|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
fricky Član

Pridružen-a: Pon 22 Sep 2003 15:37 Prispevkov: 260 Aktiv.: 1.09 Kraj: Ribniško Pohorje
|
Objavljeno: Sre Nov 09, 2005 10:31 am Naslov sporočila: XP zmrzne pri štartu |
|
|
XP zmrzne v takem stanju kot je na sliki, ne morem niti do zagonskega menija z F8, v BIOS lahko pridem,dal sem že load setup default, pa je isto.Če priklopim drug disk,kjer imam WIN98 in FAT32 dela vse brez napak.Pod drugim OS mi disk z XP-ji najde in tudi vse kar je na njem,pregled diska pa ne pokaže napak.CD z XP-ji prav tako zmrzne po tistem ko napiše Inspecting your system... in potem tema
Kako lahko usposobim brez formatiranja?
tnx
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
1.02 MB |
Pogledana: |
61 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.52
|
Objavljeno: Sre Nov 09, 2005 11:41 am Naslov sporočila: |
|
|
Do zdaj je delalo in nisi spremenil cisto nic, pa je vseeno kar naenkrat nehalo delovati ? Racunalniki ponavadi ne delujejo tako, ampak gre za vzrocno-posledicne povezave; ce si kaj spremenil (dodal nov hardver, itd.), potem odspremeni spremembo in ugotovi ali je tezava v novem delu.
Ce nisi spreminjal nicesar sam in se je prej instalacijski CD XPjev normalno zagnal, potem imas cisto zaresen problem. Za disk bi clovek se razumel, da bi recimo Windowsi pregazili MBR in/ali boot sector in se ne bi zgodilo nic pametnega ob zagonu, ampak na CDju pa tega ne morejo narediti in mora biti tezava v hardveru.
Ce nisi spreminjal nicesar in je tezava torej najbolj verjetno strojne narave, bi jaz na tvojem mestu uporabil kaksen "Live"Linux CD; Linux precej hitro zacne protestirati, ce ga uporabis na defektnem racunalniku in je precej bolj "zgovoren" kar se tice napak, tako da je lazje ugotoviti za kaj sploh gre. Alternativa temu je razdiranje racunalnika do prafaktorjev in preverjanje vsake komponente posebej.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
fricky Član

Pridružen-a: Pon 22 Sep 2003 15:37 Prispevkov: 260 Aktiv.: 1.09 Kraj: Ribniško Pohorje
|
Objavljeno: Sre Nov 09, 2005 1:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala Sokrat
To bi res lahko bilo od takrat ko sem vzel ven eno kartico RAM-a, namreč bil je not že od davno PC100, ostala dva pa PC133. Želel sem testirat hitrost delovanja pa na to pozabil ker sem delal z WIN98.Zdaj sem natikal nazaj kot je bilo, spremembe pa ni,ustavi se na istem mestu. Še kakšna pomoč? Si je kje "zapomnil" da je bilo kaj z RAM-i narobe?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.95 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sre Nov 09, 2005 1:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče ti bo kaj pomagalo ... odstrani zvočno kartico in poizkusi zagnat računalnik.
Pred časom sem imel podobne probleme z nekim računalnikom in vzrok je bila ravno ta kartica. Tudi v tvojem "spisku" se večkrat pojavi Multimedia device.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.52
|
Objavljeno: Sre Nov 09, 2005 1:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najprej izkljuci cache procesorja (v BIOSu). Ce se kar ne dela boot iz CDja, potem postopno odstranjuj posamezne komponente, dokler ti ne ostale ali nedelujoc motherboard z enim RAM modulom, graficno in CDjem (zvocno in mrezno na motherboardu seveda tudi izkljuci v BIOSu, ce imas serijsko misko in PS/2/DIN tipkovnico pa se USB), ki se kar noce zbootati CDja ali pa ti bo delovalo in bos vedel katera komponenta je povzrocala problem. Najprej odklopi morebitne nepomembne zadeve (ce so tisti "Multimedia Device" kaksni TV tuner in kompanija, potem zacni s tem), posamicne RAM module in preizkusaj ali v kateri kombinaciji modulov sistem deluje, floppy, pa diske, mrezno, zvocno itd. Ob premescanju RAMa upostevaj vrstni red, ki ga mogoce zahteva tvoj motherboard (preberi navodila). Sam bi najprej poskusil izkljucno z moduli enega tipa (ista hitrost, isti proizvajalec, ista kapaciteta).
Pomembno: ob vsaki spremembi hardvera, ki se prikljuci na PCI vodilo (to vkljucuje tudi AGP graficno, ce imas preverjeno delujoco zamenjavo zanjo)) v BIOSu izberi "reset DMI pool data" ali kakorkoli se pac ta opcija pri tebi imenuje ("Reset configuration data", "Reset ESCD" oz. nekaj v tem stilu).
To, da si en RAM modul pobral ven, ne bi smelo vplivati na nic, saj ni potrebno, da bi bili vstavljeni v parih (kot npr. pri UltraSparcih), ce pa bi bila, pa itak ne bi racunalnik sploh prisel do tam, kjer se pri tebi ustavi. S CDja bi se moral setup od XPjev zagnati v vsakem primeru - tudi brez tistega modula.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BrezC Član

Pridružen-a: Pet 19 Dec 2003 9:06 Prispevkov: 93 Aktiv.: 0.39
|
Objavljeno: Pet Nov 11, 2005 2:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Probaj boot-at z diskete zaženi fdisk in preveri katera particija je aktivna, nato zapusti fdisk in v command promptu vtipkaj fdisk/mbr....To ponavadi dela čudeže..Uporabiš lahko kar zagonsko disketo od win98
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14675 Aktiv.: 61.80 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pet Nov 11, 2005 2:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
BrezC je napisal/a: |
Probaj boot-at z diskete zaženi fdisk in preveri katera particija je aktivna, nato zapusti fdisk in v command promptu vtipkaj fdisk/mbr....To ponavadi dela čudeže..Uporabiš lahko kar zagonsko disketo od win98 |
Vseeno previdno s fdisk-om. Nedokumnetiran swich MBR briše master boot sektor tam je lahko tudi kaj koristnega. Če se ne motim tja nap. Linux naloži zagonski menu v primeru, da imaš na disku oboje. MBR je "koristil" tudi en "krut" virus Onehalf. Vsi zapisi na disku so šli preko njega. Z odstranintvijo le tega so na disku ostale smeti.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
fricky Član

|
Objavljeno: Tor Nov 15, 2005 6:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pobral sem ven iz osnovne plošče vse, tudi VGA,dalje sem delal z onboard VGA,ostalo je le en RAM in CD ROM, pa ni bilo sprememb. Slotech linux se normalno zboota in dela brez napak.Ko sem dal disk z XP v delujoc PC kot slave, je tisti XP zaznal da nekaj ni vredu z njim in popravil.Po tem je začel na problematičnih XP-jih delovati boot cd,lahko sem instaliral preko obstoječih,vendar je spet pri zagonu javil da mu ena datoteka manjka,sem mu jo skopiral iz delujočih xp pa spet javi da manjka ta ista datoteka.Disk je MAXTOR 160G,star mesec dni in 75% poln,nimam kam skopirat podatkov drugače bi že davno formatiral.Hotel sem tudi naredit particijo z partition magic pa javi error1508.Pregledal sem z chkdsk /f in chkdsk /r iz prompta, pa najde napake in popravi (večkrat,vse dokler ni bilo več napak),kljub temu ne gre instalacija brez napak skozi in sistem ne deluje.Nadgradil sem tudi BIOS,mi je pa čudno da ta disk spozna še vedno kot 8455MB.Zdaj pa spet ne vem kaj naj naredim.Ali je varno uporabit fdisk/mbr.Svoje datoteke imam v posebej narejeni mapi na edini particiji C.
lp Dani
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
fricky Član

|
Objavljeno: Pet Sep 29, 2006 9:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dolžen sem še odgovor glede mojega problema. Pomagal je format in novi inštal. Pravega vzroka nisem ugotovil
lp Dani
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 5 dni