www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Mikrokontroler in svetlobni napis z efekti
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
MojsterB
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 17 Apr 2013 17:06
Aktiv.: 0.04
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 17, 2013 5:20 pm    Naslov sporočila:  Mikrokontroler in svetlobni napis z efekti Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

sem nov na forumu in hkrati začetnik v elektroniki. Rad bi se lotil projekta, ki ga bom opisal, potreboval pa bi vašo pomoč.

Naredil bi napis iz svetlobne cevi (LED), načeloma bodo 4 črke, ki bodo imele ločeno napajanje na 230V. Nabavil bi pa mikrokontroler z izhodi po 5V in bi napisal program, ki bi ugašal in prižigal posamezne črke, nato pa recimo na koncu vse štiri na enkrat prižgal pa zopet ponovno. Zanima me pa, kako izvesti ta priklop izhoda, oz. kakšne komponente so primerne za to (rele, tranzistor). Bi šlo pa za hitro preklapljanje.

Hvala za pomoč.
LP,
BB
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.63
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 17, 2013 7:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na tranzistor in rele pozabi. Tranzistor ni primeren za manipulacijo z izmeničnimi napetostmi, rele pa ni primeren za hitre cikle preklopov.

Prava stvar je triak. Shema pa npr. ta ki jo prilagam. Ostalo je stvar mikrokontrolerja in programa, dalo pa bi se narediti tudi s klasiko.

7831-cat_out1.gif
 Opis:
 Velikost datoteke:  3.56 KB
 Pogledana:  6159 krat

7831-cat_out1.gif

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.56
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 17, 2013 8:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
Na tranzistor in rele pozabi. Tranzistor ni primeren za manipulacijo z izmeničnimi napetostmi, rele pa ni primeren za hitre cikle preklopov......
Res da si vseved, toda probaj tole pojasniti:
- primernost tranzistorja za manipuliranje ( d'oh! ) izmenične napetosti,
- kaj je manipuliranje v elektroniki,
- hitrost preklapljanja svetlobnega napisa.

PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 17, 2013 9:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vem da dobro veš kaj sem hotel povedati, je pa res da sem se mogoče malce narobe izrazil in glede na prejeto sporočilo tudi avtor dobro ve kaj sem hotel povedati. Poznamo recimo izraz stikalne manipulacije, saj pravzaprav za nič drugega ne gre tudi tukaj kot za vklop in izklop 230V napajanja LED cevi.

Ne vem kaj sem nejasno napisal glede hitrosti preklapljanja svetlobnega napisa.

No pa še jaz, beseda probaj je nižje pogovorna beseda. Mr. Green

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.42
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 17, 2013 9:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pzufic umiri konje! Shame on you Zadnje čase spet hodiš po robu!
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 17, 2013 9:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ok, se oproščam. Wink
Jaka57
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 17, 2013 9:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@pzufic:bom pa jaz, ker, kljub mojim nižjim pogovornim besedam, nisi nič pojasnil, še manj pa argumentiral.
Pri tem svetlobnem napisu ne gre za tako velike hitrosti preklapljanja, da ga rele, ki ga, preko tranzistorja, krmili kontroler, ne bi zmogel preklapljati.
Tak svetlobni napis z lahkoto preklapja človek, torej ga bo tudi rele.
Tukaj je samo vprašanje, kaj je za @MojsterB bolj sprejemljivo in seveda za samo napravo.
Torej, ker bo šlo za veliko preklopov, je rešitev z relejem slaba.
Rešitev, ki si jo podal je dobra, kljub temu, da tvoja razlaga, zakaj tako, ne pije vode!

PS.
ne pije vode: ne drži - nižje pogovorna stavčna zveza.

MojsterB
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 17, 2013 10:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se bockate med seboj, namesto da bi pomagali.

Iščem enostavno in meni jasno zadevo, ki bo delovala. Kako hitro bo preklapljanje še sam ne vem, kar pa vem je to da sem bom zagotovo poigraval in pri moji pameti, rele vseeno ni primeren.
Zdaj sem študiral, da je LED cev itak 12V enosmerna. Kje je zdaj bolje manipulirati? Pred usmernikom al za njim?
Nazaj na vrh
Jaka57
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 17, 2013 10:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@MojsterB: kje pa piše, da ti moramo pomagat!?
@PZUFIC ti je dal rešitev, ki je ustrezna, glede na dane podatke!
Torej, malo več podatkov bo potrebno napisat o teh ceveh!

MojsterB
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 18, 2013 6:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imaš prav, nikjer ne piše.

Takšna cev oziroma trak:
http://www.ebay.com/itm/Waterproof-Pure-White-3528-SMD-300LED-5M-Flexible-Lamp-Car-Light-Strip-12V-EC001-/300678239286?pt=US_Car_Lighting&hash=item4601d1d436

Bi razrezal, da bi imel na črko 2,5 m traku. Pa vsak mora imeti svoj usmernik, ker bom priključo na 230~.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.77
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 18, 2013 9:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hm...mene pa za začetek zanima, zakaj si se odločil da mora vsaka črka imeti svoj usmernik? Dosti lažje bi bilo imeti en usmernik in potem te črke krmilitii (ajd, mainpulirati ) z MOSFET-i.
Torej: en usmernik, tam imaš napajanje 12V nekaj amperov za VSE svetlobne cevi, ki jih vključuješ preko mosfetov (BUZ11....), ter iz 12V še naprej napajanje 5V za mikroprocesor.
Imeti 5 usmernikov za npr. 5 črk je zelo nerodno. Kot prvo se boš igral z 230V , kar je potencialno smrtno nevarno, kot drugo so izgube večje, težje krmiljenje...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 18, 2013 10:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole bo nemogoče zviti v črko, tako da bodo vse LED svetile v isto smer.

Kupiš LED cev za 230V, ki se podaja na metre. Razrežeš priklopiš in krmiliš napajanje-230V. Tako odpade tudi usmernik za napajanje LED.

mujo
Član
Član

Pridružen-a: Ned 02 Jan 2005 19:24
Aktiv.: 3.15
Kraj: MB

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 18, 2013 10:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Začetnik naj ima čim manj stika z visoko napetostjo. Razlogi za to bi morali biti vsem jasni.

Najelegatneje je tako kot je predlagal protoncek.

Je pa res problem zvijati led trak.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matejcek81
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 12:32
Aktiv.: 7.71
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 18, 2013 10:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uporaba SSR-jev je kar varna. Gor pripelješ napetost direktno iz mikrokontrolerja. Še zaščitni pokrov dobiš zdraven.

LP

protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.77
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 18, 2013 10:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Traku res ni mogoče zvijati, ga pa lahko režeš na vsakih 5cm. Pač odrežeš, kjer treba in nalotaš dve žički za napajanje. Problem nastane edino, če bi moral razrezati ravno vmes Brick wall (sem ravno včeraj nekaj delal tako)
SSD je res mogoče bolj varen, ampak je še vedno potrata - za 5 črk 5 transformatorjev, 5 graetzov, eventualno še po 5 regulatorjev, 10 elektrolitov, 10 100n kondijev... Shame on you da ne rečem da so SSR še vedno dražji od nekega povprečnega mosfeta.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni