www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Popravilo monitor Philips 190B

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
drcine
Član
Član

Pridružen-a: Sob 11 Avg 2007 13:22
Aktiv.: 0.44
Kraj: Moravče

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 21, 2013 2:07 am    Naslov sporočila:  Popravilo monitor Philips 190B Odgovori s citatom

Pozdravljeni

Pokvaril se mi je računalniški monitor Philips 190B. Problem je namreč v tak, da monitor kakšnih 15min deluje normalno, nato pa postane zaslon temen. Ob gumbu za vklop gori zelena led. Ko monitor ugasnem in ga ponovno prižgem se slika spet pojavi, vendar tokrat postane zaslon temen po cca 3min. Če med tem, ko je zaslon temen, z močno svetilko posvetim vanj je slika za silo vidna.

Zamenjal sem že kondenzatorje na napajalnem delu, vendar problem ostaja. Ima kdo kakšno idejo, kako bi napako odpravil?

V priponki so slike napajalnega dela.

Lp,
drcine

DSC08736.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  3.11 MB
 Pogledana:  19 krat

DSC08736.JPG

DSC08737.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  3.08 MB
 Pogledana:  4 krat

DSC08737.JPG

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.89
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 21, 2013 11:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zamenjaj še tista dva modra kondenzatorja na VN delu za napajanje žarnic. Če to ne pomaga, potem je treba pregledati fete. Več od tega bo pa problem, ostane namreč sum na defekten VN transformator ali cev vgrajeno v matriki.
koala33
Član
Član

Pridružen-a: Sre 19 Jan 2011 14:58
Aktiv.: 2.10
Kraj: Krka

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 21, 2013 12:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljen!

Preveri, če pred izklopom vleče sliko na rdeče. Če je, potem so fuč cevi za osvetljavo zaslona. Pomaga menjava z dobrimi cevmi iz podobno velikega zaslona. Je pa potrebno paziti pri razstavljanju LCD panela.

LP, Aljoša
Nazaj na vrh
drcine
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 21, 2013 4:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živjo

Hvala za hitra odgovora. Opazil sem, da je bil opis mojega popravila pomankljiv. Zamenjal sem namreč tudi kondenzatorja na VN delu. Bom pregledal še fete, ter bil pozoren na rdečo barvo pred izklopom.

Lp,
drcine
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.89
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 21, 2013 5:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

drcine je napisal/a:
Hvala za hitra odgovora. Opazil sem, da je bil opis mojega popravila pomankljiv. Zamenjal sem namreč tudi kondenzatorja na VN delu. Bom pregledal še fete, ter bil pozoren na rdečo barvo pred izklopom.
Nisem mislil elektrolite.
drcine
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 21, 2013 5:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa res, spet nisem bil pozoren. Bom poskusil zamenjati in poročam.

Gledal sem tudi fete, predvidevam da sem našel prava (označena na priloženi sliki). To sta P5506HVG (Dual N-Channel Enhancement Mode Field Effect Transistor).

Lp,
drcine

DSC08737.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.66 MB
 Pogledana:  8 krat

DSC08737.JPG

Nazaj na vrh
carli
Član
Član

Pridružen-a: Pon 14 Nov 2011 19:02
Aktiv.: 4.56
Kraj: Haloze

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 21, 2013 5:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Samo eno vrašanje vem da je malo mimo teme. Kje je možno nabavit podobne mos fete. (AM4502C)
Nazaj na vrh
Mihc87
Član
Član

Pridružen-a: Tor 25 Jan 2011 11:58
Aktiv.: 1.07
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 01, 2013 4:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

si bom sposodil omenjeno temo, ker imam tudi sam težave z omenjenim LCD zaslonom.
Pri meni se pojavi težava, da ob vklopu zasveti zelena lučka in se ekran prižge za cca 2-3 sekunde in potem vse skupaj ugasne (tudi kontrolna lučka). Čez cca 10 sekund se omenjeni cikel ponovi. Torej ne gre v kakšno stanje pripravljenosti ampak se prav izključi.

Na napajalnem delu so trije napihnjeni kondenzatorji (470 miF 25V in dva 220 miF 25V), vendar nisem čisto prepričan ali bi menjava teh rešila težavo ali je napaka tudi kje drugje.

V primeru menjave kondenzatorjev bi prosil tudi za nasvet na kaj moram biti pozoren.

DSC_0003.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  3.76 MB
 Pogledana:  4 krat

DSC_0003.JPG

DSC_0009.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  3.28 MB
 Pogledana:  7 krat

DSC_0009.JPG

DSC_0015.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  4.15 MB
 Pogledana:  3 krat

DSC_0015.JPG

Nazaj na vrh
matjazkariz
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09
Aktiv.: 4.32

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 01, 2013 5:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Škoda pisat na forum, v tem času bi jih že zamenjal.
Citiram:
...vendar nisem čisto prepričan ali bi menjava teh rešila težavo...

Torej zamenjaj kondenzatorje in se prepričaj.
Naj bodo low ESR!

satelitko
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27
Aktiv.: 7.48
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 02, 2013 8:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mihc87 je napisal/a:
vendar nisem čisto prepričan ali bi menjava teh rešila težavo ali je napaka tudi kje drugje.

Če nisi čisto prepričan, si na Rojah pri Elki nabavi stekleno kuglo, da bo lažje...
Mr. Green
Nazaj na vrh
BobRock
Član
Član

Pridružen-a: Tor 27 Nov 2012 22:47
Aktiv.: 0.14
Kraj: Cetličarna

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 02, 2013 9:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mihc87 je napisal/a:
vendar nisem čisto prepričan ali bi menjava teh rešila težavo

Po mojem niso kondezatorji vzrok, ampak TI Mr. Green

Mihc87
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 02, 2013 3:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za vse komentarje... Sicer sem popoln laik v elektroniki zato raje vprašam in si znam stvari zakomplicirati Doubt

Kondenzatorji naročeni in upam, da bo menjava rešila težavo in da se ne pojavi še kaj tretjega Pray
Nazaj na vrh
matjazkariz
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09
Aktiv.: 4.32

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 02, 2013 4:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če vidiš napihnjene kondenzatorje, ni kaj razmišljat. Menjaš in iščeš napako dalje, če je še vedno prisotna. Tudi če bi s takimi kondenzatorji monitor še delal, jih je priporočljivo menjat, ker je samo vprašanje časa, kdaj bodo odpovedali do konca. Tako ti ni treba monitorja spet čez 14 dni narazen šraufat.
Zdaj veš za drugič.

Mihc87
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 20, 2013 7:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

matjazkariz hvala za pomoč Very Happy
Danes dobil kondenzatorje, zamenjal in deluje kot nov... Sedaj samo še gumbe zamenjam na panelu in upam, da se znebim tudi tistega nadležnega obvestila
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni