www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

SMD kondenzatorji

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.05
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 10, 2013 1:51 pm    Naslov sporočila:  SMD kondenzatorji Odgovori s citatom

Pri domačem dobavitelju sem kupil različne kondenzatorje velikosti 0805.
Doma sem jih iz radovednosti malce pomeril. Sedaj pa ne vem kaj naj si mislim.

Primer. Kondenzator z nazivnih 820 pF. Izmerjenih približno 660 pF. Pomeril sem tri, vsi imajo podobno kapaciteto.

Se je prodajalec zmotil in mi v vrečko dal kondenzatorje 680 pF ?

Imajo ti kondenzatorji tako veliko toleranco ? O tipu kondenzatorja na prodajalčevi spletni strani ni velliko podatkov (820pF 0805 SMD).

Drug primer. Kondenzator 2,2 uF, izmerjenih 1,73 uF. Razumem. Pri takšnih kapacitetah imajo noname kondenzatorji 20% toleranco.

Kje običajno nabavljate SMD kondenzatorje ?

Hvala in lep pozdrav.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 10, 2013 1:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ravno zadnjič smo gledali, da se pri kondenzatorjih kapacitvnost močno spreminja s temperaturo (najmanj pri X7R in potem dalje); celo tako močno, da imaš application note, kako narediti merjenje temperature s kondenzatorjem kot sondo ...
Si me pa zdaj malo v firbec spravil - se bom tudi jaz jutri kakšnega lotil z RCL metrom Smile

Lp, g

Obelix
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 10, 2013 2:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kondenzatorje sem meril pri sobni temperaturi (cca. 24 stopinj C). Nobenih temperaturnih skrajnosti.
Nazaj na vrh
matjazkariz
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09
Aktiv.: 4.33

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 10, 2013 2:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imaš mogoče točno oznako kondenzatorjev? Različni tipi imajo različne tolerance.
Obstaja tudi ena zelo zanimiva lastnost keramičnih kondenzatorjev, in sicer kondenzatorji imajo pri različnih napetostih, različno kapacitivnost. Z napetostjo se kapacitivnost manjša in to občutno. Še posebej je to izrazito pri kondenzatorjih z nizko nazivno napetostjo.

Samo tega efekta ne bi smel videti pri meritvi z multimetrom. Poskusi zamenjati baterijo v multimetru. Po navadi postane meritev netočna, ko je baterija slaba...

Obelix
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 10, 2013 2:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem napisal, da prodajalec nima pretirano dosti podatkov (820pF 0805 SMD).

Meritev je bila narejena z LCR metrom (MS5308), s "frišno" baterijo.
Nazaj na vrh
siljo
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Okt 2003 8:08
Aktiv.: 4.37
Kraj: Ribn'ca

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 10, 2013 5:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pri Farnellu sem kar nekajkrat dobil različne vrednosti od napisanih!
napaka pri njih! Sem naročil ponovno in ponovno isto!
Potem se naročal druge!
Čeprav sem jim sporočil niso popravili nič! vsaj takrat ne!

frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.41
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 10, 2013 5:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Kondenzator 2,2 uF, izmerjenih 1,73 uF. Razumem. Pri takšnih kapacitetah imajo noname kondenzatorji 20% toleranco.

Obelix kaj pa instrument? Novim elektrolitom vrednost običajno odstopa v + ... v tole meritev bi jaz podvomil.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Obelix
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 10, 2013 7:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda tudi jaz ne zaupam popolnoma instrumentu (oziroma meritvi).

Ampak. Merilnik je nov. Meritve znanih kondenzatorjev dajejo realne vrednosti.

Zato me zanima, kakšne so vaše izkušnje, kar zadeva nabavo pri "standardnih" dobaviteljih.
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70810.68

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 11, 2013 1:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Dorijan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Aktiv.: 12.40
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 12, 2013 3:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekaj časa nazaj je bil v elekorju članek na temo SMD kondenzatorjev in da ti dosežejo nazivno vrednost +-toleranca šele kadar gredo skozi reflow proces.
Kar se pa ne zgodi pri obicajnem spajkanju.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni