|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Ler Član

Pridružen-a: Tor 04 Maj 2010 20:53 Prispevkov: 198 Aktiv.: 1.07 Kraj: NM
|
Objavljeno: Pon Jul 22, 2013 10:28 pm Naslov sporočila: CNC rezalnik stiroporja |
|
|
Rad bi izdelal cenen CNC rezalnik stiroporja. Na internetu sem našel nekaj zanimivih projektov vendar pa se ustavi pri izberi krmilnika in koračnega motorja. Kdor je že sestavil rezalnik bi prosil če mi lahko pomaga z kakšnimi nasveti. Za koračni motor imam na ogledu NEMA 17 Stepper Motors, ali je to prava izbera in če je še kakšen cenejši. Glede krmilnika sem pa čisto bos. Pregledal sem že veliko strani pa še vedno ne vem kateri bi bil optimalni. Rad pa bi vseeno da dela na USB-ju. Našel sem tudi eno verzijo z Arduinotom (http://yasirmalang.weebly.com/cnc-foam-cutter.html). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
žrepko Član

Pridružen-a: Tor 23 Mar 2010 20:12 Prispevkov: 700 Aktiv.: 3.76 Kraj: Ptuj-Maribor
|
Objavljeno: Tor Jul 23, 2013 8:42 am Naslov sporočila: |
|
|
CNC USB Controller od Krokota, pa še slovensko podporo boš imel
Planet CNC _________________ Štromar ima včasih prav, elektrika pa vedno! Profesor Seliger |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Ler Član

|
Objavljeno: Tor Jul 23, 2013 11:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa koračni motorji? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
xsyt Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 22:19 Prispevkov: 1346 Aktiv.: 6.46 Kraj: Slov.Bistrica
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dejko1 Član

Pridružen-a: Ned 16 Mar 2008 0:21 Prispevkov: 271 Aktiv.: 1.29 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jul 23, 2013 12:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Motorčke dobiš enake na ebayu ceneje (65EUR / 5kom). Če bi rad naredil nekaj ultrapoceni pa lahko razdreš nekaj starih printerjev, samo načeloma je enostavneje pa bolj sigurno kupit
Odvisno če boš imel vedno priklopljen PC lahko kupiš tudi kakšen TB6560 driver, ki te bo prišel nekoliko ceneje kot samostojna / arduino platforma. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25 Prispevkov: 1282 Aktiv.: 5.70 Kraj: glej fogl
|
Objavljeno: Tor Jul 23, 2013 12:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem pred časom naredil tako zadevo: klik.
Zadeva deluje z LinuxCnc. Konfiguracijo sem dal na LinuxCNC mailing listo in jo lahko pregledaš/kopiraš. To je vse kar rabiš glede softvera in vse je brezplačno.
Če hočeš neko poceni varianto lahko vzameš tudi BeagleBone Black platko za 50 evrov in imaš krmilnik. Vse kar rabiš so samo še drajverje za koračne motorje in grelnik žice, ki pa ga ravno tako lahko krmiliš z linuxcnc. _________________ lp, Klemen |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
toplakd Član

Pridružen-a: Pon 12 Jul 2010 23:12 Prispevkov: 593 Aktiv.: 3.25 Kraj: Benedikt
|
Objavljeno: Tor Jul 23, 2013 4:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdaj če iščeš najcenejšo varianto, potem mimo LinuxCNC ne moreš.
Drugače pa uporabnik foruma Kroko ponuja odličen USB krmilnik, kateri
je kar precej razširjen pri uporabnikih foruma, tako da je razna pomoč
vedno pri roki.
LP, Dejan _________________ Tukaj bo nekoč moj podpis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25 Prispevkov: 1282 Aktiv.: 5.70 Kraj: glej fogl
|
Objavljeno: Tor Jul 23, 2013 6:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
toplakd je napisal/a: |
Zdaj če iščeš najcenejšo varianto, potem mimo LinuxCNC ne moreš. |
Po mojem skromnem mnenju je LinuxCNC tudi najboljša varianta. Zna vse in še več od tega kar znajo drugi, je odprtokoden, je real time in ima zelo dobro podporo (mailng lista, irc kanal - preverjeno - zares hitro najdeš rešitev oz. ti jo pomagajo najti). _________________ lp, Klemen |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
toplakd Član

Pridružen-a: Pon 12 Jul 2010 23:12 Prispevkov: 593 Aktiv.: 3.25 Kraj: Benedikt
|
Objavljeno: Tor Jul 23, 2013 7:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam ga z veseljem uporabljam že od verzije 2.4.3 naprej.
Je pa res, da marsikoga odvrne dejstvo, da teče na Linux platformi.
LP _________________ Tukaj bo nekoč moj podpis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Ler Član

|
Objavljeno: Tor Jul 23, 2013 10:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala vsem za podatke. Ko se preselim v nove prostore bo sigurno en PC delal na Linuxu, tako da bom stestiral LinuxCNC kot predlagate. Odločil sem se da kupil drobovje (navojne palce in podobno) v Tehimpexu, ki mi je najbližje. Koračne motorje bom kupil NEMA 17. Po brskanju vaših predlogov se našel tudi povezavo na katerme deluje LinuxCNC na Raspberry Pi. Ker imam eno platko doma bi tudi to stestiral če deluje. Zanimiva je tudi izvedba z BeagleBone LinuxCNC, ki jo je predlagal "trot". Ampak ker sem še novinec v tem, mislim da bo to kar velik zalogaj za začetek.
Me pa zanima sledeče. Kašne driverje bi potreboval za koračni motor NEMA 17? A se da izvesti tudi v samogradni in ali se splača bolje kupiti? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
xsyt Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 22:19 Prispevkov: 1346 Aktiv.: 6.46 Kraj: Slov.Bistrica
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni