|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
s56vha Član

Pridružen-a: Pet 24 Mar 2006 14:33 Prispevkov: 184 Aktiv.: 0.79 Kraj: Kamnik, Preserje pri Radomljah
|
Objavljeno: Ned Okt 20, 2013 10:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Tudi zaščita pred izpraznitvijo je lahko en k.... Meni je izpraznilo Li+ baterijo do nule. Verjetno je najbolje narediti svoje vezje - obstaja precej namenskih čipov za to: MAX, ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.64 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Ned Okt 20, 2013 11:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Obstajajo že, vendar jih v že izdelanih kupljenih zadevah, ki delujejo na 18650 akumulatorje nimaš kam dati.
Jaz sem z vgrajenimi zaščitami povsem zadovoljen. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s56vha Član

Pridružen-a: Pet 24 Mar 2006 14:33 Prispevkov: 184 Aktiv.: 0.79 Kraj: Kamnik, Preserje pri Radomljah
|
Objavljeno: Ned Okt 20, 2013 1:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja očitno sem imel smolo, da je bilo vezje z napako.
Kaj pa vezava celic v serijo - je bolje da ima vsaka svojo zaščito ali da imajo vse skupaj eno vezje za več celic? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Ned Okt 20, 2013 1:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede nato, da celice med seboj niso 100% enake, potem bi priporočal, da ima vsaka celica svojo zaščito. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Andrej64 Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2008 20:27 Prispevkov: 727 Aktiv.: 3.61 Kraj: Ljubljana-Črnuče
|
Objavljeno: Ned Okt 20, 2013 7:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za vezavo celic v serijo skoraj obvezno rabiš balanser, zaščita gor ali dol. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Ned Okt 20, 2013 8:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zaščita je zaščita, balanser pa balanser. Zaščite v teh celicah nikakor ne nadomeščajo balanserja. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 12.00 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Ned Okt 20, 2013 8:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
In vseved je še vedno vseved. Če govorimo o polnjenju, je balanser pri celicah vezanih v serijo obvezen. Zaščita je sekundarnega pomena. Odvisno pred čim želiš ščititi (preveliko praznjenje, prevelik tok, previsoka temperatura....) _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas! 
Nazadnje urejal/a s55m Ned Okt 20, 2013 8:53 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Ned Okt 20, 2013 8:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
s55m je napisal/a: |
In vseved je še vedno vseved. |
Nikjer ni bilo govora o polnjenju, sicer pa je vse to izven teme. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 12.00 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Ned Okt 20, 2013 8:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
A moraš prav vsako temo posrat s svojimi pametovanji???
Pa daj umiri se malo in ne komentiraj vsega!!! _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Ned Okt 20, 2013 8:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kvečjemu je bila ta moja tema posrana, pa ne zaradi mene. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Andrej64 Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2008 20:27 Prispevkov: 727 Aktiv.: 3.61 Kraj: Ljubljana-Črnuče
|
Objavljeno: Ned Okt 20, 2013 9:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če ni govora o polnenju celic vezanih v serijo, potem (skoraj) tudi zaščite ne rabiš.
Jaz se v glavnem ne zanašam preveč na tiste zaščitne elektronike. Pri polnenju celic je najboljše uporabiti polnilec z zelo majnim odstopanjem končne napetosti, pri praznenju pa naj bi bil že sam porabnik toliko pameten, da se izklopi še preden naj bi začela delovati zašlita. In tako je tudi narejena večina 'kvalitetnih' naprav. Za baterijske pakete, vezane v serijo, rabiš samo še balanser. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Ned Okt 20, 2013 9:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa najpomembnejša lastnost zaščite je preprečitev preizpraznjenja, ne pa za polnjenje. Če polniš v seriji in je napetost prevelika lahko zaščita odklopi celico, če to omogoča. In kaj si s tem dosegel, balansiranja sigurno ne, ker tok sploh ne bo tekel, ker bo ena celica nepovezana. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Andrej64 Član

|
Objavljeno: Ned Okt 20, 2013 9:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
V teoriji je načeloma že tako, v praksi pa dvomim, da ti bo zaščita odklopila celico pri 4,2V, kolikor je še zdrava napetost za litijeve celice. In ker ti zaščita slučajno ne bo delovala, se ti bo ta celica lepo prenapolnila. Zato sem že na začetku rekel, da za baterijske pakete v seriji rabiš balanser. Ne vem pa, kje si se ti izgubil.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Ned Okt 20, 2013 9:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Andrej64 je napisal/a: |
V teoriji je načeloma že tako, v praksi pa dvomim, da ti bo zaščita odklopila celico pri 4,2V, kolikor je še zdrava napetost za litijeve celice. In ker ti zaščita slučajno ne bo delovala, se ti bo ta celica lepo prenapolnila. Zato sem že na začetku rekel, da za baterijske pakete v seriji rabiš balanser. Ne vem pa, kje si se ti izgubil.  |
Evo se opravičujem sem spregledal, se pa s tem vsekakor strinjam.
Tule si se malce čudno izrazil, zato sem pa napisal tisto. Zaščito pred izpraznjenjem vsekakor rabiš, razen če naprava zaznava napetost vsake celice posebej. Hkrati sedaj trdiš, da dvomiš, da bo zaščita pri polnjenju izključila, tule jo pa omenjaš za polnjenje.
Andrej64 je napisal/a: |
Če ni govora o polnenju celic vezanih v serijo, potem (skoraj) tudi zaščite ne rabiš. |
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Andrej64 Član

|
Objavljeno: Ned Okt 20, 2013 9:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
V obeh primerih hočem povedati, da zaščitam ne zaupam preveč. Fino je, če so, ni pa to nekaj na kar bi se 100% zanašal. Sam pa že nekaj let kupujem celice brez zaščit za aplikacije, kjer je poraba preko 1A ali 2A. Če veš kako deluje taka celica, zaščite niti ne rabiš.
Sicer se pa tam, kjer porabniki vlečejo več kot nekaj A, ponavadi sploh ne uporablja zaščitne elektronike. Paketi, kjer je poraba toka manjša pa navadno imajo neko zaščito posameznih celic. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni