www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Izdelava vakuumske črpalke
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
KlemenD
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Maj 2011 15:08
Aktiv.: 1.09
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 02, 2014 12:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala vam za vse odgovore !
Sedaj je plan takšen:
Dobil sem še drugi kompresor ! datasheet. Bom najprej tega sprobal da vidim česa je zmožen. Prosil bi vas pa za pomoč pri vezavi le tega, saj mu manjka ''štarter''. A bi to res preprosto vezje delovalo LINK ? Če ja kakšna kondenzatorja potrebujem za to ? (datasheet namiguje na 10uF Run cap in 80uF Start cap, ali lahko stvar na hitro sprobam brez teh kondenzatorjev ? Torej da samo zvežem main coil potem pa za sekundo priklopim še start coil ? )
Če to ne bo delovalo, potem bom probal na odpadu poiskat ''rotary vane '' kompresor in probal s tem.
Če pa še to spodleti pa gremo na vodni šobo Smile

Hvala
Klemen
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
KlemenD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 02, 2014 3:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kompresor iz hladilnika niti približno ne zadovolji mojih potreb. Danes sem šel iskat vodni aspirator Smile Stvar deluje odlično ! pri tlaku iz pipe ustvari tolikšen podtlak, da voda zavre pri 30-40 stopinajh Very Happy to bo po mojem dovolj, seveda bom pa celotno stvar naredil tako, da bo delovala na neko zunanjo črpalko in bom mogoče dobil še kaj boljše rezultate)

Razmišljal sem, da bi črpalko vzel iz pralnega stroja, slučajno kdo ve, kolikšen vodni tlak lahko ustvarim z to ?
Nazaj na vrh
bojans
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Aktiv.: 5.57
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 02, 2014 3:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Omenjena črpalka da približno 0,2 bar tlaka. Največ!!
KlemenD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 02, 2014 3:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali bi lahko iz kakšne bele tehnike dobil črpalko, ki ima višji ali vsaj enak tlak kot je v vodovodnem sistemu ?
Nazaj na vrh
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.39
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 02, 2014 4:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne pozabi, da je najnižji dosežen tlak odvisen od temperature vode!
KlemenD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 05, 2014 5:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

piroman je napisal/a:
Ne pozabi, da je najnižji dosežen tlak odvisen od temperature vode!

Sem ugotovil Smile se vedno mi pa ni jasno kako je z tlakom ? Ali je najnizji dosezen tlak odvisen tudi od vodnega tlaka ? Bo kaksna razlika ce naprimer vzamem crpalko iz pralnega stroja (0.4) bar al kaj mocnejsega ? Ali bi lahko vzel kaksno mocnejso crpalko iz kaksne odpadne bele tehnike ? (nevem kje se se uporabljajo vodne crpalke, razen v pralnih strojih)
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.59
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 05, 2014 8:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po moji logiki je pri vodni črpalki pomembna hitrost pretoka vode, ta pa je neposredno povezana s tlakom na vstopu.

Poglej še za pomivalni stroj za posodo (črpalka za pranje, ne za odpadno vodo!), ta bi znal imeti večji tlak kot pralni stroj za cunje.

Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.02

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 07, 2014 3:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V gospodinjski beli tehniki boš težko našel ustrezno črpalko. Išči raje kaj v smeri industrijska pralna tehnika, polnilna tehnika. Ne vem pa, kako so kaj naši odpadi (deponije) založeni z tovrstno navlako.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Energetik-m
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16
Aktiv.: 7.34
Kraj: Zagorje

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 07, 2014 7:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa, če bi poskusil s puromatom? 100 barov nadtlaka ustvari presneto veliko hitrost vode, le aspirator boš moral skonstruirati na novo.
KlemenD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 15, 2014 2:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Energetik-m je napisal/a:
Kaj pa, če bi poskusil s puromatom? 100 barov nadtlaka ustvari presneto veliko hitrost vode, le aspirator boš moral skonstruirati na novo.

Sem si sedaj dobro prebral teorijo in navodila za aspirator Smile Načeloma vakuum ki ga ustvarja ni odvisen od tlaka vode. Naprava potrebuje samo nek določen tlak, da deluje neprekinjeno in stabilno. Proizvajalec za to navaja dobre 3-4 bare, kar koli nad tem naj nebi izboljšalo podtlaka ki ga ustvari, nad 6 barov lahko že poškodujem napravo... Tako da se mi po mojem ne splača nabavljati novega aspiratorja in dvignit tlak na 100 bar Very Happy Glede na to da mi je cilj neka mala prenosna naprava, v katero naliješ vodo, ki potem kroži skozi aspirator.

Kako pa je z vodovodnim sistemom ? Ima vsaka hiša/blok svojo črpalko za vodo ? Potem bi mogoče uporabil kaj podobnega ker je namreč tlak iz vodovodnega sistema več kot dovolj za dobro delovanje aspiratorja Smile
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni