www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Rezalnik PCBjev
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Saran
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26
Aktiv.: 3.66
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 13, 2013 10:53 am    Naslov sporočila:  Rezalnik PCBjev Odgovori s citatom

Živjo!

Doma imam en kup nerabljenih bungard-ovih FR4 plošč (dimenzije 10x16 cm, debelina 2mm) za izdelavo vezji po foto postopku. Te bi rad razrezal na primerno velikost za svoje projekte. Za enkrat sem uporabljal kar olfa nož in večkrat zarezal v ploščo, da sem jo lahko prelomil. Slaba stran je bila, da se je nož skrhal hitro, plošče pa mi je pri rezu razcefralo.

Kje bi lahko dobil kak ne preveč drag malo manjši rezalnik namenjen rezanju FR PCBjev? Verjetno mora imeti za to posebno rezilo...

V mislih imam nekaj takega:
http://www.rapidonline.com/catalogueimages/module/M032578P01WL.jpg

lp

PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.63
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 13, 2013 11:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Možnosti je mnogo. Jaz z eno namensko zadevo in diamantno rezalko nebi kompliciral, ker bo potem stvar strogo namenska. Razen če imaš že kak mini cirkular pa boš samo ploščo zamenjal.

Drugače so primerne stoječe škarje za pločevino, kotna brusilka, dekupirka, pa še kaj bi se našlo. Je pa res, da je pri dekupirki hitro po žagicah.

Če imaš izkušnje z delom s kotno busilko, ni težav odrezati ob črti.

Seveda brušenju se v nobenem primeru ne moreš izogniti, če hočeš ličen izdelek.

Zadeva, ki si jo pripel ima verjetno klasično jekleno rezilo, ki se vsekakor tudi obrabi, sploh pri steklenih vlaknih. Če boš kupil kaj takega potem raje nabavi škarje za pločevino in boš ubil dve muhi na en mah, saj bodo dobre za plošče in pločevino.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.09
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 13, 2013 11:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nabavi nekaj takega

http://www.rafo.si/index.php?page=galerija.php

LP

xsyt
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 22:19
Aktiv.: 6.48
Kraj: Slov.Bistrica

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 13, 2013 11:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

http://www.proxxon-direct.com/acatalog/Bench_circular_saw_KS_230.html
Pobesneli
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Jan 2008 1:24
Aktiv.: 5.03
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 13, 2013 11:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Podobno in Diy Rezalnik
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vajdo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Sep 2004 23:06
Aktiv.: 4.59
Kraj: Ribnica

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 13, 2013 12:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mi747 je napisal/a:
Nabavi nekaj takega

LP

Definitivno skarje. Imam mini cirkular, pa vseeno raje režem s škarjami.

Saran
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 13, 2013 12:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vem, če si točno predstavljam kaj mislite z škarjami.
Mi lahko kdo poda kakšno sliko teh "škarij".

lp

6dan8
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53
Aktiv.: 6.00
Kraj: Goriška

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 13, 2013 1:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Dovolj zanimive?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.04
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 13, 2013 1:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saran je napisal/a:

lp
mi747 je napisal/a:
Nabavi nekaj takega

LP

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.62
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 13, 2013 1:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saran je napisal/a:

lp

A te slike niso dobre?

mi747 je napisal/a:
Nabavi nekaj takega

LP

Škarje od RAFO so kvalitetne, jaz sem jih kupil direkno pri njemu v Šenčurju pri Kranju. Imam tiste male art: 101 in večje art: 102 in je seveda razlika kot noč in dan. Za rezanje tankih ploščic so tiste male še kar v redu, bi rekel do 1mm je v redu, pri 1,5mm ali več pa to ni to, saj gre, ampak je to strogo in samo hobi, so pa kar ene 3x do 5x cenejše. Faktor uporabnosti je vsaj tak ali še večji v prid večjim škarjam, za katere mislim da bi odšteli precej preko 100€, so pa definitivno vredne tega denarja.

Rezanje FR4 s škarjami bo povzročilo krhanje škarij. Saj ne, da ne bodo rezale ploščic, seveda jih bodo, ampak fina ostrina bo hitro šla, potem pa adijo rezanje tanke pločevine, za debelejšo pločevino pa ni panike, bo šlo Wink

Sam režem ploščice na krožno žago, včasih tudi s škarjami, ker žaga ni ravno pri roki, zato imam v izdelavi še eno mini krožno žago, ki jo bo poganjal 0,25kW 3F asinhonski motorček, da bo delalo lepo potiho. Žagin list pa imam "hartmetall" (karbidna trdina) v celoti, debelina 1mm. Na večji krožni žagi imam žago s hartmetall zobmi, ampak bo treba kupit tako z diamantnimi zobmi, cena pa Sad 600€+ in še zbiram pogum za nakup, verjetno bo vse odvisno od tega, kako bo uspešna mala krožna žaga.

Saran
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 13, 2013 2:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ah, pardon. Pod imenom "škarje" sem razumel nekaj drugega. V mislih sem imel nekaj podobnega, kot navadne škarje za papir - vsaj mi smo včasih imeli neke malo večje kovinske škarje za pločevino pri hiši. In potem si z njimi šel rezati 1mm debelo pločevino (podobno kot papir).
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.62
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 13, 2013 5:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, tisto kar si najbrž ti mislil, so ročne žkarje, tole kar smo mi predlagali so pa namizne škarje Wink Z ročnimi škarjami nimaš kaj delat, tako kot s tistimi malimi namiznimi škarjami, ki jih odsvetujem, saj so preslabotna, sploh za FR4. Ne bom rekel, da ne moreš rezat, ampak na malce daljši rok jih je škoda, čeprav reže brez večjih težav, tudi vzvod je dovolj velik, da ni potrebna velika sila.

Pri rezanju ploščic s škarjami je problem krivljenje ploščice, pri razrezu rahlo upogne vogale, tako da potem pri fotopostopku to zelo nagaja, treba je dobro poravnati ploščico, da je spet ravna. Pri žaganju s krožno žago se ploščice ne krivijo in ne pokajo, rez je raven in gladek.

Saran
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 13, 2013 5:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej za najlepši razrez FR4 je potem priporočena majhna krožna žaga. S čim se pa potem še robovi plošč pobrusijo?
sebastiant
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Jul 2006 11:43
Aktiv.: 7.88
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 13, 2013 6:15 pm    Naslov sporočila:  Re: Rezalnik PCBjev Odgovori s citatom

Saran je napisal/a:
Živjo!

Doma imam en kup nerabljenih bungard-ovih FR4 plošč (dimenzije 10x16 cm, debelina 2mm) za izdelavo vezji po foto postopku. Te bi rad razrezal na primerno velikost za svoje projekte. Za enkrat sem uporabljal kar olfa nož in večkrat zarezal v ploščo, da sem jo lahko prelomil. Slaba stran je bila, da se je nož skrhal hitro, plošče pa mi je pri rezu razcefralo.

Kje bi lahko dobil kak ne preveč drag malo manjši rezalnik namenjen rezanju FR PCBjev? Verjetno mora imeti za to posebno rezilo...

V mislih imam nekaj takega:
http://www.rapidonline.com/catalogueimages/module/M032578P01WL.jpg

lp

Imam točno tak nož, za rezanje tanjše pločevine in plastike je dober, odrezal ti bo tudi PCB, samo ne velikokrat. Škoda noža!
Pred mnogimi leti sem ga kupil v Conradu.

Kujon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 29 Avg 2011 17:45
Aktiv.: 0.28
Kraj: Gornji Tukaj

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 13, 2013 6:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saran je napisal/a:
Torej za najlepši razrez FR4 je potem priporočena majhna krožna žaga. S čim se pa potem še robovi plošč pobrusijo?
zemeš tronblic pa gremo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni