www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Elektronika za drsna vrata

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Vajdo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Sep 2004 23:06
Aktiv.: 4.59
Kraj: Ribnica

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 12, 2013 2:35 pm    Naslov sporočila:  Elektronika za drsna vrata Odgovori s citatom

Pozdravljeni,
Kolega me je prosil, če bi mu zvezal elektroniko in ostalo, kar spada zraven, za odpiranje dvoriščnih drsnih vrat.
Kaj vse je potrebno (motorji, fotocelice, kodne ključavnice in ostalo), to poznam. Zanima me, od katerega proizvajalca imate dobre izkušnje, kaj paziti oz, kje so razlike med proizvajalci.
Do sedaj sem zvezal en pogon za krilna vrata od Liftmasterja. Po enem tednu je crknila utripajoča luč, in sami motorji se odpirajo in ustavljajo na čas, in ne na končna stikala ali pa na povečanje toka.
V glavnem, rad bi, da bi imeli nekaj v ožjem izboru, preden se začne z izdelavo vrat. Vrata, bodo nekje 6m dolga, težo pa zaenkrat še nimam podano. Vem, da je potem tudi izbira motorjev pogojena teži.
Ali obstajajo tudi motorji, ki imajo veliko odpiralno hitrost? Namreč včasih je problem, če daljinec ne zagrabi na deleč, je potrebno za čas odpiranja, stati na voznem pasu.

BojanR
Član
Član

Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52
Aktiv.: 3.31
Kraj: Vnanje Gorice

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 13, 2013 8:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam imam za dvoriščna vrata pogon firme NICE. Dela mi že 12 let. Edina okvara do sedaj je bila prejšnji teden, ko je crknil en optosklopnik za input fotocelice.
Ker imam vrata 9m, je tudi meni pomembna hitrost odpiranja, vendar obstaja nek standard, ki omejuje maks. hitrost, tako da ta pri nobenem pogonu ni prav velika.
Nimam končnih stikal, ampak sta v motorju vgrajena dve hall stikali ter magnet na osi, tako da pogon naučiš, kako dolga so vrata. Potem je fino, ker gredo vrata s polno hitrostjo, pred koncem zmanjšajo hitrost ter se ustavijo tik preden zadenejo v končni steber.
Domet daljinca imam cca 80m, od takrat, ko sem naredil boljšo anteno.
Drugih proizvajalcev ne poznam, zato je to samo moja osebna izkušnja.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.78
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 13, 2013 8:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hitrost premika je standardizirana, ja. Na tam okoli 10m na minuto nekje.
To z učenjem je po eni strani že OK, lahko pa po letih začne nagajati (kot induktivno stikalo se ponavadi uporablja reed rele, ki z leti izgubi kontakt). Najbolj "zihr" so mehanska stikala. Tudi pri teh variantah imaš modele, ki se učijo in potem nekaj m pred (mehanskim) končnim stikalom upočasnijo vrata.
Glede daljinca - močno je odvisno od kraja. Lahko ti vleče 100 m in več, lahko pa samo nekaj m. Odvisno od motenj. Ampak ponavadi ni nekih večjih problemov, če je firma prava. Pa od terena - vlečejo, dokler vidiš anteno, takoj ko se skriješ za ovinek, je konec..
Tisti baubau in no-name variante bi se jaz raje izogibal. Dobre firme so Nice, kot pravi Bojan, pa Beninca, pa Came, tudi Faac ni slaba.
Pri izbiri je med drugim treba gledati tudi to, kako in kje boš dobil rezervne dele, če jih boš rabil. Ponavadi je pri poceni zadevah problem. Ali ne dobiš, ali čakaš mesec ali več, da pridejo iz italije...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ferdo
Član
Član

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:10
Aktiv.: 1.49
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 13, 2013 10:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da dopolnim protončka; sam imam dobre izkušnje z Beninca, Came, Ditec in 0-Key. Vse imajo mehanska končna stikala in možnost učenja.
Presenečen sem bil tudi nad trajnostjo in kvaliteto starih pogonov Stave, kjer je bila elektronika slovenska, pogon pa nemški.

Izogibaj se kitajcev. Imel sem jih par na popravilu kmalu po montaži...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
damo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45
Aktiv.: 8.47
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 13, 2013 11:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa crkuje pri kitajcih? Si ravno mislim enega montirat...
ferdo
Član
Član

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:10
Aktiv.: 1.49
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 13, 2013 12:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Največkrat napajalni del krmilne elektronike. Imel sem celo primer, ko je odbilo gretzov mostiček, deklariran za 35A Shocked
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.78
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 13, 2013 12:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem v takih primerih notri dal krmilje od Nice ali Benince, kar je pač bolj pasalo. Seveda je bilo največkrat treba dodati tudi trafo. na koncu je prišlo dražje, kot če bi že v startu nabavil "kulturen" pogon. Pa kaj, ko se nekaterih ne da prepričati, dokler ni prepozno...
Sicer so pa te kitajske elektronike znane tudi po "čudnih" nastavitvah...samo primer v enem motorju: Če je avtomatsko zapiranje vključeno, je z daljincem možno samo odpirat, če pa je izključen, lahko tudi ustaviš in zapiraš Shocked Potem je sprejemnik lahko bolj "čuden", da vleče bolj ne kot ja, pa daljinci izgubijo doseg, pa pozabijo kodo daljinca...
Pa naj bo dovolj.

Aja...z obzirom da je ferdo govoril o mostičku - jaz bi se izogibal motorja, ki deluje na 24V. 230V je še vedno zakon.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni