|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
krko Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2012 22:19 Prispevkov: 451 Aktiv.: 2.89 Kraj: Cerknica
|
Objavljeno: Čet Maj 23, 2013 9:24 pm Naslov sporočila: Iskanje napake na vezju |
|
|
Pozdravljeni!
Pri svetu elektronike sem dobil načrt za vezje in vso dokumentacijo za izdelavo detektorja kovin. Celo vezje sem lepo sestavil. To sva delala skupaj s sošolcem. Oba sva enako sestavila vezje. To vezje potem ni delovalo, zato je on odšel do njegovega prijatelja, kateri mu je pomagal razrešiti problem. Ugotovil je, da je neko integrirano vezje v vezju napačno, zato ga je nadomestil s pravilnim. Takega je prinesel tudi meni, tudi jaz sem ga zamenjal. Ker je bil on hitrejši, je vezje že preizkusil in deluje, Rekel mi je tudi, da je bil pri njem zanič en SMD kondenzator. Jaz sem pravtako naredil kakor on in in vezje meni ne deluje. Pogrel sem tudi vse spoje SMD elementov, nekaj uporov tudi zamenjal.
Meni je program na ATMega 8 naložil moj prijatelj, ki se na to bolj spozna, mojemu sošolcu pa so ga naložili v svetu elektronike. Potem sem mislil, da so fuse biti (se ne spoznam ) niso pravilno nameščeni. Hotel sem sneti čip in glej ga zlomka odlomil RESET nogico na čipu. Kupil sem nov čip in prijatelj mi je ponovno naložil program.
Pred menjavo SMD kondenzatorjev, ko sem preizkusil vezje, se je LCD ekran prižgal, svetil je ves.
Pisal sem na svet elektronike in odgovorili so mi da naj prijatelj nastavi kristal v programu na 8 MHz, vendar se to meni čudno zdu, saj je na vezju kristal 16 MHz.
Kot sem že na forumu prebral, je možno da zažgana kolofonija dela probleme, vendar sem to odpravil, saj sem povsod, kjer sem jo opazil spraskal z iglo in očistil z izopropilnim alkoholom. je možno, da je alkohol škodoval elementom SMD?
Torej, sedaj me zanima, kako se lotiti iskanja napake v vezju. Kaj mi svetujete?
P.S.: V navodilih za izdelavo piše, da naj bi se vezje najprej zagnalo brez iskalne tuljave, vendar mislim da je sošolec to naredil z tuljavo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.54 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Čet Maj 23, 2013 9:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Izopropanol zagotvo ni poškodoval vezja.
Če je svetil cel LCD potem imaš mogoče napačno nastavljen kontrast.
Glede atmege pa ne morem svetovati, ker jih ne uporabljam.
Verjetno nebi škodila kakšna fotografija vezja, sicer je pa tako na daljavo težko reči. Jaz bi primerjal vezje in kakšne napetosti med tvojo in sošolčevo verzijo.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 16.98 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Čet Maj 23, 2013 9:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Praviš, da imaš LCD.
Ko se prižge osvetlitev kaj prikazuje? Privzeto mora prikazovati črne kvardatke namesto znakov. Ko se procesor zažene pa, če procesor pošilja ukaze in podatke, prikazuje znake.
Običajno je na vezju potenciometer za nastavitev kontrasta. Če je navit preveč visoko bo displej tudi kazal črne kvadratke. Poizkusi ga premakniti v eno ali drugo stran.
Program na procesorju je izdelan za določeno frekvenco kristala. Če ni nastavljena prava, ali če kristal ni pravi, displej ne bo prikazoval podatkov.
Kolofonija nima veze.
Če še iščeš napako, preveri, da procesor dobi na ustrezne pine ustrezno napetost. Preglej tudi, da nimaš kje kakšnega stika ali prekinjene vezice na vezju.
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
krko Član

|
Objavljeno: Čet Maj 23, 2013 9:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala vam za nasvete, bom poizkusil kaj prikazuje sedaj. Vezje na spodnji strani je pocinjeno z navadno konico in sem preveril če je kje kratek stik, vendar ga nisem našel.
Kontrast sem s staro verzijo program nastavil, da so vsi kvadratki svetili, vendar mogoče sem preveč. Zdi se mi, da če sem trimer zavrtil preveč nazaj, samo za eno stopnjo pa da LCD ni svetil. Bom poslikal jutri zvečer vezje.
Bom naslednjič v šoli poizkusil (doma nimam napajalnika-je v delu) kaj je sedaj na stvari, ko imam nov program.
Ali če se procesor na zažene, ekran vseeno sveti?
Osvetlitve še nimam priklopljene. Pač samo znake.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2105 Aktiv.: 8.86 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Maj 23, 2013 10:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
krko je napisal/a: |
Ali če se procesor na zažene, ekran vseeno sveti?
Osvetlitve še nimam priklopljene. Pač samo znake. |
Brez priključene osvetlitve display ne sveti.
Imaš navodila za sestavljanje in kalibracijo vezja. Upoštevaj jih.
Preglej še naslednjih 4-8 številk revije. V skladu s tradicijo tovrstnih revij v Sloveniji, verjetno vsebujejo opravičila in popravke prvotnega članka.
Napiši točno kaj delaš, kateri element si zamenjal s kakšnim in kakšno oznako bi element moral imeti glede na načrt, oz. kosovnico.
Prilepi načrt.
Napiši vrednosti fuse bitov za uC.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

|
Objavljeno: Čet Maj 23, 2013 11:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poglej tudi to temo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.89 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pet Maj 24, 2013 12:59 am Naslov sporočila: |
|
|
krko, takole je.
Če imaš možnost lahko v soboto prideš do mene.
S seboj moraš imeti razen detektorja tudi vse kar se za tako delo spodobi, torej
Načrt, navodila za sestavljanje, ključek ( cd) s programom za vpis v procesor.
Zadevo bova rešila tako, da boš ti meril, preizkušal in popravljal po mojih navodilih. Zato si vzami čas.
Če se s to ponudbo strinjaš, ti bom na ZS dal točen naslov in GSM.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
krko Član

|
Objavljeno: Pet Maj 24, 2013 10:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
@ VolkD Hvala za ponudbo, vendar žal nimam časa in Kačiče so do Cerknice kar precej oddaljene, se posebej če te mora nekdo čakati. Na žalost nimam še izpita, saj sem star komaj malo manj kot 16 let.
prilagam slike spodnje strani vezja. Sliki sta dve, tista na katri bo lepše videti.
Slike so večje, zaradi kakovosti in možnosti razločanja.
Mogoče je napaka v programu. Če ne bo delovalo, bom nesl na SV naj mi oni naložijo program.
Kolega je rekel, da je nastavil high bit: 0xC9
low bit : 0xFD
Kaj lahko še sam storim, da bi to stvar lahko spravil v delovanje? mogoče še enkrat pogrel vse spoje, če se mogoče kje naredil hladen spoj?
Na skici je narisano, da je en elektrolitski kondenzator z - polom pricinjen na + pol. Jaz sem ga obrnil pravilno, torej + na +; - na -. Je mogoče to narobe?
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
2.61 MB |
Pogledana: |
49 krat |

|
|
2.55 MB |
55 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.54 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Pet Maj 24, 2013 10:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Takole na prvi pogled. Tiskanina ni dobro očiščena. Očisti jo ponovno z uporabo ali alkohola ali acetona, ter čopiča ali zobne ščetke. Med padi in drugje je namreč polno ostankov upam, da kolofonije iz lota. Ker domnevam na katero šolo hodiš in glede nato, da je plošča pocinjena bi znalo tole biti tudi cinol pasta, ki se v elektroniki ne uporablja, če pa že jo je pa potrebno maksimalno dobro očistit in to pred montažo komponent.
Druga stvar, ki mi je sumljiva, je pa to, da je kar nekaj priključkov LCD-ja nepriključenih, če je iz slike prav razvidno. Pri običajnem tekstovnem LCD-ju brez osvetlitve prideta ob uporabi 4 bitnega krmiljenja nepriključena nekje 2 priključka od 16.
Žal ti ne glede na to, da sva na minimalni razdalji drugače kot tako ne morem pomagati, ker atmeg ne uporabljam, niti nimam programatorja za le te. Poizkusi dobiti prevoz do Divače in verjetno bo stvar rešena v nekaj urah.
Vem kako je to, ko se približuje zaključevanje izdelek pa noče in noče delovati. Sem ravno te dni nekomu z istimi težavami le občutno manj zahtevnim izdelkom pomagal.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
krko Član

|
Objavljeno: Pet Maj 24, 2013 10:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tiskanino sem že poizkusil dobro očistiti z alkoholom inn zobno ščetko in ni še šlo vse dol. Bom poizkusil še z acetonom.
Hodim na Vegovo in za pocinjevanje ploščice nisem uporabil Cinol paste, saj sem na forumu prebral, da zelo rada razžira večino stvari.
Na LCD niso priključeni 4 (na vezju)+2(za osvetlitev)pini. Tistih štirih pa nisem priključil zato, ker tudi na vezju ne vodijo nikamor, narejen je le pad za pritrditev.
Tisto med padi pa je zmes kolofonije in acetona, s katero sem premazal vezje proti oksidaciji.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.89 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pet Maj 24, 2013 11:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
@ VolkD Hvala za ponudbo, vendar žal nimam časa in Kačiče so do Cerknice kar precej oddaljene, se posebej če te mora nekdo čakati. Na žalost nimam še izpita, saj sem star komaj malo manj kot 16 let. |
Si prepričan, da je tvoja odločitev dobra?
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.66 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sob Maj 25, 2013 10:11 am Naslov sporočila: |
|
|
NITRO dela čudeže pri čiščenju. Vse ostalo je bolj tako-tako.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

|
Objavljeno: Sob Maj 25, 2013 10:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Kje si dobil vrednosti za High in low fuse byte?
Poišči PDF za uporabljeni uC.
-Kaj v tvojem primeru resetira uC ob vklopu napajanja?
-Kakšen in kako hiter oscilator je nastavljen s FUSE biti in kaj imaš v vezju?
Na skici je narisano, da je en elektrolitski kondenzator z - polom pricinjen na + pol. Jaz sem ga obrnil pravilno, torej + na +; - na -. Je mogoče to narobe? |
Kateri slikici?
prilagam slike spodnje strani vezja. Sliki sta dve, tista na katri bo lepše videti. |
Na drugi strani ploščice ni nič?
Postavi se v vlogo nekoga, ki o tvojem projektu ve samo to, kar si podal v tej temi. Misliš, da ti lahko samo z informacijami iz te teme nekdo brez telepatskih sposobnosti kakorkoli pomaga?
Prilepi vsaj še načrt in sliko zgornjega dela ploščice.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
krko Član

|
Objavljeno: Sob Maj 25, 2013 1:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Te vrednosti mi je nastavil kolega, ki se na to bolj spozna.
Ali če je so fuse biti napačni, možno da se mikrokontroler sploh ne zažene?
Sedaj sem naredil kopije in nato scane tistih "slik" v navodilih za izdelano. Včeraj nisem imel časa. Pripeti so vsi montažni načrti in spisek materiala, ter električna shema.
Dodal sem tudi sliko zgornje strani vezja.
Problem se pojavlja pri kondenzatorju C6, kjer je, kot sem že omenil plus na montažnem načrtu vezan na maso. Na električni shemi je tudi obrnjen s plusom na maso, za poverh tega sta pa še C6 in C7 zamenjana bodisi na montažnem načrtu bodisi na električni shemi. Sedaj sem opazil, da sta oba enakih vrednosti, torej je ta probelm o zamenjavi reše, ostaja le problem o polariteti.
@VolkD imaš ZS
|
645.81 KB |
44 krat |

|
|
670.5 KB |
29 krat |

|
|
1.06 MB |
23 krat |

|
|
3.88 MB |
52 krat |

|
|
2.36 MB |
24 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5824 Aktiv.: 24.52 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Sob Maj 25, 2013 2:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
PZUFIC je napisal/a: |
Pri običajnem tekstovnem LCD-ju brez osvetlitve prideta ob uporabi 4 bitnega krmiljenja nepriključena nekje 2 priključka od 16....... |
Vseved, od kje ti taka ugotovitev?
Pri običajnem tekstovnem LCD-ju, kot si napisal, imaš 14 pinov za napajanje, kontrolo in podatke: 3 napajalne pine (GND, 5V, Vee), 3 kontrolne (R/W, E, RS), 8 podatkovnih (D0-D7). Poleg teh imaš običajno 2 pina za osvetlitev.
Torej če uporabiš 4 bitno krmiljenje, potem uporabiš samo 4 podatkovne pine od osmih in ostanejo 4 prazni( 8-4=4), če pa ne uporabiš osvetlitve pa ostaneta še dodatna dva prazna!
@krko: upam, da si se zatipkal pri low fuse bitu. Ta mora biti DF in ne FD!
_________________ Lp, Jaka
Nazadnje urejal/a Jaka57 Sob Maj 25, 2013 3:08 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni