www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Ei ideal IC4

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Stari radijski sprejemniki
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
anze90
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Nov 2010 3:06
Aktiv.: 1.88
Kraj: Šentjur

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 13, 2013 12:58 am    Naslov sporočila:  Ei ideal IC4 Odgovori s citatom

Po dolgem času se spet oglašam na forumu. Very Happy

V hiši od stare mame sem našel ei ideal ic4, ki ga pa imam namen obnoviti - popraviti. Ob vklopu da nekaj iz sebe, sliši se da postaje lovi vendar iz zvočnika prihajajo samo visoki toni potenciometer za glasnost reagira(se povečuje glasnost cvilečega zvoka), ostala dva potenciometra sta pa mrtva.

Prosim za kakšen nasvet, da tale "makina" spet oživi. Sam sem razmišljal, da je mogoče okvarjeno kaj okoli tonske kontrole oz. suhi elektroliti. Sedaj pa grem tega reveža odpreti, da vidmo kaj je not Very Happy

DSCF1010.JPG
 Opis:
ideal ic4
 Velikost datoteke:  355.85 KB
 Pogledana:  26 krat

DSCF1010.JPG

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
anze90
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 13, 2013 1:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sedaj sem malo bolje stestiral in reagirajo vsi potenciometri, samo zvok je še vedno enak, če pa malo bolj povečam glasnost, začne pa iz zvočnika "prdeti"( nevem kako se naj izrazim) sliši se kot bi bas hotel nekaj spraviti iz sebe.. Potem sem pa zadevo odprl in malo pregledal vezje, zanimiva mi je robustna izvedba. Se pa vidi, da je bilo vezje že nekaj popravljano in to šalabajzarsko! Sploh tranzistor AD415(slab stik z kolektorjem). Prvo žrtev sem že opazu, edini kondenzator na spodnji strani je spusto dušo.

Ima mogoče kdo shemo tega radia? Sicer datasheet čipa TBA570A bolje bi blo če bi mel original shemo.

Verjetno bom prvo polotal hladne lote in menjal uničen kondenzator.

DSCF1013y.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  794.06 KB
 Pogledana:  23 krat

DSCF1013y.jpg

DSCF1012y.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  812.43 KB
 Pogledana:  15 krat

DSCF1012y.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
KlavdijC
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Avg 2009 16:26
Aktiv.: 7.90
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 13, 2013 1:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hmm je kje shema od tega aparata na forumu? Namreč tega že doolgo nisem popravljal . Zadnji je imel uničen le izhodni ojačevalnik. Hudga že ne bo . Kot vsaka stvar.
Bo pa kot vsaka stvar v elektroniki po opravljeni napaki ..zamenjati vsaj te elkote. Katere so najbolj pogost neobstojen element v elektrotehniki po elektronkah.
Ti se osušijo njim kapaciteta pade..pa radio škripa kot da bi bil cel prekurjen( kar pa sploh ni res) . Bom pogledal za shemo..Ura je le dodatek nekaterom modelom.
Morda je napaka na stabilizatorju? Morda predpojačevalni tranzistor slab ali sploh ACja pushpull slaba. Elkoti ne izostjajo. Radio ni zahteven. Dobra praksa za spoznavanje superheterodinov. Pa še z mf IC jem je.
Bomo pomagali skupaj poštimat.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
anze90
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 14, 2013 5:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dancing Very Happy Radio dela. Zamenjal sem vse elektrolite, zvok mi še ni bil čisto všeč kot ga bi nekaj dušilo, pa potenciometri so malo nagajali. Sem razdrl potenciometre in jih temeljito očistil s kontakt sprejem, seveda sem tudi tipke in stikala našprical. Zamenjal sem pa še predojačevalni tranzistor, ki je bil v originalu BC182A z BC547B, ki je podobnih karakteristik, razlika je samo v tem da je BC547B delan za večje napetosti, disipacijo toplote in ima malo večje ojačanje. Ostal mi je še pa eden problemček zvočnik ob povečanem basu poka kot da bi se zatikala tuljava. Sem probal z drugim zvočnikom(stolp) in igra fenomenalno.

Kje bi dobil takšen zvočnik? Je možno da je od starosti "zmatran"?
Aja pa še to: ima mogoče kdo 12V žarnico z navojem za osvetlitev skale?
Nazaj na vrh
anze90
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 14, 2013 6:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo zvočnik sem vzel ven iz ohišja in res tuljava se zatika, če membrano premikam na roke. Tako da sedaj iščem zvočnik.
Nazaj na vrh
KlavdijC
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Avg 2009 16:26
Aktiv.: 7.90
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 14, 2013 11:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekaj se bo že dobilo..Pobrskaj po bolhi če je kakšen osiromašen model pa odbij kak petak zanj..Trgovcu reč da naj bo zadovoljen Wink Žarnice ebay ,konrad . Dvanajst volt pa res.. Ne bi smelo biti problema.
Ne hiti..čene danes . Ga vrzi skupaj. Pa ob priliki ko dobiš kose. Dokončno poštimaj.
Ura dela ok? Mimogrede ni treba pontecijometrov razdirati. Sploh ni priporočljivo
(finomehanika). Dovolj da malo pošpricaš skozi odprtinico in bi bilo zadovoljivo. Pontiji so delikat zadevica. Še posebno če ni originala pri roki.. Drugače super ,da si poštimal. Razz
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Stari radijski sprejemniki Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni