|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Saran Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26 Prispevkov: 729 Aktiv.: 3.66 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: Sre Maj 15, 2013 3:00 pm Naslov sporočila: Vklaplanje elektromotorja - mehanizem? |
|
|
Lp, spet se ukvarjam z energetiko oz. elektromotorji.
Torej doma imam nek 0.6 kW enofazni asinhroni elektromotor na 220VAC/50Hz z zagonskim in delovnim kondenzatorjem. Tega želim poljubno vklapljati in izklapljati, vendar želim zadevo krmiliti preko mikrokrmilnika s 5V digitalnim izhodom. Kaj bi bilo bolj smoterno uporabiti za "sitkalo"? Kontaktor, rele ali solid-state rele oz. kako kombinacijo? Kaj pa kakšen triak?
Najbolj mi dišijo SS releji, samo so pa dosti dražji.
Na ebay-u sem našel poceni opcijo, bo tole vredu, glede na to, da je roba kitajska?
http://www.ebay.com/itm/Solid-State-Relay-SSR-40DA-40A-250V-3-32VDC-/120765841720
Nekje sem zasledil, da morajo biti SS releji zero-crossing.
lp _________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.63 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Sre Maj 15, 2013 5:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saj triak je načeloma sestavni del SSR-ja. Lahko izdelaš sam, s pomočjo kakega MOC-a z zero-crossingom in TIC-a. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.91 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Maj 15, 2013 5:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Odvisno kaj bo motor poganjal. Pred kakimi desetimi leti sem delal elektroniko za stroj za metanje glinastih golobov. Takole po spominu - gor je bil nakaj manj kot 1kW enofazni motor, ki je poganjal hidravlično črpalko. Hitrost polnjenja je bila okrog 15s. Praktično misilm da je šlo tam do 3 golobe na minuto. Motor je za vsako polnjenje štartal ter se ustavil. Motor sem vklapljal s 25A triacom BTA25 ter optičnim sprežnikom. Bilo je narejenih nekaj deset strojev. Do sedaj nisem menjal nobenega triaca.
Fotografija stroja ter prototipne elektronike, ki jo še imam doma Žal se fotografija stroja slaba - je še edina, ki jo imam.
 _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Čet Maj 16, 2013 2:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Motor bo večinoma deloval neprekinjeno nekaj ur in se ne bo pogosto vklapljal/izklapljal. Najraje bi kar SSR vzel za tole. Na farnellu so vrtoglave cene, na ebay-u pa je zadeva 5€. _________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1437 Aktiv.: 6.30 Kraj: Rogaška Sl.
|
Objavljeno: Čet Maj 16, 2013 10:59 pm Naslov sporočila: Re: Vklaplanje elektromotorja - mehanizem? |
|
|
Zdravo
Saran je napisal/a: |
lp |
To je koristno le za vklapljanje žarnic medtem ko za induktivna bremena bi bilo najbolje imeti vklop pri najvišji amplitudi napetosti - teh pa ni na trgu.
Vklop induktivnih porabnikov pri prehodu skozi "0" povzroča največje možne vklopne tokove.
Lp.
Darko _________________ --
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
webmouse Član

Pridružen-a: Čet 27 Avg 2009 22:27 Prispevkov: 1059 Aktiv.: 5.50 Kraj: Bloška planota
|
Objavljeno: Pet Maj 17, 2013 1:07 am Naslov sporočila: Re: Vklaplanje elektromotorja - mehanizem? |
|
|
Torej doma imam nek 0.6 kW enofazni asinhroni elektromotor na 220VAC/50Hz z zagonskim in delovnim kondenzatorjem. Tega želim poljubno vklapljati in izklapljati, vendar želim zadevo krmiliti preko mikrokrmilnika s 5V digitalnim izhodom. Kaj bi bilo bolj smoterno uporabiti za "sitkalo"? Kontaktor, rele ali solid-state rele oz. kako kombinacijo? Kaj pa kakšen triak?
Najbolj mi dišijo SS releji, samo so pa dosti dražji.
Na ebay-u sem našel poceni opcijo, bo tole vredu, glede na to, da je roba kitajska?
http://www.ebay.com/itm/Solid-State-Relay-SSR-40DA-40A-250V-3-32VDC-/120765841720
lp |
Če potrebuješ SS kontaktor imam enega viška - samo odprt - kopljen ker sem zgrešil kodo.
http://si.farnell.com/crydom/dra3p48a2/contactors-ss-3p-480vac-2a-220vac/dp/2062591?Ntt=2062591
Je pa za trifazni motor... _________________ -
"Želja po znanju je v naravi vsakega dobrega človeka." Leonardo Da Vinci |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BojanR Član

Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52 Prispevkov: 693 Aktiv.: 3.31 Kraj: Vnanje Gorice
|
Objavljeno: Pet Maj 17, 2013 7:44 am Naslov sporočila: Re: Vklaplanje elektromotorja - mehanizem? |
|
|
Profesor Einstein je napisal/a: |
To je koristno le za vklapljanje žarnic medtem ko za induktivna bremena bi bilo najbolje imeti vklop pri najvišji amplitudi napetosti - teh pa ni na trgu.
|
Seveda so na tržišču.
Lp B |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1437 Aktiv.: 6.30 Kraj: Rogaška Sl.
|
Objavljeno: Pet Maj 17, 2013 8:16 am Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo
BojanR hvala za informacijo... očitno so zelo redki pa jih nisem še zasledil.
Lp.
Darko _________________ --
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejcek81 Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 12:32 Prispevkov: 1526 Aktiv.: 7.71 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pet Maj 17, 2013 12:43 pm Naslov sporočila: Re: Vklaplanje elektromotorja - mehanizem? |
|
|
Na ebay-u sem našel poceni opcijo, bo tole vredu, glede na to, da je roba kitajska? |
Pozdravljen,
tile delujejo solidno, preizkušeno. Zero crossing pa imajo že vgrajen.
Drugače ima ELPRO blizu MB "shinko"-tove 20A za 24€+DDV.
Krmiliš jih direktno z mikrokontrolerjem.
LP _________________ Če ne gre - ne obstaja! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Pet Maj 17, 2013 9:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moj enofazni motor ima mislim da okoli 4A zagonskega toka. Nisem čisto prepričan, moram preveriti v specifikacijah. Vsekakor pa vem, da ta tok ne presega 16A. Za rezervo pa sem želel vzeti 40A SSR. Na ebay-u imajo tudi 100A različico. Naša hišna inštalacija pa je omejena na 25A.
Tako, da ne vem glede tistih zagonskih tokov. Verjetno to ne bo predstavljalo nobenega problema. Ali pač? _________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.21 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Pet Maj 17, 2013 9:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne... ne bo problema  _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni