|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
danger_zone Član

Pridružen-a: Tor 04 Okt 2011 10:14 Prispevkov: 60 Aktiv.: 0.36 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Pet Okt 11, 2013 8:25 am Naslov sporočila: Predelava neonskih luči na led tube |
|
|
Pozdravljeni,
Dobil sem eno zanimivo ponudbo za delo. V nekem poslovnem prostoru imajo narejeno razsvetljavo z neonskimi lučmi. Zaradi prevelike porabe, bi morali zamenjati drug razred napajanja. Ena izmed rešitev je predelava luči z led tubami, s katerami bi predvsem zmanjšali proizvodnjo jalove energije.
Kaj vi mislite o tem, bi se s samo predelavo zmanšala poraba ali bi ostali na približno enakem nivoju? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LEDuser Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 12:06 Prispevkov: 1104 Aktiv.: 5.25 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Okt 11, 2013 9:16 am Naslov sporočila: |
|
|
Tudi LED ne bi bile priklopljene direktno na 230V. To pa pomeni da imaš zaradi LED napajalnika tudi "porabo" jalove energije.
Poleg tega je sama zamenjava z ustreznimi cevnimi LED lučmi skoraj nesmiselna saj je izkoristek take luči slab verjetno slabši od fluorescentnih luči.
Je pa bolj IN  _________________ Razsvetljujemo od leta 1920! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70622.26
|
Objavljeno: Pet Okt 11, 2013 9:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.66 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pet Okt 11, 2013 9:57 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem zadnjič v hofru nabavil LED cevi in tako na oko lahko rečem da svetijo raje malce bolj od primerljivih klasičnih. Seveda nisem meril nič, ker nimam instrumentov, ampak na oko je svetloba tam-tam. Cena je bila se mi zdi 15 za malo, 20 za srednjo in 24 za večjo cev. Poraba velike je 20W proti 56W pri klasični, Vklop je trenuten. Predelava je enostavna -azraven sem dobil slepi starter, katerega zamenjaš s klasičnim in to je to. Dušilke sicer po navodilih ni potrebno izklapljati in res deluje tudi z njo, a je vseeno bolje, da ne kuri štroma brez potrebe.
Bom ob priliki pomeril cos-fi faktor, da vidimo koliko jalove gre ven. Delovna moč se gotovo pozna glede porabe, je pa seveda vprašanje smiselnosti, saj je vprašanje, če bodo LED cevi res zdržale tistih 50.000 ur delovanja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70622.26
|
Objavljeno: Pet Okt 11, 2013 10:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Peter123 Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34 Prispevkov: 1445 Aktiv.: 7.20 Kraj: Lj.
|
Objavljeno: Pet Okt 11, 2013 10:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Glede omenjene jalove energije za neo svetila.
Če uporabljajo elektronske dušilke potem jalove skoraj ni, oziroma ni omembe vredna.
Če pa imajo klasično železno dušilko imajo pa lahko nekaj jalove in še več izgub zaradi segrevanja dušilke. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cero Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37 Prispevkov: 1179 Aktiv.: 4.96 Kraj: vipava
|
Objavljeno: Pet Okt 11, 2013 1:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem tudi ravnokar kupil tako cev ki jo je omenil protoncek, ampak samo zato ker je sama luč montirana v prostoru kjer je veliko vklopov in so tudi kratki časi delovanja. LED zasveti kar takoj "na polno", pa tudi ni tako občutljiva na število vklopov kot navadni štarterji. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.83 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Pet Okt 11, 2013 3:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vse je odvisno kaj kupiš in za koliko. Od poceni robe ne pričakuj nekih rezultatov.
Kar sem sam testiral in nekoč tržil je bilo ekvivalent 20W LED proti 56W fluo T8. Ampak to velja test samo sijalke. V kolikor ima sama svetilka krom parabolo, bo taka luč osvetljevala bolj z fluo kot z LED. Tukaj pride v upoštev za ekvivalent LED tuba 25W moči po možnosti s top power LED čipi ter dobrim dizajnom hlajenja-alu rebro v celotni dolžini tube.
Plastične oblike LED tube so neprimerljive.
Investicija se povrne v rangu 5-7 let z realnimi dejstvi na račun prihranka z energijo.
Vse kar sem opisal velja za kvalitetne LED tube z visokim CRI nad 80, PF 95-99, ki se cenovno gibljejo od 30-50EUR na našem trgu za 20W.
Poljski proizvajalec ELGO ponuja dobre LED tube ampak so pri nas drage v primerjavi s proizvodnimi cenami. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Matej79 Član

Pridružen-a: Ned 11 Sep 2011 21:15 Prispevkov: 342 Aktiv.: 2.03 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pet Okt 11, 2013 5:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
LEDuser je napisal/a: |
Tudi LED ne bi bile priklopljene direktno na 230V. To pa pomeni da imaš zaradi LED napajalnika tudi "porabo" jalove energije.
Poleg tega je sama zamenjava z ustreznimi cevnimi LED lučmi skoraj nesmiselna saj je izkoristek take luči slab verjetno slabši od fluorescentnih luči.
Je pa bolj IN  |
A ti to tak pavšalno, pa na pamet? Philips Master Led Tube, 21W, 2100lm, 100-240V, CRI>80, Osram SubstiTube, 22W, 2200lm, 230V, CRI>80, ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tomazp Član

Pridružen-a: Sob 02 Feb 2008 13:24 Prispevkov: 559 Aktiv.: 2.63 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Okt 11, 2013 5:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
protoncek je napisal/a: |
Jaz sem zadnjič v hofru nabavil LED cevi in tako na oko lahko rečem da svetijo raje malce bolj od primerljivih klasičnih. Seveda nisem meril nič, ker nimam instrumentov, ampak na oko je svetloba tam-tam. |
Na oko bo držalo. Če pa narediš meritev na fotogoinometru pa se izkaže, da da LED bistveno manj od sebe. Led z razliko od sijalke seva samo spodnji del in zato je sama svetilnost na sevalno površino večja - večje bleščanje. Ko pa pri sijalki upoštevaš celo radialno izsevano količino svetlobe pa je slika popolnoma drugačna. Ima pa pri sijalkah zelo pomembno vlogo odsevnik. Če je ta zamazan, iz slabega materiala ali nepravilne oblike lahko izgubiš brez težav 40% svetlobe. Zato so tudi kar velike razlike v učinkovitosti med samimi svetili pri enaki sijalki. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pet Okt 11, 2013 7:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem izmeril 120mm cev s predpotopnim luxmetrom. Fluo cev daje ven največ 220 luxov, ena celo samo 200, LED daje ven 250. Tudi na oko LED sveti močneje. Kar se mene tiče je to vse, kar rabim, poleg dejstva da je poraba manjša (18W proti 36W). Na cevi piše da ima 1700 lumnov.
Glede barvne informacije se v delavnici ne sekiram preveč, dokler brez probleme preberem barvne oznake uporov ...
EDIT: izdelovalec je MULLER licht, na njihovi strani pa pravijo da je barvni faktor preko 80... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2756 Aktiv.: 13.24 Kraj: Vrhnika
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.83 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Pet Okt 11, 2013 10:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
protoncek je napisal/a: |
Sem izmeril 120mm cev s predpotopnim luxmetrom. Fluo cev daje ven največ 220 luxov, ena celo samo 200, LED daje ven 250. Tudi na oko LED sveti močneje. Kar se mene tiče je to vse, kar rabim, poleg dejstva da je poraba manjša (18W proti 36W). Na cevi piše da ima 1700 lumnov.
Glede barvne informacije se v delavnici ne sekiram preveč, dokler brez probleme preberem barvne oznake uporov ...
EDIT: izdelovalec je MULLER licht, na njihovi strani pa pravijo da je barvni faktor preko 80... |
Tudi jaz imam v delavnici namesto 2×56W fluo, 2×20W LED in je ob menjavi bila bistvena razlika. Delavnica je svetlejša in še barva svetlobe je meni ugodnejša, čeprav je LED tuba 6000K je fluo daylight bila mnogo bolj modra.
Mislim, da tukaj veliko vlogo igra CRI.
Moraš vedeti, da pri fluo ta CRI faktor hitro pade, kar se pri LED ne zgodi. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pet Okt 11, 2013 10:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
zaključek filmov bi bil da zadeva sploh ni slaba, samo pre**eto draga....z obzirom da je tam ubogih 5 dolarjev, pri nas pa 15 evrov .
Edino svetilnostjo se pa ne strinjam z njim. Ne z meritvijo na instrument, ne z občutkom preko oči. Jaz imam dve različne in obe svetita malce bolje od neonk. No, mogoče imam slabe neonke (preizkusil sem Philips in Osram, obe kar zelo novi).
Imam pa eno philipsovo fluo z elektroniko in ta res sveti bolje od ledic. Ampak ta sveti tudi bolje od fluo cevi na starter. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni