|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Saran Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26 Prispevkov: 729 Aktiv.: 3.67 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: Pet Mar 14, 2014 5:20 pm Naslov sporočila: DIY Web Radio - ideje za ohišje? |
|
|
Doma si izdelujem spletni radio, t.j. naprava, ki se jo priklopi na internet preko ethernet ali wifi in predvaja glasbo z ene izmed spletnih radijskih postaj. Zadeva bo vsebovala ploščo z ARM mikrokrmilnikom, na katerem teče linux. Zraven bo še napajalnik in pa majhen ojačevalec. Driverja sta oba premera 5 cm in bosta kar v isti škatli. Da, gre za eno manjšo zadevico, ki bi si jo rad namestil v kleti v delavnici. Dodal bom še kak gumb za glasnost, menjavo postaj, itd. Mogoče... *mogoče* tudi 16x2 LCD display.
Zanima me, če ima kdo kakšno idejo v kaj bi lahko vso elektroniko zapakiral. Razmišljal sem, da bi si kar iz lesa izdelal neko štirioglato ohišje, vendar se mi zdi pristop malo pre več preprost. Želel bi kakšno bolj eksotično ohišje...
Ideje?
_________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 16.00
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48 Prispevkov: 2533 Aktiv.: 11.80 Kraj: Ajdovščina
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2742 Aktiv.: 13.22 Kraj: Vrhnika
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Pet Mar 14, 2014 9:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Odločil sem se, da ne bom uporabil Raspberry Pi, ker prvič zadeva žre preveč elektrike (linearni regulator), drugič pa ima audio zmoduliran s PWM varianto, kar se grozno močno sliši na mojih zvočnikih... kot neki čuden šum. Ne, plošča ne bo nova, uporabil bom raje en star Cubieboard A10, ki mi leži nekje in nabira prah. Ta ima boljši DAC, ki sem ga že stestiral in deluje super.
Zanima me še nekaj. Jule, kako bi pa ti izdelal krmiljenje take naprave, glede na to, da uporablja linux? Jaz sem dobil idejo, da bi zadevo lahko krmilil kar preko LAN-a. Npr. preko računalnika ali pa kake mobilne naprave, ki je prav tako priklopljena na LAN. To je pač ena varianta, za rezervo bi pa zraven rad dodal še fizično nadzorno ploščo - glasnost, postaja, play, stop, itd.
lp
_________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dorijan Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48 Prispevkov: 2564 Aktiv.: 12.40 Kraj: južnoprimorska
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
besoft Član

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2012 10:22 Prispevkov: 585 Aktiv.: 3.64 Kraj: Žižki - Prekmurje
|
Objavljeno: Sob Mar 15, 2014 11:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Kako veliko bo ali bi naj bilo ohišje in koliko si pripravljen odšteti zanj? Da se izdelat marsikaj ali uporabiti kaj že izdelanega.
Me pa tudi zanima izdelava takega radija.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Sob Mar 15, 2014 11:57 am Naslov sporočila: |
|
|
Moje bo v bistvu nekaj majhnega in preprostega oz. ne pre več kompliciranega za izdelavo. Kahko bi pa nekje kupil že izdelano ohišje. Potrebno bi bilo še prilagoditi front panel za nadzorno ploščo in pa zadnji del za konektorje.
Mimo grede, kako se pa pravilno reče tistemu gumbu oz. "potenciometru" spredaj, ki se uporablja za nastavitev glasnosti? Vrti se lahko neomejeno in nekako po korakih. Ali je to "rotary encoder"?
lp
|
Nazaj na vrh |
|
 |
besoft Član

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2012 10:22 Prispevkov: 585 Aktiv.: 3.64 Kraj: Žižki - Prekmurje
|
Objavljeno: Sob Mar 15, 2014 12:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tako, to je enkoder.
Ko boš imel vse ostalo delujoče in bo znana dimenzija, se lahko zmeniva za prilagoditev front plošče in zadnje strani...ali tudi kaj custom made
lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Sob Mar 15, 2014 12:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tole so trenutno vse moje komponente, ki jih imam na zalogi.
Adapter (levo) je 12V, saj se ojačevalec (spodaj na desni) napaja na tej napetosti. Cubieboard (desno zgoraj) pa potrebuje 5V, zato bom vmes moral uporabiti še dodatni buck converter (sredina). Driverji so spodaj, na desni pa je še wifi kartica, ki bi jo lahko uporabil zraven. Razmišljal sem še, da bi dodal en trdi disk, saj ima cubieboard SATA port, pa sem se odločil, da za ta model tega ne bom uporabil. Imam pa v načrtu za naslednji in malo večji model.
lp
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
414.17 KB |
Pogledana: |
16 krat |

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
besoft Član

|
Objavljeno: Sob Mar 15, 2014 12:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Malo skiciraj kako si si zamislil..kakšen display je predviden ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48 Prispevkov: 2533 Aktiv.: 11.80 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Sob Mar 15, 2014 3:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saran je napisal/a: |
Zanima me še nekaj. Jule, kako bi pa ti izdelal krmiljenje take naprave, glede na to, da uporablja linux? Jaz sem dobil idejo, da bi zadevo lahko krmilil kar preko LAN-a. Npr. preko računalnika ali pa kake mobilne naprave, ki je prav tako priklopljena na LAN. To je pač ena varianta, za rezervo bi pa zraven rad dodal še fizično nadzorno ploščo - glasnost, postaja, play, stop, itd.
lp |
Jaz sem bolj pristaš enostavnosti. Vse se bi kontroliralo na radiu samem. Ker namen tega radia je ravno to, da ne rabiš imet prižganega računalnika zdraven.
Super bi bilo, če bi poleg radijskih postaj predvajalo še mp3 datoteke iz usb ključka. Ko ni v dosegu nobena wifi povezava, bi taka funkcionalnost prišla prav.
_________________ lp Jure |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Sob Mar 15, 2014 3:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za idejo. Da, tole bi tudi prišlo prav. Zanima me pa nekaj... kako boš npr skonfiguriral wifi povezavo? Nekako moraš izbrati postajo in potem še vtipkati geslo, ti pa na radiju nimaš tipkovnice...
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

|
Objavljeno: Ned Mar 16, 2014 1:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tu prilagam 2 vodiča, ki sta sicer za raspberry ampak je ravno tako linux.
Tam je tudi razloženo kako rešiš problem z gesli. Rešiš ga namreč tako, da že na napravi prednastaviš ssid in psk - geslo dostopovne točke. Pravtako si že prednastaviš radijske postaje, da potem le listaš med njimi.
Sicer se jaz v samo izdelavo še nisem poglabljal, zaenkrat še zbiram vire.
|
 Download |
Ime datoteke: |
Raspberry PI Radio.pdf |
2.72 MB |
Downloadano: |
5 krat |
|
 Download |
Ime datoteke: |
pi-wifi-radio.pdf |
536.69 KB |
Downloadano: |
5 krat |
_________________ lp Jure |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Ned Mar 16, 2014 3:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, ravno tole. Kaj pa, če želiš radio nekomu podariti? Kaj, ko ga on naprej podari? Kaj, če menjaš svojo dostopno točko ali geslo? Skratka v vsakem primeru bo treba radio odpreti in na novo naložiti gesla...
Podoben problem imaš, ko uporabljaš spletni radio. Kaj, če strežnik zamenja domeno ali če se spremeni poddomena? Kaj, če želiš dodati nove postaje? I.T.D. Ponovno je potrebno na roke nastavljati vse.
Skratka temu vsemu bi se rad izognil, zato iščem neko rešitev. Glede radio postaj sem razmišljal, da bi lahko seznam spletnih postaj naložil kar na USB ključek in te nato po potrebi s pobočjo računalnika nadgradil. Še ena možnost bi pa bila uporaba spletnih seznamov radijskih postaj npr. Shoutcast. Radio povleče dol vse možne postaje in ti lahko nato izbereš poljubno.
Kar se pa tiče WiFi, je pa spet problem. Ena ideja, ki sem jo imel, je uporaba konfiguracijske spletne strani - v primeru, da ima radio wifi in ethernet povezavo, se uporabnik lahko poveže preko etherneta na admin-panel in tam skonfigurira wifi. Druga ideja pa je možnost, da se radio v primeru, da se v prvih 30 sekundah ne uspe povezati na noben AP, avtomatsko spremeni v svoj lasten AP, kamor se nato lahko uporabnik poveže in skonfigurira dostop. Tukaj Ethernet sploh ni potreben.
lp
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni