|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mburica Član

Pridružen-a: Tor 07 Jan 2014 10:45 Prispevkov: 145 Aktiv.: 1.04 Kraj: Zadar, Croatia
|
Objavljeno: Pon Mar 17, 2014 10:52 pm Naslov sporočila: Kondezator 50x50 mf |
|
|
Pozdrav ekipa!
Posto sam pocetnik u ovome bila bi mi korisna informacija ako netko zna gdje se moze nabaviti ovaj kondezator.
Gledao sam malo po netu i nema nista slicno. Dali to znaci da se vise ne proizvodi i zasto je to tako? Koja je njegova funkcija bila u ono vrijeme i kako napravit zamjenski, a da slici izvornom?
Pozdrav |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 12.01 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Tor Mar 18, 2014 10:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Gde ti treba, zašto ti treba , daj sliku ili šemu... _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Mar 18, 2014 10:18 am Naslov sporočila: |
|
|
Predvidevam, da popravljaš kak star radio. Predvidevam tudi, da si se zmotil ko si pisal naslov sporočila. Verjetno bi moralo pisati 50 + 50 uF ali 2 x 50 uF, pomemben podatek je tudi napetost (napon) za katero je bil dvojni kondenzator grajen, pa tudi kako je polarizirana skupna točka - ohišje (+ ali - na ohišju).
Tak dvojni kondenzator nima neke posebne funkcije, nadomešča dva enaka kondenzatorja. Če želiš dobiti vsaj približno enakega (fizično) boš moral prebrskati ebay , ali strani kjer se ukvarjajo s popravilom starih radijskih aparatov. Če kondenzator ni namenjen temu kar jaz mislim, napiši za kaj ga rabiš. Če te izgled ne moti, lahko v vsakem primeru uporabiš dva kondenzatorja 50 uF, s primerno delovno napetostjo.
lp
ps. če karkoli kar sem napisal ne razumeš, ti lahko napišem tudi po Hrvaško. _________________ Še dobro, da bitje srca in dihanje nadzoruje vegetativno živčevje. V nasprotnem primeru nekateri ne bi preživeli niti 24 ur. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mburica Član

Pridružen-a: Tor 07 Jan 2014 10:45 Prispevkov: 145 Aktiv.: 1.04 Kraj: Zadar, Croatia
|
Objavljeno: Tor Mar 18, 2014 12:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Popravljam radio Iskra Opatija deluxe, ovdje sam pisao o tome:
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=39106
Dosta je u losem stanju, a zao mi ga je ostaviti nerjesenog, pa kalkuliram koliko bi me sve to skupa doslo, dijelovi i ostalo ...
Uglavnom, zakljucio sam da definitivno moram mjenjat EZ80 sto cu nekako i nabavit, ali prica je da je ovaj kondezator 90% otisao pa eto gledam di njega mogu nabavit i ima li koja kombinacija za zamjenu.
Svaki savjet bi mi bio dosta koristan. Gledao sam po ebay-u, dosta traze za takve kondezatore, pa mi nije jasno zasto su toliko vrijedni i zasto se vise ne proizvode.
Slowfly, razumijem onako jedva slovenski, ako ti nije problem napisi na hrvatskom.
Hvala |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Tor Mar 18, 2014 1:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ako ti nije teško ovaj kondenzator otvoriti tako, da ga ne oštetiš previše, možeš izvaditi njegovu unutrašnjost i unutra staviti dva nova kondenzatora. Takva in tako vezana, kako ti piše na kučištu ili se razbira iz šeme. Novi kondenzatori su manji i tako bi mogli stati u staro kučište. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nikoba Član

Pridružen-a: Ned 21 Jun 2009 20:57 Prispevkov: 154 Aktiv.: 0.79 Kraj: metlika
|
Objavljeno: Tor Mar 18, 2014 11:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ova firma prodaje djelove za stare radije:
http://www.trm-audio.si/kondenzatorji.htm
Kad otvoriš link klikni na JJ ELKO VERTIKALNI. Malo niže na strani češ pronači dvojne kondenzatore. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlavdijC Član

Pridružen-a: Sob 15 Avg 2009 16:26 Prispevkov: 1523 Aktiv.: 7.90 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Sre Mar 19, 2014 12:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Najbolje je sproverjena brza metoda. Stari kondi pusti na šasiji za izgled ter spodaj pod šasijo odspajkaj (odljemati) vodnike od starog kondija.
Na ove vodnike zaljemati kondije novih dizajna i malog dimenzija prigodne za štampano elektronsko pločo. Upotrebaju se u raznima tv prijemnicima.
Danes dobavljiv standard pakovanje umjesto 50mikrofarad 47mikrofarad od 300V.Ili sličnog
Dobičeš jih kao servisne djelove za tv prijemnice. Slično ipak drugo pakovanje.
Tako stari kondiji postoji kao estetski izgled. Pod šasiju glavno vlogo prevzima namjestog starog kondija ovaj dva mala. Nova tehnologija malih dimezija.
Kot so kolegi napisali. Raspakovati starog kondi . U kučišče starog kondija zaljemati mali novi kondiji od 47mikrofarada 300V ili sličan (Ako budeta dva ipak se razumije dva svak jednog) pogonji za lemljanje na štampano pločo.
Nikoji ne zna, da postoji v originalu mali trik.U kučišču staroj dva novoj ili.. Staroj postoji kdje postoji. Pod šasiju dva novoj koji poslužujejo ulogu originala.
Tako se radi. Za stare prijemnice postoji v sodobnem dizajnu sve što treba originalnih rc delova. (Ipak malih sodobnih dimenzija-pakovanja).
Za filtraciju anodnog napona 50 ili 47mikro nema bitnog . Tolerancija dopuščava.
Sve če se podesiti i sa novim materialom.Neče biti nikakvih problema. Treba se pronadjiti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Mar 19, 2014 1:35 am Naslov sporočila: |
|
|
Eto imaš tri mogučnosti.
Prva - kupiš od Bugarina po izgledu najoriginalniji kondenzator za nekih 28€. Link imaš u mom prvom odgovoru.
Druga - napraviš kako ti je savjetovao Lojzek. Otvoriš (pažljivo da ga možeš opet sastaviti) sa donje strane stari kondenzator, isprazniš sadržaj i unutra staviš dva elektrolita od 50 (47) uF/400V. Kupi takve koji stanu unutra. Pazi da ne napraviš neki nepotreban spoj, +(pozitivne) izvode novih kondenzatora zalemi na priključke starog, - (negativne) izvode nekako spoji na kanister (kućište) i zatvori.
Treča - napraviš kako kaže Klavdij. Odspojiš žice sa starog kondenzatora, ispod šasije zalemiš dva od 50 (47) uF/400V. Zajednički priključak (oba - pola novih kondenzatora) spojiš sa šasijom, ostala dva + pola svaki na svoju žicu koje su išle na stari kondenzator.
Bez brige možeš staviti kondenzatore 47 uF/400V
Varianta sa dvostrukim kondenzatorom koju je predložio Nikoba nije najbolja zbog nemogučnosti fiksiranja kondenzatora maticom.
Eto ja san se potrudija, pa san ti napisa hrvacki. Ako ti triba, drugi put napisaću ti dalmatinski.  _________________ Še dobro, da bitje srca in dihanje nadzoruje vegetativno živčevje. V nasprotnem primeru nekateri ne bi preživeli niti 24 ur. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.06 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Sre Mar 19, 2014 8:52 am Naslov sporočila: |
|
|
@Slowfly: A di si bia dok je grmilo? Usput, sretan ti imendan Josipe.
Postoji i
Četvrta - pošalji na PP tvom drskom prijatelju svoju adresu, pa će ti možda nešto slično poslati (iz prve ruke znam da ima), pa možeš onda postupiti po jednoj od gornjih tri mogučnosti. _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mburica Član

|
Objavljeno: Sre Mar 19, 2014 9:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Svaka cast ekipa, vidi se da ste mestri u ovome! Hvala |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nima Član

Pridružen-a: Čet 27 Feb 2014 14:03 Prispevkov: 192 Aktiv.: 1.40 Kraj: Bakovnik
|
Objavljeno: Sre Mar 19, 2014 11:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Slowfly je napisal/a: |
Verjetno bi moralo pisati 50 + 50 uF ali 2 x 50 uF. |
Tudi to ni pravilen zapis. 50μF je pravilno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

|
Objavljeno: Sre Mar 19, 2014 4:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
nima je napisal/a: |
Slowfly je napisal/a: |
Verjetno bi moralo pisati 50 + 50 uF ali 2 x 50 uF. |
Tudi to ni pravilen zapis. 50μF je pravilno. |
Bejž! Ne me sezuvat! _________________ Še dobro, da bitje srca in dihanje nadzoruje vegetativno živčevje. V nasprotnem primeru nekateri ne bi preživeli niti 24 ur. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni