www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Čuden pojav v vodi
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bungee
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49
Aktiv.: 6.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 18, 2006 9:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mare a imaš mogoče doma kakšen sistem za čiščenje vode? To kar si opisal se sliši kot da si pregrel vodo. Voda "vre" zaradi nečistoč, če teh ni, jo je mogoče segreti preko 100°C brez vretja. Ko v vodo daš "nečistoče" (kava, sladkor ...) ta zelo agresivno zavre. Problem pri tem je ta, da je agresivno vretje lahko nevarno saj voda lahko špricne ven iz džezve.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Sergej
Član
Član

Pridružen-a: Tor 29 Avg 2006 19:43
Aktiv.: 1.22

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 18, 2006 10:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za Mareta ne vem. Se pa sam srečujem s tem pojavom. Pijem čaj in vodo segrejem v mikrovalovni v steklenem čajniku. Ker imam reverzno ozmozo, je voda seveda skoraj popolnoma mehka (pod 20 mg/l - vodovod okrog 300 mg/l) Pojav ni toliko povezan s trdoto kot s površino posode. Čajnik se praviloma ne pomiva in je kar nekaj razlike med sveže očiščenim in bogato obloženim.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
daredevil
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Ned 13 Avg 2006 22:28
Aktiv.: 0.04

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 18, 2006 2:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aly je napisal/a:
Podoben pojav je pri radenski ali podobni gazirani pijači.
V svežo odprto steklenico skozi lijak naenkrat vsuj čim večjo količino cedevite ali zmletega sladkorja in opazuj zanimivo reakcijo.

Hint: Poskus se izvaja izven zaprtih prostorov Wink

Res je! Razz Vendar sem do sedaj najhujšo reakcijo doživel ob 1,5l Coca Coli light, v katero sta bila vržena dva mentolova mentosa (praktično nič)! Smile V plastenki je ostalo cirka dva do tri deci tekočine!
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.65
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 18, 2006 3:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Z žličko sladkorja in steklenico (malo) cocacole lahko z nekom staviš, da je ne bo uspel popiti po tem, ko streseš sladkor v steklenico. Jaz sem stavo dobil, mi pa je pijača skoraj udarila ven skozi ušesa.

Zabavno je, če daš CO2 pijačo v plastenki v ultrazvočno čistilno kopel. Tudi če imaš visok ali zelo visok strop, je po vklopu čistilnika ponavadi moker.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sergej
Član
Član

Pridružen-a: Tor 29 Avg 2006 19:43
Aktiv.: 1.22

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 18, 2006 3:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur je napisal/a:
Z žličko sladkorja in steklenico (malo) cocacole lahko z nekom staviš, da je ne bo uspel popiti po tem, ko streseš sladkor v steklenico. Jaz sem stavo dobil, mi pa je pijača skoraj udarila ven skozi ušesa.
Jur

Ja, samo moraš še to povedat fantom, da pri tej stavi hitro embolijo fašeš. Da ne bodo imeli za hec še kakšen pogreb na koncu.
Nazaj na vrh
snow
Član
Član

Pridružen-a: Tor 27 Dec 2005 14:02
Aktiv.: 1.44
Kraj: Ljubljana || Velenje

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 18, 2006 11:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Slana voda (nečistoča v vodi) ima višje vrelišče in nižje tališče.

Višje vrelišče zaradi tega, ker sol zniža parni tlak. Tekočine pa prično vreti ko parni tlak tekočine doseže zunanji parni tlak. Zaradi tega voda v hribih tudi prej vre - pri nižji temperaturi. In tako je za vse tekočine.

Nižje tališče... bi pa moral mal se spomnit (pogledat zapiske). Smile
No vsekakor morje kasneje zamrzne kot čista voda.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 6 dni