www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Izbira transformatorja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
slanek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 08 Jun 2005 13:29
Aktiv.: 0.85
Kraj: Selnica ob Dravi

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 30, 2008 7:00 pm    Naslov sporočila:  Izbira transformatorja Odgovori s citatom

Namen imam izdelati nastavljiv usmernik 0-30V in 0-3A ter z stabilnim izhodom 5V/1A. Zdaj pa me zanima kako naj izberem pravilen transformator glede napetosti in moči. Hvala za pomoč.

LP, Jaka
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.41

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 30, 2008 7:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko daš dva sekundarja ali pa switcher za 5V, drugače se bo 5V regulator skuhal...
(30V-5V)*1A=

drVrh
Član
Član

Pridružen-a: Sre 20 Feb 2008 20:17
Aktiv.: 4.35
Kraj: Slovenija-Koroska-Prevalje-Lese

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 30, 2008 7:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LP

Jaz če bi bil na tvojem mestu bi vprašal v tej temi:
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=7217&highlight=030v

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.87
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 30, 2008 10:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

gumby je napisal/a:
Lahko daš dva sekundarja ali pa switcher za 5V, drugače se bo 5V regulator skuhal...
(30V-5V)*1A=

Ali pa uporabi elektronski limiter, kot je bilo že enkrat omenjeno na forumu, in bo napetost pred regulatorjem le 5V višja, se pravi 10V. S primernim hladilnim rebrom pa lahko brez skrbi odvaja toploto ustvarjeno s 5W.

slanek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 08 Jun 2005 13:29
Aktiv.: 0.85
Kraj: Selnica ob Dravi

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 31, 2008 10:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mene zanima za kakšno nazivno napetost in moč (VA) naj ima transformator na sekundarju, da bo zadostoval mojim potrebam. Torej 0-30V/0-3A in 5V/1A.

Hvala in LP, Jaka
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
andi5
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Mar 2012 22:28
Aktiv.: 0.45
Kraj: nova gorica

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 02, 2013 6:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da ne odpiram nove teme bom kar tukaj vprašal eno osnovno vprašanje in sicer me zanima kako "močan" transformator moram nabavit da bom lahko upravljal motorček od mehanizma za odpiranje stekel avtomobila?
Se pravi 220v na 12v, kaj pa W in A

Hvala za odgovore
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.13
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 02, 2013 8:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kar ti ni znano moraš izmeriti. Ni ga junaka, ki bi vedel kakšen je ta tvoj motor. Motor priklopi na usmernik ali akumulator in pomeri tok.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
andi5
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 11, 2013 8:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

borber je napisal/a:
Motor priklopi na usmernik ali akumulator in pomeri tok.

No to sem hotel tudi storiti ampak tisti dan ko sem našel čas za ta projekt je pa bila baterija multimetra prazna, zato sem tle vprašal v upanju da dobim odgovor, upam da mi bo do konec leta le uspelo izmerit tok, potem pa itak ni problema za izračun moči.
Vseeno hvala za odgovor Cool
Nazaj na vrh
s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 12.00
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 11, 2013 9:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa ne pozabi, da tok v praznem teku z neobremenjenim motorjem ne bo tisto pravo. Motor obremeni in potem meri. Obremeni pa ga s tistim delom, ki ga bo opravljal.
andi5
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 11, 2013 9:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za nasvet, zdaj si bom moral pa več časa vzet da pripravim ves mehanizem v upanju da motor deluje ker zdej med poskusnim priklopom na aku. so mi pregorele 3 varovalke Twisted Evil je pa mehanizem iz avtoodpada tako da ni pričakovat kaj dosti od njega.
Nazaj na vrh
bojans
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Aktiv.: 5.59
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 11, 2013 12:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na večini motorjev imaš kodo. Če to vtipkaš v :google: in malo raziskuješ boš v parih minutah dobil podatke o motorju.
Nekaj info za občutek:
http://www.eccmec.it/wp-content/uploads/2012/05/Catalogo-Bosch1.pdf
Kakšne varovalke pa ti pregorevajo? Vse kar je manj kot 10A bo lahko pregorelo pri vklopu. Že neobremenjen motor lahko "vleče" 3-4 A.

andi5
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 11, 2013 12:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem ga poskušal preko vtičnice za cigarete vžigat mislim da je bila 10A in ko sem dal malo močnejšo mi je pregorela pa v vtiču tle pa nisem pogledal kako močna je.
Drugače pa mislim da je motorček od nisan primere iz leta 98 in res na njemu nekaj piše ampak se ne da razbrati.
Nazaj na vrh
bojans
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Aktiv.: 5.59
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 11, 2013 5:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po vsej verjetnosti je motor blokiran. Takrat pa lahko "vleče" 25+ A toka.
Si pogledal link?
Razdri vse skupaj, očisti in podmaži. Zna biti, da bo delovalo.
Če ti ni 15 minut porabljenega časa preveč.

andi5
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 11, 2013 7:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bojans je napisal/a:
Če ti ni 15 minut porabljenega časa preveč.

Če bi bilo 15min zadosti bi bil vesel, ker sem že gledal za ga razstavit pa ni ravno tako lahko, moram pa itak čimprej to uredit tako da si bom moral vzet nekaj časa Smile

Ja link sem pogledal in mislim da mi bo pomagal, hvala.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni