www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Audio in video signal pri zelo starem računalniku

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Sprehajalec
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 09 Okt 2006 14:39
Aktiv.: 0.01

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 09, 2006 2:56 pm    Naslov sporočila:  Audio in video signal pri zelo starem računalniku Odgovori s citatom

Navdušujejo me 8-bitniki iz 1980-ih let. Poskušam povezati enega (Atari 800XL) na monitor, prav tako iz 1980-ih.
Situacija je pa naslednja: sliko mi da povezava: iz računalnika composite video na monitor composite video in iz računalnika chroma na monitorjev chroma vhod. Oboje seveda hkrati, kar se mi zdi malo čudno, saj bi moral delovati že sam composite video (kot dela s C-64), pa ne deluje.

Težava je v tem, da ko povežem še audio, zadeva brni in se le slabo sliši. Če odklopim chroma, je zvok perfekten, vendar slika ostane brez barve in "beži", skratka, skoraj izgine. Vse tri signale imam povezane tudi na GND na obeh straneh. Če priključim na monitorjevi strani brez ozemljitve, ni omembe vrednih sprememb.

Ve kdo za razlog motenj in še bolje, kako se jih odpravi?

Ne mi zamerit, jaz sicer poznam spajkalnik, elektronike pa ne in zato prosim za pomoč.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bungee
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49
Aktiv.: 6.24
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 09, 2006 2:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prva stvar, ki mi pade na pamet. Poizkusi obrnit vtičnico (obrni fazo in nulo). Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.70
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 09, 2006 3:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjetno ima monitor napajanje 220 V in računalnik ima svoj 220 V priključek. Obračaj po en 220 V kabel naenkrat (vzameš vtikač ga iz vtičnice, ga zavrtiš za 180 stopinj in vtakneš nazaj). Pri dveh kablih imaš štiri kombinacije. Res je pri 220 V napeljavi načeloma vseeno, kako obrneš kabel v vtičnico, vendar pri določenih napravah masa ni prava masa in zato teče nek ozemljitveni tok iz računalnika v monitor preko kablov od mase. Ker se ta tok superponira na koristen signal, se sliši kot brnenjem tresenje in podobno. Če imaš še avdio napravo (ojačevalec), obračaj še tisti 220 V kabel.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
panasonic
Član
Član

Pridružen-a: Sre 12 Apr 2006 11:13
Aktiv.: 1.67
Kraj: med Notranjsko in Primorsko

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 09, 2006 8:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi sam imam starejši monitor(commodore), ki ga uporabljam za video obdelavo.
Z zadnje strani ima tri cinch priključke. Luma(svetlost), Chroma(barve) in Avdio(zvok). Paziti moraš, ker nima Compozite vhoda. Pomembno je, da ne zamenjaš signalov, ker potem lahko pride do podobnih motenj kot jih imaš tudi ti. Jaz dobivam signal iz S-VHS videa preko S-video kabla (Y/C).
Če imaš možnost, pripni kakšno sliko priključkov.
Nazaj na vrh
Sprehajalec
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 09 Okt 2006 14:39
Aktiv.: 0.01

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 10, 2006 8:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala vsem za odgovore. Poskusil sem prvo varianto in zamenjal GND in Audio signal. Zgodilo se ni nič. Potem sem pa zadevo vrnil v prvotno stanje in zamenjal GND in Chrominance. Eureka! Deluje! Samo logike ne vidim nobene.

Monitor je Commodore 1802 in ima priključke Video, Chrominance, Luminance, Audio I in Audio II.

S C-64 deluje priklop Video-Video in Audio-Audio.
Z Atarijem 800XL pa Video-Video, Audio-Audio in Chroma-Chroma, s tem, da mora biti pri Chroma zamenjan GND in signal. ????

Ima kdo pojma, zakaj je to tako?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni