|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
eboc Član

Pridružen-a: Tor 10 Maj 2005 8:42 Prispevkov: 261 Aktiv.: 1.10
|
Objavljeno: Pet Sep 29, 2006 11:30 am Naslov sporočila: Luč s povečevalnim steklom |
|
|
Hi,
nameravam nabaviti luc s povecevalnim steklom in niham med:
luc 1
luc 2
Katera od obeh mislite, da je OK (mogoce nobena ampak kaksna tretja) ?
Kaksno povecavo (dioptrijo) naj vzamem: 3, 5 ali vecjo ?
Seveda je dobrodoslo kakrsnakoli mnanje ali izkusnja s taksnimi lucmi.
lp
eboc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.83 Kraj: KOČEVJE
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.62 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Pet Sep 29, 2006 3:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če bo kdo to naročeval, naj pove! _________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27 Prispevkov: 1777 Aktiv.: 7.50 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Pet Sep 29, 2006 3:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz bi šel zraven! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.03 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Pet Sep 29, 2006 4:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če zadevo veliko uporabljaš, bi se odločil za tretjo možnost. Morala bi imeti pravokotno lečo. Te okrogle imajo ponavadi proti robu leče grozno popačenje.
V bistvu dobro vidiš le skozi center leče. Je pa cena svetilke z pravokotno lečo kar precej visoka.
(2-3x višja od okrogle) _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.95 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Pet Sep 29, 2006 5:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če bi hotel uporabljati.Pa ne bi kar kupil.Najboljše je pogledati skozi lečo,Ker jaz sem pogledal,pa za mene ni boljše.Čeprav je 3X povečava.Pač staram. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.83 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Pet Sep 29, 2006 5:14 pm Naslov sporočila: re : |
|
|
zakaj?
Leča je konveksna in za to da rabiš ostro povečano sliko moraš dati predmet v gorišče .
Kaj pridobiš s porezano lečo? Nič izgubiš pa zorno polje , ker je porezana leča kljub vsemu še vedno konveksna leča istega radija z zmanjšanim zornim poljem za 1/3 .
Mimogrede : zares imaš trapast občutek da ne vidiš vsega , mogoče s pomočjo kroga avtomatsko hitreje najdeš center leče in opazovani predmet daš v fokus .
To sem probaval pri eni testirni naparavi .
Obstaja pa še leča ki ima v tej leči vstavljeno še eno lečo R= okoli 5 cm z večjo povečavo. _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.95 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Pet Sep 29, 2006 5:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem,zakaj.Imam povečevalno steklo ki poveča 3X in še zraven mali krog !0X.Pa meni všeč pogled skozi lečo 10X.Za namizno pa sem pogledal,ko sem šel obiskat v službi.Mislim da je 3X povečava.Ko bom ob priliki šel v podjetju obiskat,bom še enkrat pogledal.Si že kaj slikal?
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.03 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Pet Sep 29, 2006 8:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja samo če je leča akromat bo pa slika ostra tudi na robu.
Sem gledal na sejmu skozi različne luči in je bila razlika zelo velika. Kvadratna je imela po občutku bistveno večje vidno polje, čeprav je bila po površini podobna okrogi. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.71 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pet Okt 06, 2006 1:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Oba primera luči sta za fino delo neprimerna. Leča je slaba in ima vse optične napake, pa še povečava ni pol curka vredna. Eno tako luč (luč 1) sem kupil v H*E, pa mi je po dveh urah delovanja crknila. Je velika, nerodna, težka, svetloba trese. Kupi raje eno reflektorsko halogenko za 220 V, 80-100 W (osram halopar) in jo montiraj pod strop, tako da bo svetila na delovno površino. Svetloba in kontrast sta neprimerno boljši. Za lečo uporabi standardno povečevalo. Ker je majhno, ga lahko poljubno približaš očem.
Test leče: Prst daš tako, da ga je polovica pod lečo in primerjaš velikost povečanega in normalnega prsta. Leča na moji luči ima deklarirano 5 dioptrij, prst pa poveča za manj kot pol debeline. Vredna ni (je) torej niti pol prsta (pol kurtsa).
Dobra leča ima jasno sliko po celi površini. Proti robu objekti ne dobijo barvastih senc (kromatska aberacija). Za toliko denarja, kot stane luč, se take leče ne dobi.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iskra Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13 Prispevkov: 797 Aktiv.: 3.36 Kraj: Lokev ,Boa , KOPER
|
Objavljeno: Pet Okt 06, 2006 4:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
jur je napisal/a: |
Oba primera luči sta za fino delo neprimerna. Leča je slaba in ima vse optične napake, pa še povečava ni pol curka vredna. Eno tako luč (luč 1) sem kupil v H*E, pa mi je po dveh urah delovanja crknila. Je velika, nerodna, težka, svetloba trese. Kupi raje eno reflektorsko halogenko za 220 V, 80-100 W (osram halopar) in jo montiraj pod strop, tako da bo svetila na delovno površino. Svetloba in kontrast sta neprimerno boljši. Za lečo uporabi standardno povečevalo. Ker je majhno, ga lahko poljubno približaš očem.
Test leče: Prst daš tako, da ga je polovica pod lečo in primerjaš velikost povečanega in normalnega prsta. Leča na moji luči ima deklarirano 5 dioptrij, prst pa poveča za manj kot pol debeline. Vredna ni (je) torej niti pol prsta (pol kurtsa).
Dobra leča ima jasno sliko po celi površini. Proti robu objekti ne dobijo barvastih senc (kromatska aberacija). Za toliko denarja, kot stane luč, se take leče ne dobi.
Jur |
Se strinjam s tabo Jur . Tudi jaz imam to povečevalno in moram reči da je vredna - (minus)15 000 sit . Z njo ne morem delati , medtem ko pa z drugo (starejša in dražja) pa še gre. Saj dokler imaš dobre oči še nakako gre , vendar pa napravi slaba leča več škode kot koristi ,tudi mladim očem
Zato priporočam da raje sežete malo globje v žep in si nabavite vrhunsko "orodje".
Mimogrede v Pordenonah -na sejmu- večkrat prodajajo kakšne velike " RUSKE" leče , fantje to pa je ta prava stvar , čeprav nima luči in stojala, se pač znajdeš  _________________ L.P. iskra |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
eboc Član

Pridružen-a: Tor 10 Maj 2005 8:42 Prispevkov: 261 Aktiv.: 1.10
|
Objavljeno: Sre Okt 11, 2006 11:14 am Naslov sporočila: |
|
|
iskra je napisal/a: |
Tudi jaz imam to povečevalno in moram reči da je vredna - (minus)15 000 sit . Z njo ne morem delati , medtem ko pa z drugo (starejša in dražja) pa še gre.
|
Kaksan pa izgleda ta starejsa ?
Kako pa je kaj uporabna sama luc ? A dovolj sveti tistih 22W ?
A stvar ni uporabna niti ce jo rabis malokrat ? Ker moja ideja je bila da nabavim luc, ki ima poleg se povecevalno z vsak slucaj (ce se kdaj rabi).
Sodec po pisnaju tu pa je bolje nabavit eno dobor luc in posebej leco.
iskra je napisal/a: |
Zato priporočam da raje sežete malo globje v žep in si nabavite vrhunsko "orodje".
Mimogrede v Pordenonah -na sejmu- večkrat prodajajo kakšne velike " RUSKE" leče , fantje to pa je ta prava stvar , čeprav nima luči in stojala, se pač znajdeš  |
Koliko pa hocejo rusi za taksno leco ?
Torej kaksno luc priporocas ? A tisto, ki ima pravokotno leco ?
lp
eboc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.71 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Okt 11, 2006 11:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Pravokotna leča je navadna leča, ki ji odrežejo robove. Zaradi praktičnosti, na primer. Če odrežejo robove slabe leče, tudi pravokotna oblika ne bo pomagala. Lečo je pred nakupom potrebno preizkusiti.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iskra Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13 Prispevkov: 797 Aktiv.: 3.36 Kraj: Lokev ,Boa , KOPER
|
Objavljeno: Sre Okt 11, 2006 11:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Ta "starejša" ima precej daljšo roko in nima pokrova na leči (pač večkrat pobrišeš prah) Dimenzije pa so skoraj enake (leče). Razlika je v kvalitati leče.
Z tisto "rusko" pa sem dal strašnih 30 000 LIR (1800 lir=1€) je pa brez ročice in luči ( se pač moraš znajti) _________________ L.P. iskra |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni