Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Na vas se obračam, ker ne vem kaj naj nabavim. Varim tedensko - mesečno, zato za masko nisem pripravljen odšteti čez 170€. Za enkrat uporabljam varilni aparat za obločno varjenje cca. 160A, mogoče kdaj v prihodnje dobim še MIGa do 200A. Po forumih ne najdem dosti koristnega vedenja na temo samozatemnilnih varilnih mask. Kaj bi bilo najbolje vzeti? Oziram se predvsem za Balderjem, a največji problem je, ker ne vem na kaj naj sploh gledam, ko jo kupujem.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cero
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37
Aktiv.: 4.96
Kraj: vipava

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 26, 2013 12:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer ne govorim iz svojih izkušenj, ampak profesionalci pravijo, da je za obločno varjenje boljša navadna maska. Preprosto zaradi tega, ker pri obločnem dosti frca raztaljena kovina okrog in pri navadni maski pač enostavno zamenjaš stekelce ko je le-to preveč zdelano.
Nazaj na vrh
hudamravljica
Član
Član

Pridružen-a: Tor 30 Nov 2010 23:22
Aktiv.: 4.91
Kraj: LUCIJA

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 26, 2013 1:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred 5-timi leti sem kupil samozatemnilno masko za 100€. Neznana znamka, na maski piše Shine auto helmet. Ima gumb za regulacijo zatemnitve in ni na baterije. Pred steklom ima folijo iz leksana in se le ta zamenja, če je poškodovana.
Uporabljam jo samo za obločno varjenje(razna dela okrog hiše in hobi), mogoče 15 ur na leto in sem z njo zelo zadovoljen.
Pred tem sem klical ženo, da pridrži ali pa na slepo....katastrofa.
Ko enkrat imaš roko prosto in si lahko sam kaj pridržiš, ne menjaš več nikoli za navadno masko.

L.p.
Nazaj na vrh
.
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17
Aktiv.: 0.00

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 26, 2013 1:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59
Aktiv.: 5.55
Kraj: Ponikva

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 26, 2013 7:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tudi jaz se popolnoma strinjam.
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 19.96

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 26, 2013 8:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

cero je napisal/a:
Sicer ne govorim iz svojih izkušenj, ampak profesionalci pravijo, da je za obločno varjenje boljša navadna maska. Preprosto zaradi tega, ker pri obločnem dosti frca raztaljena kovina okrog in pri navadni maski pač enostavno zamenjaš stekelce ko je le-to preveč zdelano.

Tole je pa precej beden argument, ki se ga morda držijo "stari mački" zaradi kakšnega ponosa in upiranja modernizaciji. Taisti so najbrž tudi proti vsemu sodobnejšemu od Zastave v avtomobilizmu, proti "nezdravim" klimatskim napravam, proti talnemu gretju ki povzroča krčne žile, proti stiroporu v fasadi ker ga požrejo mravljinci, zalogovnikom pri pečeh na trda goriva ker so brezveze...

Tudi pri avtomatski lahko menjaš folijo, poleg tega pa je ta folija mnooogo trpežnejša kot steklo na navadnih. Preprosto ji špricanje ne pride do živega, za razliko od stekla, ki je takoj staljeno.

Ko ti z novo pridobitvijo nenadoma zraste še ena roka, pa ko te nikoli več ne zaslepi ko moraš nekaj "pripikat" pred varjenjem.... Jah, probat je treba, ne pa na suho palamudit.

Drži, da sam stare maske nisem zabrisal v smeti. Je pa "arhivirana", delam pa samo še z avtomatsko.
Nazaj na vrh
ule
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32
Aktiv.: 6.66
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 26, 2013 8:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kolegu smo jo enkrat kupili za rojstni dan (mislim da je bila okoli 100€). Edini problem ki je nastal potem pri varjenju, je da en čas ni vedel kaj bi s prosto roko Very Happy . Sedaj pravi da jo ne zamenja več za "analogno". Very Happy
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
transalp
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Maj 2012 7:08
Aktiv.: 2.13
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 26, 2013 9:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri očeh nisem hotel sklepati kompromisov, zato sem si kupil 3M Speedglas 9100X. Preko oglasa sem dobil nerabljeno za 180 EUR, pa še nekaj rezervnih prednjih zaščit je bilo zraven kot darilo. Za TIG (varjenja se šele učim) itak rabim obe roki ...
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.02
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 26, 2013 10:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ule je napisal/a:
Edini problem ki je nastal potem pri varjenju, je da en čas ni vedel kaj bi s prosto roko Very Happy . Sedaj pravi da jo ne zamenja več za "analogno". Very Happy

Hehe, ko sem fotru za rojstni dan kupil samozatemnilno masko, je tudi imel točno ta problem ... Kak teden, dva, potem pa se je tudi tako navadil, da je ne zamenja več Smile

LP, g

zok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59
Aktiv.: 5.55
Kraj: Ponikva

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 26, 2013 10:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ule je napisal/a:
Edini problem ki je nastal potem pri varjenju, je da en čas ni vedel kaj bi s prosto roko Very Happy
jaz sem za "rocno" masko kupil kar avtomatsko "steklo", ker je pac bilo 40 eur ceneje - napaka. Rolling Eyes Vcasih si rocaj vtaknem v ovratnik, ko je potrebno kaj "pripikati". Laughing
Nazaj na vrh
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.39
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 26, 2013 10:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi navadna maska je še vedno uporabna! Jaz jo dam mulcu, da lahko gleda, kaj počnem.
Se pa pridružujem gornjim mnenjem in tudi jaz ne varim več brez avtomatske maske. Imam tisto kitajsko iz merkurja za 70€.

bojan_01
Član
Član

Pridružen-a: Pon 04 Feb 2008 9:12
Aktiv.: 0.34
Kraj: IV.G.

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 26, 2013 11:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odgovor je jasen, avtomatska maska
ko kupiš avto, ne hodiš več po pivo v trgovino s samokolnico...
Nazaj na vrh
Mihko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 17 Feb 2011 14:45
Aktiv.: 0.43
Kraj: Zagorje-Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 26, 2013 11:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jaz sicer še nisem imel avtomatske, ampak samo navadno naglavno. avtomatsko sem začel varit z obema rokama, ker nisem znal 'skrit' proste roke... tako da sem spet vzel papirnato ročno masko... špricanje pri varjenju pocinkanih zadev mi je namreč plastično masko praktično stopilo.
edina stvar ki jo vidim pri avtomatski je ta, da si nastaviš zatemnitev in ni treba menjat temnih stekel. namreč če zvečer varim moram imet močnejšo zatemnitev...
ko bom hodil v službo si jo zagotovo kupim Very Happy

aja varim pa samo doma in sicer en dober kolut (veliki) 1mm žice na leto...
Nazaj na vrh
Cube
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Jul 2011 15:09
Aktiv.: 1.48

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 26, 2013 12:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vidim, da nekateri niste najbolje razumeli vprašanja. Zanima ma, katero masko naj nabavim, kakšne so razlike med njimi, na kaj moram biti pozoren pri nakupu itd. Kakšna je naprimer razlika med masko HOBBY ES BALDER in SQ913 - SmarTIGer Standard BALDER?
Nazaj na vrh
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.08
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 26, 2013 12:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ste pa nobel. Jaz v službi in doma še vedno uporabljam klasično Cool
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni