|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
KlemenD Član

Pridružen-a: Sre 18 Maj 2011 15:08 Prispevkov: 188 Aktiv.: 1.09 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sre Apr 02, 2014 12:09 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala vam za vse odgovore !
Sedaj je plan takšen:
Dobil sem še drugi kompresor ! datasheet. Bom najprej tega sprobal da vidim česa je zmožen. Prosil bi vas pa za pomoč pri vezavi le tega, saj mu manjka ''štarter''. A bi to res preprosto vezje delovalo LINK ? Če ja kakšna kondenzatorja potrebujem za to ? (datasheet namiguje na 10uF Run cap in 80uF Start cap, ali lahko stvar na hitro sprobam brez teh kondenzatorjev ? Torej da samo zvežem main coil potem pa za sekundo priklopim še start coil ? )
Če to ne bo delovalo, potem bom probal na odpadu poiskat ''rotary vane '' kompresor in probal s tem.
Če pa še to spodleti pa gremo na vodni šobo
Hvala
Klemen |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlemenD Član

|
Objavljeno: Sre Apr 02, 2014 3:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kompresor iz hladilnika niti približno ne zadovolji mojih potreb. Danes sem šel iskat vodni aspirator Stvar deluje odlično ! pri tlaku iz pipe ustvari tolikšen podtlak, da voda zavre pri 30-40 stopinajh to bo po mojem dovolj, seveda bom pa celotno stvar naredil tako, da bo delovala na neko zunanjo črpalko in bom mogoče dobil še kaj boljše rezultate)
Razmišljal sem, da bi črpalko vzel iz pralnega stroja, slučajno kdo ve, kolikšen vodni tlak lahko ustvarim z to ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.57 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Apr 02, 2014 3:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Omenjena črpalka da približno 0,2 bar tlaka. Največ!! _________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlemenD Član

|
Objavljeno: Sre Apr 02, 2014 3:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali bi lahko iz kakšne bele tehnike dobil črpalko, ki ima višji ali vsaj enak tlak kot je v vodovodnem sistemu ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.39 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Apr 02, 2014 4:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne pozabi, da je najnižji dosežen tlak odvisen od temperature vode! _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlemenD Član

|
Objavljeno: Sob Apr 05, 2014 5:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
piroman je napisal/a: |
Ne pozabi, da je najnižji dosežen tlak odvisen od temperature vode! |
Sem ugotovil se vedno mi pa ni jasno kako je z tlakom ? Ali je najnizji dosezen tlak odvisen tudi od vodnega tlaka ? Bo kaksna razlika ce naprimer vzamem crpalko iz pralnega stroja (0.4) bar al kaj mocnejsega ? Ali bi lahko vzel kaksno mocnejso crpalko iz kaksne odpadne bele tehnike ? (nevem kje se se uporabljajo vodne crpalke, razen v pralnih strojih) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.59 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sob Apr 05, 2014 8:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po moji logiki je pri vodni črpalki pomembna hitrost pretoka vode, ta pa je neposredno povezana s tlakom na vstopu.
Poglej še za pomivalni stroj za posodo (črpalka za pranje, ne za odpadno vodo!), ta bi znal imeti večji tlak kot pralni stroj za cunje. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.02 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon Apr 07, 2014 3:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
V gospodinjski beli tehniki boš težko našel ustrezno črpalko. Išči raje kaj v smeri industrijska pralna tehnika, polnilna tehnika. Ne vem pa, kako so kaj naši odpadi (deponije) založeni z tovrstno navlako. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Energetik-m Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16 Prispevkov: 1392 Aktiv.: 7.34 Kraj: Zagorje
|
Objavljeno: Pon Apr 07, 2014 7:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa, če bi poskusil s puromatom? 100 barov nadtlaka ustvari presneto veliko hitrost vode, le aspirator boš moral skonstruirati na novo. _________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlemenD Član

|
Objavljeno: Tor Apr 15, 2014 2:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Energetik-m je napisal/a: |
Kaj pa, če bi poskusil s puromatom? 100 barov nadtlaka ustvari presneto veliko hitrost vode, le aspirator boš moral skonstruirati na novo. |
Sem si sedaj dobro prebral teorijo in navodila za aspirator Načeloma vakuum ki ga ustvarja ni odvisen od tlaka vode. Naprava potrebuje samo nek določen tlak, da deluje neprekinjeno in stabilno. Proizvajalec za to navaja dobre 3-4 bare, kar koli nad tem naj nebi izboljšalo podtlaka ki ga ustvari, nad 6 barov lahko že poškodujem napravo... Tako da se mi po mojem ne splača nabavljati novega aspiratorja in dvignit tlak na 100 bar Glede na to da mi je cilj neka mala prenosna naprava, v katero naliješ vodo, ki potem kroži skozi aspirator.
Kako pa je z vodovodnim sistemom ? Ima vsaka hiša/blok svojo črpalko za vodo ? Potem bi mogoče uporabil kaj podobnega ker je namreč tlak iz vodovodnega sistema več kot dovolj za dobro delovanje aspiratorja  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni