www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

ARM Cortex-M3 razvojne plošče
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> ARM arhitektura
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
francx
Član
Član

Pridružen-a: Sre 20 Jul 2011 16:00
Aktiv.: 0.41
Kraj: Ljubljana (Butale)

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 04, 2013 4:30 pm    Naslov sporočila:  ARM Cortex-M3 razvojne plošče Odgovori s citatom

Živijo!

Malce se spogledujem z ARM razvojnimi ploščami, ki jih poganja Cortex-M3. Zanima me ali se programirajo tako kot Atmel mikrokontrolerji? Kater jezik? Kater software se uporablja?

Hvala!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sars
Član
Član

Pridružen-a: Tor 05 Jan 2010 20:40
Aktiv.: 3.56
Kraj: Vransko

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 04, 2013 6:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tule si poglej začetke, kot smo jih imeli lani na seminarju. Učili smo se pa z LPC1343 mikrokontrolerjem na plošči uLPC1000 in programom Keil uVision.
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.61
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 04, 2013 8:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je bilo že kar nekaj seminarjev. Tudi mojega ne pozabit Smile
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=22886
celoten seminar je posnet, če kdo želi si posnetke ogledat, jih lahko dobi na DVDju (cel dan).
Tu je še nekaj branja..
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=22030
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=25488
Še odgovori na vprašanje:
francx je napisal/a:
Zanima me ali se programirajo tako kot Atmel mikrokontrolerji? Kater jezik? Kater software se uporablja?

Podobno. Rabiš hardverski programator, ki se poveže po ~4 žicah s procesorjem.
Jezik je večinoma C. V assemblerju se zgubiš, ostalo ni kaj dosti podprto.
Softver je najbolj razširjen Keil in IAR, potem pa še vsak proizvajalec mikrokontrolerjev forsira nekaj svojega. Načeloma pa je ves dober softver z omejitvami ali za plačat.

francx
Član
Član

Pridružen-a: Sre 20 Jul 2011 16:00
Aktiv.: 0.41
Kraj: Ljubljana (Butale)

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 04, 2013 10:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala obema bom malo prebral Smile

P.S. Kaj pa če ima razvojna plošča USB priključek? Lahko programiraš prek njega?
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.61
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 04, 2013 10:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

francx je napisal/a:
Kaj pa če ima razvojna plošča USB priključek? Lahko programiraš prek njega?

Pri nekaterih ja, pri nakaterih ne.
Če ima gor integriran programator in "target" procesor, potem ja.
Če ima samo en procesor , ki ima naložen ustrezen bootloader, potem tudi gre.
Marsikateri od teh mikrokontrolerjev omogoča povezavo direktno na USB port, pa to še ne pomeni, da se ga da tudi direktno sprogramirat tam čez.

dumr666
Član
Član

Pridružen-a: Tor 31 Jan 2012 23:30
Aktiv.: 2.50
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 04, 2013 11:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bom še jaz na hitro povprašal. Kateri board priporočate, pa da je kompatibilen oziroma je možno z njim delati na linuxu s cortex procesorjem pa tak da se ga da lahko direktno v protoboard. Na živce mi grejo namreč vse tiste žice stran in iz boarda na protoboard. Načeloma je lahko tudi tak vendar naj ima vsaj ženske headerje, sam iščem vendar je vse skupaj bolj bogo Sad .
Nazaj na vrh
zdovcj
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jul 2009 13:26
Aktiv.: 0.61
Kraj: Kovor

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 06, 2013 12:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi ti priporočal STM razvojno ploščo s čipom STM32F100. Je zelo poceni, ima vgrajen programator z debuggerjem, programiraš jo lahko v Keilu, STM pa poskrbi za knjižnjice. Programator iz ploščce lahko uporabiš tudi za programiranje vseh ostalih STMovih ARM krmilnikov.
Za 10 eur dobiš res dobro razvojno ploščo

http://si.farnell.com/stmicroelectronics/stm32vldiscovery/stm32f100-st-link-discovery-kit/dp/1824325
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
dejko1
Član
Član

Pridružen-a: Ned 16 Mar 2008 0:21
Aktiv.: 1.29
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 06, 2013 4:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

STM32 discovery ploščice so super, sam imam F0, F1 (ta verjetno zanima tebe), F4. Ploščice so dejansko cenejše kot kontroler če bi ga sam spajkal, pa še programator in debugger že dobiš gor. Za programiranje in debugiranje offboard procesorjev pa rabiš le 4 žice (od česar sta dve napajanje).

F0 in F1 discovey imata pine razporejene tako da greta v protoboard oz. mogoče v dva glede na širino ploščic Smile

Sicer je pa nekaj podobnega tudi kakšna LPC expresso ploščica.

Za linux nimam pojma kakšna je kaj podpora, drugače pa z Keil-om delajo super (edino v projektu moraš ponavadi izbrati SWD interface (default jeJTAG) za debugger da programiranje/debugging dela). Keil je zastonj do 32kB, za zastonjsko varianto (z IDE) si pa lahko pogledaš CooCox - naj bi delal tudi na linuxu.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
elz
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 16 Maj 2013 20:54
Aktiv.: 0.03
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 16, 2013 9:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali se lahko pričakuje še kakšen seminar o ARM programiranju?
Nazaj na vrh
markc
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Feb 2008 18:02
Aktiv.: 0.36
Kraj: Dobropolje

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 09, 2013 3:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi za tiste, ki začenjajo z F1 serijo od STM priporočal http://www.st.com/web/en/catalog/tools/FM116/SC959/SS1532/PF250863 .

Če pa kdo razmišlja o gradni svojega PCB-ja in išče kandidata, ki bi gnal plato ...priporočam STM32f103. Resje, da imajo ti krmilniki kar nekaj bug-ov na siliciju, so pa daleč najbolj pokriti z raznimi knjižnicami.

Za tiste, ki si ne morete privoščit programskih paketov kot so mi Vision, priporočam CooCox, v katerem je tudi "nora" podpora prej omenjenemu krmilniku.

LP
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 20:12
Aktiv.: 5.61

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 09, 2013 10:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz imam lpcxpresso 1347 in z code_red dela na vseh OS-ih. Lahko delaš tudi v eclipsu Wink
Nazaj na vrh
hribo
Član
Član

Pridružen-a: Sob 12 Nov 2011 13:38
Aktiv.: 0.90
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 20, 2013 11:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aly je napisal/a:
celoten seminar je posnet, če kdo želi si posnetke ogledat, jih lahko dobi na DVDju (cel dan).
.

Mene zanimajo posnetki, če se jih da kje dobiti.

axiomatic
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 23 Dec 2013 1:19
Aktiv.: 0.01

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 23, 2013 1:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hribo je napisal/a:
aly je napisal/a:
.

Mene zanimajo posnetki, če se jih da kje dobiti.

Na edx se januarja začne "embedded course" če te zanima.

https://www.edx.org/course/utaustinx/utaustinx-ut-6-01x-embedded-systems-1172
Nazaj na vrh
hribo
Član
Član

Pridružen-a: Sob 12 Nov 2011 13:38
Aktiv.: 0.90
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 23, 2013 1:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

axiomatic je napisal/a:

Na edx se januarja začne "embedded course" če te zanima.

https://www.edx.org/course/utaustinx/utaustinx-ut-6-01x-embedded-systems-1172

Hvala za info, za večino svojega spletnega učenja uporabljam Coursero in tam nisem našel nič kar bi bilo v povezavi z ARM-ji. Bi pa vseeno bil vesel, če bi lahko dobil posnetke.

RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.22
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 23, 2013 7:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko že teče debata o M3...

Tole sem včeraj prejel po majlu:

https://mbed.org/blog/entry/STM32-support-is-coming-in-mbed/

Mislim, da bo to marsikateremu začetniku pričaralo nasmešek na obrazu!

LP G

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> ARM arhitektura Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni