|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Andruha Član

Pridružen-a: Pon 05 Avg 2013 15:09 Prispevkov: 25 Aktiv.: 0.17 Kraj: lj
|
Objavljeno: Čet Sep 19, 2013 4:53 pm Naslov sporočila: nasveti, kje in kako nakupovati komponente? |
|
|
glede na to, da vsak mali eksperimentalni projekt zahteva kup majhnih komponentic me prvo zanima, ali vsaj za pogosto uporabljane komponente (upori, diode, elektrolitski kon., keramični kond., ....) kupujete kakšne pakete, oziroma sete komponent in kakšne priporočate? Zanima me tudi, od kod naročate? Opazil sem naprimer eno malenkost in sicer, da če iščeš in naročaš posamezne komponente je pomemben faktor kvaliteta spletne strani. Če izpostavim spletno stran od HTE, je sprehod po njej neke oblike samokaznovanje. Conrad ima sicer na nivoju stran, ampak je malce dražji, ipd. Zato bi rad tu neke smernice, kje vi naročate, je to pri domačih trgovinah, ali iz tujine in kako se tega lotevate? Da ne bom odkrival tople vode
PS
komponent jasno nikoli ne rabim nujno in hitro ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.05 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Čet Sep 19, 2013 5:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Eksotika Farnell, dobava preko Justa (da ni poštnine), klasične zadeve iz zaloge pa HTE ali Just.
Lp, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SkunkyLee Član

Pridružen-a: Čet 12 Feb 2009 16:59 Prispevkov: 198 Aktiv.: 0.99 Kraj: Maribor, Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Sep 19, 2013 5:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za take male komponentke se je najboljše obrniti na Ebay (iskalno geslo: resistor assortment, capacitor assortment, diode assortment ipd), kjer lahko dobiš vse standardne vrednosti za relativno majhen denar.
Če ne rabiš hitro pomoje najboljša opcija.
Za karkoli bolj specifičnega pa tisto kar ti je najbližje in ma zalogo.
Za eksotiko pa tako kot je mucek rekel, Farnell. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Andruha Član

Pridružen-a: Pon 05 Avg 2013 15:09 Prispevkov: 25 Aktiv.: 0.17 Kraj: lj
|
Objavljeno: Čet Sep 19, 2013 5:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
@mucek
a to pomeni, da poiščeš na si.farnell.com in potem just-u sporočiš kataloške številke ali kako to misliš?
@SkunkyLee
pri naročanju iz ebaya, oz. kitajske robe, me zanima še to, ali je tu kakšno tveganje v smislu, da so v komponentah kakšne cenejše, zdravju škodljive kemikalije, ali ni nevarnosti za kaj takega? Zanima me tudi pri teh res poceni kitajskih komponentah, ki jih je malo morje na spletu, ali so zanesljive, torej če piše na kondenzatorčku 5% tolerance, je to res 5%? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
yacksy Član

Pridružen-a: Pon 23 Nov 2009 8:27 Prispevkov: 499 Aktiv.: 2.63 Kraj: Okolica Šmarjeških toplic
|
Objavljeno: Čet Sep 19, 2013 6:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede TH uporov načeloma ni težave, mogoče je bolje, da nakupiš metal film upore, so načeloma kvalitetnejši.
Glede SMD uporov brez težav dobiš 0603, 0805 in 1206 komplete. Jaz sem gledal le, da so natančnosti 1% (načeloma tako dobiš bolj kvalitetne) in da so vsaj vse E12 vrednosti v kompletu.
Glede SMD kondenzatorjev tudi ne bi smelo biti težav. Imaš tega precej na e-bayu, kvaliteta je po mojem relativno enaka.
Sem pa tudi jaz izgubljen pri elektrolitih. Po eni strani me mikajo malce večji kiti, samo dvomim v kvaliteto kondenzatorjev. A ima kdo izkušnje s temle prodajalcem?
Dobi se seveda tudi kaj kvalitetnejšega, ampak so ti kiti veliko bolj borni  _________________ [slovenščina je zame španska vas] happens. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.05 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Čet Sep 19, 2013 6:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Andruha je napisal/a: |
@mucek
a to pomeni, da poiščeš na si.farnell.com in potem just-u sporočiš kataloške številke ali kako to misliš?
|
Tako nekako. Nisem pa siguren za neredne stranke, ali to že kar vnaprej naročajo, zna biti, da moraš plačati vnaprej, da oni ne naročijo nekaj, potem pa ti ne prideš iskat ...
LP, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
urosg Član

Pridružen-a: Pet 27 Apr 2007 14:30 Prispevkov: 565 Aktiv.: 2.56
|
Objavljeno: Čet Sep 19, 2013 6:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Osebno (razen če res ne gre drugače) naročam preko farnella, saj je poštnina 5EUR in dobava naslednji dan več vredna kot poštnina 3,5EUR in dobava čez tri dni ali več (kot je to večinoma v lokalnih trgovinah). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
blasny Član

Pridružen-a: Ned 21 Okt 2012 19:13 Prispevkov: 70 Aktiv.: 0.45 Kraj: Tepanjce
|
Objavljeno: Čet Sep 19, 2013 7:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi mene zanima, zakaj naročate preko posrednikov, saj je poštnina na Farnellu 5 EUR. Pride čez posrednika ceneje, ker dobijo ugodnejšo ceno? Koliko ceneje? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SkunkyLee Član

Pridružen-a: Čet 12 Feb 2009 16:59 Prispevkov: 198 Aktiv.: 0.99 Kraj: Maribor, Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Sep 19, 2013 7:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
@SkunkyLee
pri naročanju iz ebaya, oz. kitajske robe, me zanima še to, ali je tu kakšno tveganje v smislu, da so v komponentah kakšne cenejše, zdravju škodljive kemikalije, ali ni nevarnosti za kaj takega? Zanima me tudi pri teh res poceni kitajskih komponentah, ki jih je malo morje na spletu, ali so zanesljive, torej če piše na kondenzatorčku 5% tolerance, je to res 5%? |
Je yacksy dobro odgovoril. Pri uporih (išči metal-film), tako smt kot th ni nobene težave, kakor tudi ne pri kondenzatorjih, ki niso elektroliti.
Pri elektrolitih je pa tako-tako. Če rabiš za eksperimentiranje in bolj ne-kritične zadeve, potem bodo te kitajski čisto dobri. Če pa gradiš kakšen sistem, kjer bo važna dolgoživost pa poglej po bolj kvalitetni robi.
Pri taki ceni razmišljat niti nimaš kaj. Ko se pojavi potreba, ki je poceni elektroliti ne zapolnijo, kupiš pač takrat malo boljšega.
Edino mogoče bi opozoril, da se izogibaj nakupu poceni kitajskih metaliziralnih folijskih kondenzatorjev. Te pa znajo biti celo nevarni.
Da se dobit tud asortimente tranzistorjev ipd. že zapakirano v ličnih urejenih škatlicah.
@blasny
Razni lokalni distributerji (Nanoelektronika na štajerskem, Just ali HTE v Ljubljani) omogočajo nakup preko Farnella popolnoma brez poštnine. Če rabiš 2 senzorčka za 1 evro vsak je malo brezveze plačevat 5 evrov poštnine.
Nazadnje urejal/a SkunkyLee Čet Sep 19, 2013 7:50 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.42 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Sep 19, 2013 7:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri improvizaciji je poleg kompletov osnovnih komponent pomemben tudi junk-pile. Ena škatla PCBjev v kotu, s katerih lahko odlotaš ravno tisto, kar ti v predlačku manjka;) _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.02 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Čet Sep 19, 2013 9:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
piroman je napisal/a: |
Pri improvizaciji je poleg kompletov osnovnih komponent pomemben tudi junk-pile. Ena škatla PCBjev v kotu, s katerih lahko odlotaš ravno tisto, kar ti v predlačku manjka;) |
Ja ali pa kupiš mačka v žaklju  _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.62 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Čet Sep 19, 2013 11:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
piroman je napisal/a: |
Pri improvizaciji je poleg kompletov osnovnih komponent pomemben tudi junk-pile. Ena škatla PCBjev v kotu, s katerih lahko odlotaš ravno tisto, kar ti v predlačku manjka;) |
Redko kdaj tam najdem kar iščem, vse je samo tega ne.
Drgače pa Just, IC, HTE, TSP, potem pa še Farnell preko IC in pa Mouser preko HTE. Slednja dva seveda za eksotiko. Marsikaj eksotičnega pa dobiš tudi v TSP. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
skalpel Član

Pridružen-a: Tor 31 Jan 2012 19:46 Prispevkov: 432 Aktiv.: 2.65 Kraj: Šenčur
|
Objavljeno: Pet Sep 20, 2013 9:53 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz skoraj vse komponente kupim pri Lotosu, čipovje pa sem nazadje naročil pri impedanci (čakal 14 dni ) . Drugače pa ebay ali buyincoins  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Ler Član

Pridružen-a: Tor 04 Maj 2010 20:53 Prispevkov: 198 Aktiv.: 1.07 Kraj: NM
|
Objavljeno: Pet Sep 20, 2013 10:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Prej naročal iz IC Elektroinike in Farnella. Zadnje čase veliko iz Impedance, kjer dobim veliko cenejo kot v ostalih trgovinah. Je pa res, da nekatere elemente ne moreš kupiti samo po en kos, kot v ostalih trgovinah. Če sem pa v LJ se pa oglasim v Just-u. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6735 Aktiv.: 28.41 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Sob Sep 21, 2013 6:46 pm Naslov sporočila: Re: nasveti, kje in kako nakupovati komponente? |
|
|
glede na to, da vsak mali eksperimentalni projekt zahteva kup majhnih komponentic me prvo zanima, ali vsaj za pogosto uporabljane komponente (upori, diode, elektrolitski kon., keramični kond., ....) kupujete kakšne pakete, oziroma sete komponent in kakšne priporočate? Zanima me tudi, od kod naročate? Opazil sem naprimer eno malenkost in sicer, da če iščeš in naročaš posamezne komponente je pomemben faktor kvaliteta spletne strani. Če izpostavim spletno stran od HTE, je sprehod po njej neke oblike samokaznovanje. Conrad ima sicer na nivoju stran, ampak je malce dražji, ipd. Zato bi rad tu neke smernice, kje vi naročate, je to pri domačih trgovinah, ali iz tujine in kako se tega lotevate? Da ne bom odkrival tople vode
PS
komponent jasno nikoli ne rabim nujno in hitro ... |
Kaj je pravzaprav namen tega tvojega skropucala?  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni