www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Težave z lm 317
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.05
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 02, 2014 4:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S53DZ je napisal/a:
Še vedno pa predlagam tole, kar sem v tej temi:
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?p=448013&highlight=#448013
Morda nadgradnja z MOSFET-i.

Ja, in natančno to bo opisano v naslednji številki revije.

protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.78
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 02, 2014 7:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, variant je več, seveda. Mislil sem pa bolj na to, da naj bi laboratorijski napajalnik imel spremenljivo tokovno zaščito, kar pa LM317 nima. Že z enim majhnim amperom lahko marsikaj skuriš...
Sicer pa nimam prav nič proti kritikam, in v to je všteta tudi kritika na račun mojega novega usmernika...torej, Darko, kot sem že rekel: ti samo začni "kričat", ne bom užaljen, brez skrbi. Če bo kričanje dovolj močno, se lahko celo zgodi usmernik V5 d'oh! Bi pa rad vedel, kje imaš pomisleke: pri operacijcih ali TIP-ih?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
lipa
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Sep 2009 9:39
Aktiv.: 3.83
Kraj: Lipa Beltinci

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 02, 2014 7:16 pm    Naslov sporočila:  Re: Težave z lm 317 Odgovori s citatom

hanzek1 je napisal/a:
Pred kratkim sem izdelal usmernik z lm 317 v to3 ohišju po spodnji shemi. Težava se je pojavila ob priklopu žarnice (55w/12V) na 4V nastavljen izhod, ker ga je skurilo in je potem od sebe dal 0V. Tudi, če se komu zdi, da je ta žarnica preveč(čeprav ni vlekla več kot 2A toka), bi moral lm 317 zdržati tudi kratek stik. Stvar je mrknila čisto takoj ob priklopu. Prosim vas za pomoč, ker ne bi rad kupoval tretjega lm 317.

Avtomobilska žarnica 55W/12V ima pri sobni temp. 0,2 Omega , sem pravkar pomeril.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.09
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 02, 2014 7:29 pm    Naslov sporočila:  Re: Težave z lm 317 Odgovori s citatom

lipa je napisal/a:

Avtomobilska žarnica 55W/12V ima pri sobni temp. 0,2 Omega , sem pravkar pomeril.

Hm, pa kaj če ima 0,2 ohma ?
jaz tudi s kratkim stikom na izhodu še nisem skuril nobenega LM317
Po mojih izkušnjah LM317 skuriš samo s previsoko napetostjo, ostala maltretiranja prav ponosno prenese.

LP

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 02, 2014 7:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, sklepam da je LM350 nekaj podobnega...in tega prav enostavno skuriš tako, da gor priklopiš motor garažnega avtomata (24V, cca 80-100W). Pa ne zaradi pregretja, ampak----ne vem, mogoče zaradi špricanja ščetk...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 02, 2014 7:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim da je motor celo narejen iz žice. Think Navite na neko kovinsko osnovo.

Eh?

Ali torej ni motor tudi neke vrste tuljava s svojimi prehodnimi pojavi Think

Madonca, jaz pa v mojem trenutnem projektu - regulacija motorja - izhodni tranzistor poskušam varovati z diodo, pa še z neke vrste snubberjem. Skratka čisto drugače, kot bi ga pri žarnici. Boo hoo!

Aja, pa saj nima veze, ali je izhodni tranzistor v čipu, ali posebej. Shhh
Nazaj na vrh
hanzek1
Član
Član

Pridružen-a: Sre 12 Feb 2014 16:16
Aktiv.: 0.47
Kraj: Laško

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 02, 2014 9:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Proti temu se zalota dioda na puše! Anoda na minus ter povečaš izhodni kondenzator C7. Na puše zato, da je bližje porabniku. Preverjeno deluje na manjših motorjih (27W)
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 02, 2014 9:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem imel na vseh usmernikih do sedaj na pušah kontra diodo, elektrolit 47 mikro ter nek upor tam 4k7 - 10k. Seveda sem zato v moji zgodovini že menjal diodo (moja napaka d'oh! ), ampak če je samo to...
Nazaj na vrh
hanzek1
Član
Član

Pridružen-a: Sre 12 Feb 2014 16:16
Aktiv.: 0.47
Kraj: Laško

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 03, 2014 7:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj je funkcija tistega upora 4,7-10k? Drugače pa lm 317 po moje ni ravno primeren za napajanje nekih močnih induktivnih bremen in je samo vprašanje časa, kdaj bo šel, če ga tako uporabljaš.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 03, 2014 8:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če nič drugega je upor tam zato da ko napetost znižaš se v na izhodu v resnici zniža, če nima priključenega bremena (elektrolit se izprazni preko njega), sicer elektrolit ostane nabit, napetost pa tam, kjer je...
Pri mojem novem usmerniku pa sploh zadeva deluje malce čudno, če ni prav nobene obremenitve...
Nazaj na vrh
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.56
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 03, 2014 8:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hm, zakaj bom napisal to kar bom?
Zato, ker mi gre res na vodo, da se kar nekaj filozofira, navkljub temu, da sta ene dva (mogoče tudi več) napisala vse kar je vredno odgovora!
Nehajte in ne bluzite, okoli 317 je bilo povedano vse tisto, kar se da tudi iz podatkovnega lista videti, okoli primernega napajalnika tudi vse, ali drugače, vse kar je potrebno vedeti je napisano v povezavi, ki jo je dal @S53DZ, samo prečitat je potrebno, kar je MV napisal in popolnoma nič drugega!
Ne razumem pa ene stvari, nekateri začnete tlačiti v tako temo laboratorijske napajalnike, zanima me pa, v čem je razlika med laboratorijskimi in takimi, kako bi rekel, običajnimi napajalniki, ki jih ponavadi skupaj namečemo.
Torej kaj je laboratorijsko in kaj ne!?
In resničnom, se ne za=bavam, ampak me resnično zanima razlika med termini stabiliziran napajalnik in laboratorijski napajalnik!

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 03, 2014 8:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Enaka kot je razlika med "mikrokrmilnik" in "mikrokontroler", če mene vprašaš...
Nazaj na vrh
S53DZ
Član
Član

Pridružen-a: Čet 28 Apr 2011 9:27
Aktiv.: 5.52
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 03, 2014 11:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Jaka57, meni je najbliže tale definicija:
- stabilizirani usmernik je vsak tak, ki ima enosmerno izhodno napetost stabilizirano,
- laboratorijski je pa močno zaželjen tak, da ima poleg stabilizacije izhodno napetost nastavljivo in tudi izhodni tok nastavljiv.

Druga lastnost je uporabna na dva načina:
- za varovanje priključenega bremena, ki je po navadi še v plenicah,
- za tokovni generator.

Sicer pa pri meni v realnosti ta definicija ne velja čisto, namreč trenutno imam na mizi dva "laboratorijska" usmernika, ki jih uporabljam za "napajanje" testnih vezij, torej sta oba tudi napajalnika, hi.

Ampak,
- eden je tisti Volkov iz št.11, 0-16V (on pravi, da je za 2A, jaz pravim, da je z dodatnim hladilnikom za 1A),
- drugi pa je predelan po MV z darlingtoni za 12,6V, 5A.

- tretji je izdelan po MV z MOSFET-i in je 12,6V / 2A za BPSK.

PS: Uf, moderator, tule sem pa daleč od téme, ki je LM317, vendar pa mislim, da nisem v t^emi.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.56
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 04, 2014 12:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S53DZ je napisal/a:
..... Uf, moderator, tule sem pa daleč od téme, ki je LM317, vendar pa mislim, da nisem v t^emi.
Drži, saj je tudi meni jasno kako in kaj (čeprav sem dostikrat v témi), vendar mi gre na vodo vso nakladanje okoli tega, zato sem pa napisal naj si preberejo tisti članek od MV in bi bilo bistveno manj nakladanja. Zadeve so zelo lepo in enostavno razložene in seveda argumentirane!
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni