|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
dusans Neznanec

Pridružen-a: Sre 02 Maj 2012 18:53 Prispevkov: 8 Aktiv.: 0.05 Kraj: Kočevje
|
Objavljeno: Pet Jun 28, 2013 1:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ta vikend sem nameraval poskusiti z dodatnim zagonskim kondenzatorjem, ampak sem v tej temi prebral, da ga hladilnik najverjetneje nima. Vprašanje če je pomožno navitje sploh dostopno. Bom danes pogledal.
kaj misliš o tem:
Centralarji v Baški grapi so za olajšanje štarta hladilnikov, ko niso delali na državno elektriko, vezali štartne 50uF kondenzatorje zaporedno s pomožno fazo teh hladilnikov. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.64 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Pet Jun 28, 2013 2:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pomožno navitje je najverjetneje dostopno, ampak šele ko odstraniš klikson. Zaradi mene lahko dodaš štartni kodenzator, a vedi da moraš pri tem poskrbeti za njegov izklop, ko se kompresor zažene.
Ker nimam izkušenj ne vem, če je to za motor priporočljivo in lahko pride do posledic, bo kdo drug napisal. Imaš pa srečo, da ja zaščita ponavadi v samem kompreosrju in v najslabšem primeru bo verjetno izklopila zaščita in tako preprečila katastrofo. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 15.99
|
Objavljeno: Pet Jun 28, 2013 3:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Meni je hladilnik z 90w kompresorjem na Interdiskont razsmernik 1kw/2kw max , delal normalno.
Verjetno ima tvoj razsmernik soft start in to povzroča težavo. _________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pet Jun 28, 2013 4:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če do sedaj nisi tako delal poizkusi sedaj najprej priključiti hladilnik in šele nato vključiti inverter. Seveda, če bo tako zaštartal je spet vprašanje kako bo pri termostatskih vklopih in izklopih.
Poizkusi pa še takole. Hladilnik pusti delovati na omrežju, dokler v hladilniku ne dosežeš recimo 8°C in potem priključi hladilnik na razsmernik in preveri, če bo potem deloval. Če da, je verjetno problem zagonski tok. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 15.99
|
Objavljeno: Pet Jun 28, 2013 6:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
90% je kriv soft start razsmernika. _________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dusans Neznanec

|
Objavljeno: Sob Jun 29, 2013 9:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za nasvet. Bom poiskusil s štartnim kondenzatorjem. Najprej na roko in če bo delovalo si bom kaj izmislil, da ga po zagonu odklopi. Ni mi čisto jasno kako dejansko deluje klikson. Ali ob zagonu pomožno navitje paralelno veže k glavnemu? In izklopi ko kompresor zavrti (tok pade)?
Verjetno je res vsa težava v mehkem zagonu inverterja. Ugibam, da se klikson sploh ne aktivira, ker ne pride do dovolj velikega tokovnega impulza. Ravno zato upam, da bo štartni kondenzator rešil zadevo.
Sicer sem pa poskusil vse kombinacije (najprej inverter in kasneje hladilnik, ali obratno, z 600 watnim in z 2000 watnim inverterjem) vedno je enako... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dusans Neznanec

|
Objavljeno: Sob Jun 29, 2013 9:32 am Naslov sporočila: |
|
|
A ima kdo nasvet glede velikosti kondenzatorja? okoli 3 mikrofarade? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Sob Jun 29, 2013 9:35 am Naslov sporočila: |
|
|
Kakor vem klikson sproži tok skozi primarno navitje in le ta na dovod priključi še štartno navitje, ko se kompresor zavrti tok glavnega navitja pade in klikson izključi štartno navitje. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
6dan8 Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53 Prispevkov: 1053 Aktiv.: 6.00 Kraj: Goriška
|
Objavljeno: Sob Jun 29, 2013 11:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Ni mi čisto jasno kako dejansko deluje klikson. |
dusans: poglej tole priponko v sorodni temi . Nad sličicami, na vrhu strani, imaš tekst; v njem pa dovolj dober opis delovanja (Lahko začneš brati proti koncu tretjega stolpca besedila - in ja, "klikson" je tisti "zaštitni bimetal" - element, na slikah označen kot "ZB"). Tudi opise pod sličicami ni slabo prebrati. Tam pa imaš opise delovanja - za vklop pomožnega navitja z (recimo mu) tokovnim relejem; ali pa PTC-jem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dusans Neznanec

|
Objavljeno: Sob Jun 29, 2013 12:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
hvala, sem že našel, ampak nisem ravno aktiven član
saj mi je vse kar precej jasno. Samo par poskusov moram naredit in bom videl kako naprej glede na dane možnosti.
Sporočim ko bom vedel več
LP Dušan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
karelkarci Član

Pridružen-a: Ned 23 Dec 2012 13:15 Prispevkov: 35 Aktiv.: 0.23 Kraj: Martjanci
|
Objavljeno: Sob Jun 29, 2013 9:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iz prakse bi svetoval, a s kvazi sinusom ne bo uspeha pri teh elektromotorjih o kompresorja, ker višje hormonske frekvence ne dovolijo ustvarjanja faznega pomika in s tem vrtilnega polja. za poskuse bi bil zagonski kondenzator kakšnih 25-30 mikro. Vezan v serijo s pomožni navitjem na glavno navitje. Ampak vseeno priporočam sinusni inverter z malo večjo močjo (600 W). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dusans Neznanec

|
Objavljeno: Ned Jul 07, 2013 6:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Precej poiskušanja je bilo potrebno ampak hladilnik sedaj deluje na pretvorniku. Bom naredil povzetek, če bo komu prišlo prav:
Hladilnik je Mobicool s kompresorjem 230V / 65W. Zagon z originalnim kliksonom (oziroma tokovnim relejem) je za inverter 2000/4000W prevelik zalogaj. Seveda je težava v mehkem zagonu oziroma zelo hitri elektronski varovalki invertorja.
Po premlevanju vaših nasvetov in pojasnil (resnično hvala vsem) se mi je posvetilo, da lahko naredim tudi za hladilnik "mehki zagon". Naredil sem vezje, ki najprej vključi delovno navitje, čez ~300ms še zagonsko navitje, ki ga po 300ms izključi. Uporabil sem CD4011 za takt in desetiški števec CD4017 za "programator". Seveda je uporabno karkoli s podobno funkcijo.
Hvala za pomoč in nasvidenje do naslednjega problema  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Ned Jul 07, 2013 6:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vidim eno težavico. Če zagon ne uspe->glavno navitje-> .
Razen, če si prekinjanje dodal med klikson in pomožno navitje. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dusans Neznanec

|
Objavljeno: Ned Jul 07, 2013 7:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, če zagon nebi uspel, se malo zakomplicira. Ampak ne preveč.
Klikson je moral ven, ostala pa je bimetalna varovalka. Poleg tega se v tem primeru sesede invertor. Ampak kaže da je 300ms zgonskega navitja dovolj, ker med testiranjem je bil zagon 100%. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
debohi Neznanec

Pridružen-a: Čet 06 Feb 2014 11:48 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Čet Feb 06, 2014 12:30 pm Naslov sporočila: ločilni transformator |
|
|
Tudi jaz imam težavo z 600w/1200w inverterjem. Hladilnik je 77w. Kaj bi se zgodilo če bi vmes vezal ločilni transformator 230/230 100VA. Bi ta zadušil sunek ob zagonu, tako, da bi inverter speljal? Kako bi se transformator obnašal pri modificiranem sinusu? Ima morda nekdo izkušnjo ali nasvet? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni