 |
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
SimonS Član



Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4770 Aktiv.: 20.08 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Pet Maj 17, 2013 5:59 pm Naslov sporočila: Natančen termometer |
|
|
Pozdrav
Ve kdo kje kupiti natančen (+/-0.2 st.C) termometer za območje 20-90 st.C za tekočine (mleko). Po možnosti z LED zaslonom oz. zaslonom z večjimi (1cm) osvetljenimi številkami. _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član



Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.83 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Pet Maj 17, 2013 6:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Halo,
Ej, imam enega z LCD zaslonom v KIT kompletu, sestavljen. Manjka mu nekaj konektorjev in greatz mislim da.
Treba je le sprogramirati čip z izvorno kodo. Je pa termostatski, ima dva relejna izhoda mislim da.
Merilni element je LM35.
Če ti ustreza ti ga dam za simbolno ceno 15EUR. Jaz sem dal zanj 35EUR pred leti. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član


Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.97
|
Objavljeno: Pet Maj 17, 2013 6:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poglej v conradu za kat. št. 192147, kit s KTY NTKjem, 13mm 7segmentni rdeči LED.
Bi se ga dalo predelat na Pt1000 za večjo natančnost/linearnost. (pravzaprav se ga samo drugače nastavi/skalibrira).
Aja, saj nisi povedal ali rabiš vgradno ali prenosno/ročno čudo... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član


Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2756 Aktiv.: 13.25 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Pet Maj 17, 2013 7:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za živila mora biti "HACCP". |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.68 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pet Maj 17, 2013 7:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
LM35 ima definirano točnost +- pol stopinje, design limit pa celo do največ +- 1.5, tako da ni ravno biser točnosti, če se res rabi točnost. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član


Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2756 Aktiv.: 13.25 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Pet Maj 17, 2013 8:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ti bi potreboval nekaj takega, vendar ima ta neustrezno točnost.
Tale bi bil zate, vendar je cena kar visoka, ustreza pa vsem tvojim zahtevam. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član


Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45 Prispevkov: 2008 Aktiv.: 8.46 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Pet Maj 17, 2013 8:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko ga pa tudi sam naredis z led displayi in ds18b20 ter softversko korekcijsko tabelo. _________________ Dobrga štromarja samo slab šnops strese! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.68 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pet Maj 17, 2013 10:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prvo bi se morali sporazumeti, ali se zahteva NATANČNOST +- 0.2 stopoinje ali zgolj prikaz na tako natančnost... namreč, žal ima tudi slavni DS toleranco zelo enako kot LM35. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član


Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45 Prispevkov: 2008 Aktiv.: 8.46 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Sob Maj 18, 2013 8:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saj zato bi pa mel korekcijsko tabelo. Pomeriš, koliko DS laže na vsakih 10C, vmes pa napako interpoliraš. _________________ Dobrga štromarja samo slab šnops strese! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.68 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sob Maj 18, 2013 9:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je napaka stalna in vedno v isto smer, potem bi to šlo.
Sicer se nikoli nisem poglabljal v te tolerance, ampak predpostavka: kaj pa če gre v krivulji od 20 do 100 stopinj enkrat gor, drugič dol? Recimo temu napaka konverzije, karkoli...enkrat je napaka lahko v plus, drugič pri isti vrednosti v minus in tega ni mogoče popravljati. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član


Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45 Prispevkov: 2008 Aktiv.: 8.46 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Ned Maj 19, 2013 12:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj ni mogoče?
Kot sem napisal, termometer preveriš na vsake 10 stopinj in v tabelo vpišeš napake. Pri meritvi upoštevaš napako, ki jo interpoliraš iz dveh sosednjih točk v tabeli.
Npr. na 60C je napaka 0.2C, na 70C je napaka 0.3C. Izmeril si 65C, torej je tu napaka 0.25C, kar prišteješ k meritvi.
Če hočeš bit še bolj "picajzlast", pa narediš tabelo za vsakih 5 st. C.
Druga stvar pa je stabilnost DS18b20. _________________ Dobrga štromarja samo slab šnops strese! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.68 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Ned Maj 19, 2013 12:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne, saj nisem rekel da ni mogoče. Samo razmišljam, kaj če enkrat ds izmeri 60,3, drugič pa 59,8? Tega potem ne moreš kompenzirati. Ne vem, če se to dogaja, mogoče je kdo že to preverjal...? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član


Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.97
|
Objavljeno: Ned Maj 19, 2013 12:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, ko loviš stotinke da dobiš prepričljive desetinke je ponovljivost ključnega pomena.
Z DS1820 nimam izkušenj, a recimo DHT11 tako bezlja, da je v določenih pogojih neuporaben. Pa še vedno znotraj toleranc, ampak če toleranca ni 1/10 je pač stvar vprašljivo uporabna... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član



Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4770 Aktiv.: 20.08 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Ned Maj 19, 2013 3:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Senzorji tipa LMxx, DSxx odpadejo. HACCEP tu ni tako pomemben. Težava je, ker mleko ni voda in zna kaj razjesti povezave. Najbolje bi bilo vse imeti v inox cevki.
Sicer kot sem sam napisal "za kupit", ker rabim račun.
Imam takšnega od conrada, ampak ne dela tako kot bi moral, čeprav je dobro poglašen. _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član


Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2756 Aktiv.: 13.25 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Ned Maj 19, 2013 3:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
HACCP je zelo pomemben. Ni samo higienski minimum, pač pa tudi kot si sam ugotovil primerna izbira materialov, da ne pride do kontaminacije hrane in okvar merilnikov.
Lahko vprašaš na UL FE LMK. Oni bodo vedeli, kaj je najbolj primerno za tvoje področje, ker imajo veliko stika z industrijo. Nacionalni laboratorijmza temperaturo in vlago bo pa že vedel, kajne. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|