www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

kotna brusilka-povišani vrtljaji

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Simon83
Član
Član

Pridružen-a: Pet 31 Avg 2012 14:08
Aktiv.: 0.24
Kraj: gorenjska

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 18, 2013 10:07 pm    Naslov sporočila:  kotna brusilka-povišani vrtljaji Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Kotna brusilka Black&Decker ima povišane vrtljaje. to se je zgodilo kar naenkrat. Noro hitro se vrti in greje se tudi zelo močno. Če kdo ve kaj bi lahko bilo narobe, ga prosim če mi pomaga. Najraje bi sam pogledal kaj je narobe, vendar ne vem kaj moram iskati. Krtačk je nekaj še, ne pa veliko več, vendar mi ni logično, da bi zaradi premalo kratčk motor pridobil na hitrosti.

Dodal bom nekaj fotk. Na spodnji fotki, kjer se vidi vzmet je pravzaprav stikalo za vklop, ker je mehanizem povezan do zunanje tipke.

Hvala za vaša razmišljanja!

lp, Simon

PA180280.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.93 MB
 Pogledana:  2 krat

PA180280.JPG

PA180281.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.81 MB
 Pogledana:  0 krat

PA180281.JPG

PA180282.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  3.07 MB
 Pogledana:  6 krat

PA180282.JPG

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zoran
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Nov 2004 14:44
Aktiv.: 2.31
Kraj: SG

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 18, 2013 10:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali ima brusilka mehak zagon. Če ja, je lahko vzrok v tem. Elektronika za mehak zagon skrbi tudi za max vrtljaje.
Podobno se mi je zgodilo na podobni brusilki Iskra s tem, da je bila okvara v tem, da se rotor sploh ni vrtel. Po posvetu s servisem sem raje kupil novo, saj je bila elektronika relativno draga. Lahko bi sicer povezal direktno brez elektronike, vendar bi lahko vrtljaji pobegnili in bi prišlo do mehanske okvare stroja, kar pa je lahko nevarno.
Nazaj na vrh
Simon83
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 21, 2013 11:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo!

Ne, brusilka nima elektronike za mehak zagon, zato mi je še bolj čudno zakaj se je to zgodilo. Se pa po nekaj minutah dela tako segreje, da jo brez rokavic ni več prijetno držati v rokah.
Saj brusilka res ni profi strojček in res ni veliko vredna, če bi jo pa ponovno usposobil, bi jo pa malo še lahko uporabljal.

Lp
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.66
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 21, 2013 12:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Medovojni stik. Posledično navitje potegne več toka in se zavrti hitreje. Mislim da je zrela za okrogli fascikel.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
sebastjan.kamensek
Član
Član

Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04
Aktiv.: 4.99
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 21, 2013 2:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot so ti povedali predhodniki gre za medovojni stik. Predvidevam da na rotorju. Odvisno koliko si pripravljen investirat vanjo. Obstajajo posametzniki in podjetja ki previjajo te zadeve. Je pa tako da nova "fleksarca" že precej profesionalni rang (sam sem jo kupil pred kratkim za cca 180 €) z motorjem moči 2200W ni več tako drag šport. Če ima kakšne druge kvalitete, zaradi katerih bi jo rad obdržal se ti splača previjat (mogoče imaš še kakšno dodatno opremo zanjo itd) je pa previjanje rang 100€. Nazadnje sem dal previjat industrijski sesalnik z medovojmim stikom statorja - popravilo je prišlo 150 €, nov sesalna enota na servisu 400€. Glede na to da si iz gorenjska jo lahko prineseš k meni pa bova točno pogledala kaj in kako. Meni je previjal mojster iz Godešiča pri Škofji Loki. Drugače poznam tudi precej dobrega iz Železnikov.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 21, 2013 4:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za občasno domačo rabo so take mašince ranga 20 do manj kot 100 evrov. Previjati se splača hilti, wurth in podobne, ostalo ne.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.54
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 21, 2013 8:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
Za občasno domačo rabo so take mašince ranga 20 do manj kot 100 evrov. Previjati se splača hilti, wurth in podobne, ostalo ne.

Mislim, da če bi bila črna Made in Slovenia, bi se jo splačalo, zelen in vsi ostali novejši B&D je pa bolj tako tako.

Pozanimaj se za previtje pri kakšnem lokalnem mojstru. Sicer pa vzameš kakšno Makito, Metabo ali kaj podobnega, če se ti gre za kvaliteto.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
lipa
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Sep 2009 9:39
Aktiv.: 3.82
Kraj: Lipa Beltinci

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 21, 2013 8:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rotor je delikatna reč. Balansiranje, centrifugalna sila na navitje...
Po moje to več noben ne dela.
Pred davnimi leti sem bil na šolski praksi v Radenski, kjer se je mojster hvalil, da previja tudi rotorje, kar redko kdo obvlada.
Mogoče pa se motim...

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 21, 2013 8:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi če je domača, je stara, kar pomeni obrabljeni ležaji, zobniki...poleg tega pa B&D itak nikoli niso ravno sloveli po vrhunski kvaliteti.
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.54
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 21, 2013 8:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
Tudi če je domača, je stara, kar pomeni obrabljeni ležaji, zobniki...poleg tega pa B&D itak nikoli niso ravno sloveli po vrhunski kvaliteti.
Čez črni B&D in starejše verzije nisem slišal pripomb. Je pa seveda obraba obraba, to se pa strinjam.

Previja pa se definitivno, samo kakšna je pa cena in če se splača glede na trenutno stanje je pa vprašljivo. Če si z njo rezal kakšne opeke, beton in jo še ne do konca zaustavljeno odlagal na prešne dele in podobno, potem je verjetno že komutator obrabljen.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 21, 2013 9:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Smo imeli v bivši firmi tri črne BD pnevmatske vrtalke. V enoletni garanciji je bila vsaka od njih 2-3x na servisu...o devaltu pa raje ne bi...
Da ne bo pomote: zadeva je dobra za doma, ne pa za profi delo. Imam tako črno vrtalko doma že veliko let, rabim zelo malo, pa je kljub temu enkrat razpadla glava in sem jo dal na servis...
Ampak zadnje čase je za doma (1-2x letno) dobra tudi kitajska za 20 evrov (mala) ali za 40-50 evrov (velika) fleksarca.
Previjanje je zamudno in natančno delo. Dvomim da bo šel kdo to delat za manj kot kakšnega stotaka...
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.93
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 21, 2013 10:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz tudi mislim, da je šel regulator obratov (če ga ima iz slik sicer ni jasno videti) ker medovojnega stika, ki bi povišal obrate še nisem videl.
Medovojni stik res poveča tok a zmanjša jakost magnetnega polja kar se odrazi z iskrenjem na ščetkah in padcem obratov ne pa obratno.

Drugače pa na prvi pogled previtje rotorja ni neka velika umetnost. Po svoje res ni, če imaš opremo, orodja, stroje, material in paziš na nekaj bistvenih malenkosti, ki s prostim očesom sploh niso vidne.

Za pomočniški izpit sem +30 let nazaj previl enofazni motor betonskega mešalca in rotor legendarne Iskrine rdeče 2kW kotne brusilke. Pred tem pa treniral kot vajenec na desetinah podobnih zadev.

Takšna previjanja so se desetletja nazaj še izplačala. Zadnja leta pa je cena teh orodij tako padla, da ga je za domačo hišno uporabo po okvari najbolj ekonomično zavreči in kupiti novega.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bojans
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Aktiv.: 5.57
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 22, 2013 6:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Medovojni stik na rotorju ima zanimive in povsem drugačne efekte. Rotor se vrti velikoooo počasneje (30 - 40 %) zraven pa so na kolektorju zanimivi svetlobni in zvočni učinki (dobesedno plamen okrogin okrog kolektorja pa "renčanje" motorja).
Če pa je del statorja v stiku pa motor "pobezlja".

Glede na izgled je tale strojček več kot oddelal svoje. Žal ti oni za nekaj 10 € ne bodo toliko. Mislim pa,da se popravilo ne izplača.

Simon83
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 22, 2013 8:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uh, ste se pa razpisali. Hvala fantje! Ne, elektronike za mehak zagon nima.
Glede na to, da nimam nobene dodatne opreme za ta strojček in glede na to, da je cena električnega orodja padla, je res najbolje, da se v bližnji prihodnosti odpravim po novo brusilko. V to pa res nima smisla vlagati, ker pomeni previjanje pa vsaj še nove krtačke, ker so pri koncu, pa še kaj bi se mogoče lahko zgodilo v prihodnosti.
Vprašanje sem tu postavil, predvsem zato, da vem, da ni kakšne enostavne finte s katero bi strojček lahko popravil.

Hvala vsem! Wink

LP, Simon
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni