www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Infrardeči (IR) brezkontaktni merilniki temperature
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.61
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 07, 2012 4:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Napačna uporaba vsekakor, saj na kovini ne moreš pravilno izmeriti niti + niti - temperature.

Druga stvar je kalibracija kamere oz. termometra. Vsak tak termometer je potrebno kalibrirati / umeriti pri večih temperaturah. Za mojo kamero vem, da pravilno kaže od -20°C naprej. Pokaže sicer tudi do -40°C, ampak tu je samo še indikator, ne več merilo.

To, kar kamera ali pirometer (ročna pištolca) meri, je sevanje črnega telesa. Z roko ti čutiš šele sevanje žarnice na razdalji nekaj cm ali sevanje močnega sonca. Kamera ali pirometer sta mnogo bolj občutljiva in uspeta izmeriti tudi mnogo manjše sevanje, na primer predmeta pri 30 °C in manj. Bolj kot greš proti absolutni ničli, linearno pada tudi sevanje predmeta proti nič.
Tekoči dučik je že tako zelo hladen, da oddaja tako malo sevanja, da ga je praktično nemogoče izmeriti - vsaj s takimi komercialnimi detektorji.

eboc
Član
Član

Pridružen-a: Tor 10 Maj 2005 8:42
Aktiv.: 1.10

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 07, 2012 4:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aly je napisal/a:
Za 6 eur ga jaz vsekakor ne bi kupil. Pa čeprav za igračkanje.
Na ceno in zanesljivost po nakupu hitro pozabiš in misiš da zadeva prav kaže. Shame on you
Vsaj za kakšen rang boljšega vzemi (recimo 20, 30 eur).

Sem pogledal tudi malo v višji rang Wink, samo problem je ker gre samo za naslednji model in ima po mojem le malo vec funkcij, sam meril del pa je standarden (vsaj po specifikacijah bi rekel tako).
http://www.ebay.de/itm/Non-Contect-Contact-LCD-Digital-Infrared-IR-Thermometer-50-C-700-C-12-1-GM700-/230696446606?pt=Mess_Pr%C3%BCftechnik&hash=item35b6946a8e - mode GM700
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.16
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 07, 2012 7:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@aly

Hvala za razlago. Se pravi, vse je bilo narobe, merilnik je bil tudi neprimeren. Tisti komad v dušiku naj bi se ohladil na vsaj - 100 °C (verjetno se je, saj se je namakal, dokler se ni porabilo skoraj ves dušik).
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matej
Član
Član

Pridružen-a: Pet 17 Okt 2003 14:00
Aktiv.: 1.14
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 07, 2012 9:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Azrael v bistvo se strinjam z vsem kaj je napisal Aly. Mene IR merilniki motijo samo zaradii tega ker se uporabniki slepo zanesejo na njih in ker pride potem skupaj neznanje uporabnika in slab merilec se hitro dobijo popolnoma napačni rezultati.

Drugače pa glede vseh sevalnih termometrov je velik strokovnjak g. Igor Pušnik iz LMK ( http://ev.fe.uni-lj.si/4-2008/Pusnik.pdf ) Na internetu se najde tudi ogromno člankov od njega.

Aly kak piknik na pohorju?
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 07, 2012 10:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

offtopic...
kot verjetno veš, imamo elektroniki spomladanski in jesenski piknik. Za naslednjega spomladanskega že imam lokacijo zabeleženo tam nekje Smile
http://www.elektronik.si/phpBB2/album.php

Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 08, 2012 3:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko kdo pokomentira ali so bile meritve temperature v zelo znanem videoposnetku pravilno izvedene?

http://www.youtube.com/watch?v=BSGcnRanYMM
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 19.97

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 08, 2012 3:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pomoje so izmerjene temperature prenizke.
Nimam občutka, da bi tip vedel kako merilec deluje in je samo pazil na to, da je pika laserja ciljala na sredino jedra.
Nazaj na vrh
matej
Član
Član

Pridružen-a: Pet 17 Okt 2003 14:00
Aktiv.: 1.14
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 08, 2012 4:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Takšne meritve so ravno to o čem sem govoril... Človek nekal meri in po mojem sploh ni upošteval kakšne materiale meri... Meri glatko površino pod kotom... Me zanima kako je določil emisijski faktor za toplotno prevodno pasti , ki je bila na procesojru...

To niso realne meritve...
Nazaj na vrh
eboc
Član
Član

Pridružen-a: Tor 10 Maj 2005 8:42
Aktiv.: 1.10

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 09, 2012 10:45 am    Naslov sporočila:  CE ? Odgovori s citatom

Kako je z nakupom taksnih naprav (IR merilnikov) iz HK/Kitajske ? Ali morajo biti opremljene s CE oznako?
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 09, 2012 12:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Azrael je napisal/a:
Lahko kdo pokomentira ali so bile meritve temperature v zelo znanem videoposnetku pravilno izvedene?
http://www.youtube.com/watch?v=BSGcnRanYMM

Nepravilno.
- FOV je verjetno večji kot merjeni čip (AMD)- torej meri še vezje zraven
- centrira na laser, ki pa je zaradi bližine in paralakse izven centra merjenja
- emisijski faktor je ???
Pri Pentiumu meri na kovini brez paste.
Pri AMDju meri na gladkem čipu brez paste.
S termo pasto, če ni gladka, je že mnogo boljši odčitek, čeprav še vedno lahko fali za 20 °C ali več.

eboc je napisal/a:
Kako je z nakupom taksnih naprav (IR merilnikov) iz HK/Kitajske ? Ali morajo biti opremljene s CE oznako?

Po mojem ni potrebno, saj ni nevarno za človeka, ne oddaja nič, ni priključeno na omrežje... Še vedno pa ne garantiram da bo prišlo čez carino. Pa kvaliteta in zanesljivost je tudi vprašljiva.

Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 09, 2012 3:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@eboc

Mogoče poglej to temo:

http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=25470

Lahko pa za vsak primer prijazno vprasaš še na Carino.

@aly

Se pravi verjetno so v vseh primerih izmerili premalo, sploh pri Intlu.

Je bil pa to čas ko je AMD preveč stvari prepuščal proizvajalcem matičnih plošč, ki so se v večini držali politike, da za nekoliko cenejši procesor, je vse dobro. Slab glas zaradi težav in okvar, ki so bile posledica slabo konstruiranih plošč, pa se je prijel procesorjev in ne proizvajalcev matičnih plošč.
Nazaj na vrh
tiger
Član
Član

Pridružen-a: Čet 05 Feb 2004 0:22
Aktiv.: 4.89

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 28, 2013 9:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

// *** čez leto in pol *** //

Ali je kdo naredil IR brezkontaktni merilnik temperature v samogradnji?

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
tiger
Član
Član

Pridružen-a: Čet 05 Feb 2004 0:22
Aktiv.: 4.89

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 29, 2013 9:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj menite o temle IR temperaturnem merilniku?

IR

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
siljo
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Okt 2003 8:08
Aktiv.: 4.36
Kraj: Ribn'ca

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 29, 2013 9:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

eboc je napisal/a:
Zadevo bi uporabil za domačo rabo, beri bolj kot igračko. Npr. sedaj bi malo "pregledal" kje uhaja temperatura iz hise (okna, okviri, vrata, ..).

za take zadeve bo ok ... seveda moraš upoštevati in si zamišljati tisti krog (1:10), ki ga pištola "upošteva"!
Jaz sem npr. našel kje mi topla voda pušča! Iz vodovoda je nekdo prišel s slušalko in mi pokazal na popolnoma napačnem koncu! jaz sem pa "sledil" toploti! Absolutna vrednost seveda ni bila točna! Je pa bila relativna vrednost temperaturnih razlik ok, tako, da sem precej točno lociral iztok tople vode....

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni