www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

433 MHz - moč oddajnika
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mujo
Član
Član

Pridružen-a: Ned 02 Jan 2005 19:24
Aktiv.: 3.14
Kraj: MB

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 28, 2014 10:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

TI ima en kratki dokument kjer je to na kratko napisano: ISM-Band and Short Range Device Regulatory Compliance Overview
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.68
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 28, 2014 11:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, na podlagi tega dokumenta je vse to kar lepo razporejeno na ozke pasove z različnimi dovoljenimi močmi. Tako je na 433 nekako 10dBm največ, z duty 10%, medtem ko je 868 band na frekvencah 869.4 do 869.65 dovoljen tudi do 27 dBm (pol watta) ter duty do 10%. Če je to to, potem je 100 mW(20dBm) še v mejah dovoljenega, če nastavim pravo frekvenco...

Evo, sem že bližje Dancing
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Tomaž
Član
Član

Pridružen-a: Sre 08 Feb 2006 15:23
Aktiv.: 0.20
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 01, 2014 12:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zaradi takšnega oddajnika na 433 MHz sem imel že sitnosti. Naprava z oddajnikom je bila montirana blizu večjega parkirišča in ljudje so imeli težave z odklepanjem avtov! Poklicali so me iz APEK-a (naslov se je dalo prebrati na napravi) in moral sem ustrezno ukrepati. Oddajnika sicer nisem delal sam. Tudi dobavil in zmontiral ga je kolega. Prepričan sem, da je imel višjo moč od dovoljene. Ko je zadevo predelal oz. zmanjšal moč, pritožb ni bilo več.

Nauk: predpisane moči in odstotki niso kar sami sebi namen.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70643.49

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 01, 2014 12:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 01, 2014 9:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Točno kaj takega sem iskal, ja. Sem vedel, da se ukvarjate s tem in da bo nekdo to imel zbrano...HVALA!

Sicer imam tudi jaz zadnji teden neke motnje doma. Občasno avto odklenem z enega metra, več ne, pa daljinc za vrtna vhodna vrata mi kar naenkrat vleče 5 metrov, ko mi je vedno vlekel preko 50m... Pa ni daljinc kriv, ker jih več enako dela, prav tako ne sprejemnik, ker je bil menjan, antena je pregledana in videti OK... pa tudi kot sem rekel - dogaja se na vratih in avtu...ko priklopim 433 Mhz sprejemnik in poslušam izhod s slušalkami se sicer nič ne sliši, samo šumenje, ampak nekaj mora biti...zanimivo je da dve uri, ki kažeta zunanjo temperaturo preko 433 delata OK, kar očitno pomeni da sta na drugem kanalu...

Zato sem mislil da bi enostavno naredil drug daljinc na 868, pa bi bil problem rešen. Z močjo ne bi šel višje kot toliko, da bo dobro vlekel in da bo v mejah predpisov. Ideja pa je daljinc s povratno informacijo - da bo sprejemnik nazaj odgovoil ali je sprejel ali ne. Bom videl, kako mi uspe. Uporabil bom pa HM TRP. Odlična zadeva, ima pa nekaj podlih fint, ki jih moraš ugotoviti...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.03
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 01, 2014 10:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Cakam uradni odgovor apeka glede na to temo. Objavim, ko dobim ... Saj v osnovi je zadeva jasna, ampak vseeno bi rad imel to se na nekem uradnem papirju napisano ...

Lp, g

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 01, 2014 11:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, prosim ne pozabit! To bi res prav prišlo, da bomo končno enkrat na jasnem.
Upam samo, da ne bodo odgovorili tako, kot so Darkotu glede snemanja v vozilih...takrat se je po odgovoru vedelo še manj kot prej...tisto je bilo prav zanimivo brati...dva (ali tri?) liste nakladanja brez veze...
Nazaj na vrh
forest70
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Jul 2008 1:00
Aktiv.: 2.85
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 01, 2014 11:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mucek je napisal/a:
Cakam uradni odgovor apeka glede na to temo. Objavim, ko dobim ... Saj v osnovi je zadeva jasna, ampak vseeno bi rad imel to se na nekem uradnem papirju napisano ...

Lp, g

Od Apeka ne boš dobil nikoli odgovora! Very Happy
Mogoče od Akosa Very Happy
Nazaj na vrh
S53DZ
Član
Član

Pridružen-a: Čet 28 Apr 2011 9:27
Aktiv.: 5.51
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 01, 2014 11:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za vmes, do uradnega odgovora pa tole s spleta:
http://uploadi.www.ris.org/editor/Odredba_o_RF_brez_odlocbe.pdf
in
http://www.erodocdb.dk/docs/doc98/official/pdf/rec7003e.pdf
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s56al
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03
Aktiv.: 3.32
Kraj: JN66SI & JN76TM

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 01, 2014 12:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
...
Glede na linke od s56al mi pa ni čisto jasno - SE prodaja module z izhodno močjo 100mW, na wiki pa piše da je največja dovoljena moč 10mW...

Vse štima, če se module 100 mW pravilno uporabi. Zraven linkov sem napisal, da je na Wiki povzetek, z linki na prave dokumente. In recimo, če pogledaš tega:

http://www.erodocdb.dk/docs/doc98/official/pdf/rec7003e.pdf

vidiš, da je za LPD v 70 cm obsegu sicer res predpisana moč 10 mW, VENDAR e.r.p. (effective radiated power). To pomeni, da v praksi smeš vzeti 100 mW modul, ga priljučiti na "neučinkovito" (beri majhno) anteno z dobitkom -10 dBi (10% izkoristek pri sevanju v sferični prostor) in je vse lepo legalno.

Enako velja za standard PMR466, le da je tam moč nekoliko večja (0,5 W e.r.p., če me spomin ne vara).

Za dobro učinkovitost (blizu 100% = dobitek antene 0 dBi = 0 dB pri sevanju v približno sferični prostor) rabiš na frekvenci 433 MHz sevalec L/4, kar je na tej frekvenci ca. 17 cm + dobra masa ali pa dipol L/2, kar je na tej frekvenci ca. 35 cm. Take antene seveda nima noben daljinec za odklepanje / odpiranje vrat, ker bi bila neprektična. Predpisana moč e.r.p. ti torej daje manevrski prostor, da kljub "slabi" anteni s povečanjem moči "RF generatorja" dosežeš uporaben domet oddajnika.
.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
stursc
Član
Član

Pridružen-a: Tor 08 Jun 2004 14:29
Aktiv.: 1.36

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 24, 2014 2:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mucek je napisal/a:

Lp, g

Torej, do danes še ni bilo kaj od AKOS-a !?

LP, stursc
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.03
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 24, 2014 2:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako nekako ... Sad Res pa, da nisem nekaj težil in spraševal, pravzaprav sem kar pozabil na tole ...

LP, g

arksi
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Sep 2008 10:19
Aktiv.: 3.65
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 19, 2015 6:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
........, medtem ko je 868 band na frekvencah 869.4 do 869.65 dovoljen tudi do 27 dBm (pol watta) .......

Če prav razumem, potem lahko uporabiš katero koli frekvenco v območju 869.4Mhz do 869.65Mhz za oddajo?

protoncek je napisal/a:

............ter duty do 10%.......

A to pomeni, da lahko oddajnik deluje 10% obratovalnega časa, oz. kaj naj bi pomenilo duty 10%?

LP
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 19, 2015 9:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kolikor jaz razumem, potem ja, katerokoli frekvenco v tem pasu. Piše celo da se celoten pas lahko uporablja kot 1 kanal, torej je tudi pasovna širina poljubna.

Duty cycle 10% pa po razlagi pomeni takole:
največ 360 sekund oddajanja v eni uri, največ 36 sekund pa lahko traja ena oddaja, potem mora vmes biti vsaj 3.6 sek. pavze.
Nazaj na vrh
arksi
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Sep 2008 10:19
Aktiv.: 3.65
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 22, 2015 7:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha, hvala. Sem si tudi jaz nekako tako razlagal....
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni