|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Fantocci Član

Pridružen-a: Pon 06 Jul 2009 10:52 Prispevkov: 384 Aktiv.: 1.97
|
Objavljeno: Čet Feb 27, 2014 10:36 am Naslov sporočila: Spoj pocinkan valjanec-bakrena žica (galvanski člen?) |
|
|
Imam tako situacijo:
V novogradnji imam izvedeno temeljno ozemljilo s pocinkanim valjancem. En krak valjanca je pripeljan v inštalacijski kanal v zidu, blizu mesta, kjer bo notranja elektroomarica z varovalkami.
Sedaj moram nekako povezati oz. pripeljati to ozemljitev iz valjanca do omarice. Vse poteka v zidu znotraj hiše, povezava bo dolga cca. 1,5m.
Mislil sem enostavno bakreno žico primernega preseka oviti okoli valjanca in stisniti s klemo, da bo dober stik. Vendar sem potem videl, da bom tako ustvaril "baterijo" z 1,1V napetosti
Bojim se, da mi bo ta spoj, ki je zelo pomemben iz stališča varnosti (ozemljitev, delovanje FID...) začel počasi razpadati in čez leta pričel delati težave.
Kako naj to izvedem, da ne bo teh težav? Sigurno obstaja kakšna standardna rešitev za to v energetiki? Ali pa se mogoče samo jaz sekiram zaradi tega?
Ne bi pa rad čez deset let sem pisal nekaj v tem stilu: včasih je bilo vse OK, sedaj pa mi FID "brez veze" ven meče...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.34 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Čet Feb 27, 2014 11:12 am Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor vem se uporabi medeninasti vmesnik.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
6dan8 Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53 Prispevkov: 1053 Aktiv.: 5.98 Kraj: Goriška
|
Objavljeno: Čet Feb 27, 2014 11:13 am Naslov sporočila: |
|
|
1.) Na konec žice ustreznega preseka stisneš kabelski čevelj (z namenskimi kleščami). Zvrtaš luknjo v valjanec in z vijakom, matico in podložkami pritrdiš kabelski čevelj na valjanec.
2.) Uporabiš namensko sponko za valjanec (pobrskaj malo, recimo, tukaj)
EDIT: Če ne bi omenjal "instalacijskega kanala", bi ti svetoval, naj bo spoj v razvodnici. Tako pa ne bom. Vseeno pa je dobro poskrbeti za dostopnost spoja - če zaradi drugega ne, zaradi (morebitne) kontrole le-tega.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
carli Član

Pridružen-a: Pon 14 Nov 2011 19:02 Prispevkov: 758 Aktiv.: 4.57 Kraj: Haloze
|
Objavljeno: Čet Feb 27, 2014 11:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Takšno sponko dobiš v večini trgovin z elektro materialom.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
77.04 KB |
Pogledana: |
15 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Fantocci Član

|
Objavljeno: Čet Feb 27, 2014 11:58 am Naslov sporočila: |
|
|
6dan8, hvala za link. Iz česa pa je kabelski čevelj običajno? Medenina, aluminij?
Nekje sem našel to tabelo:
Elektrokemijska napetostna vrsta (redoks vrsta):
Litij -3,01
Rubidij -2,98
Cezij -2,92
Kalij -2,92
Barij -2,92
Stroncij -2,89
Kalcij -2,84
Natrij -2,71
Magnezij -2,38
Berilij -1,70
Aluminij -1,66
Titan -1,63
Mangan -1,18
Krom -0,91
Cink -0,76
Železo -0,44
Kadmij -0,40
Indij -0,34
Talij -0,34
Kobalt -0,27
Nikelj -0,23
Kositer -0,14
Svinec -0,13
Baker +0,35
Živo srebro+0,80
Srebro +0,80
zlato +1,42
Dobil sem še dve ideji:
- ker gre v bistvu za pocinkano železo, bi lahko pocinkani sloj obrusil, naredil spoj baker-železo, ki je malo manj različen. Tega bi potem zaščitil z barvo
- lahko bi valjanec podaljšal z enakim valjancem vse do elektoomarice in bi imel tam viden stik različnih kovin
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Fantocci Član

|
Objavljeno: Čet Feb 27, 2014 11:59 am Naslov sporočila: |
|
|
carli je napisal/a: |
Takšno sponko dobiš v večini trgovin z elektro materialom. |
To je namenjeno premostitvi pocinkan valjanec - bakrena žica?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
forest70 Član

Pridružen-a: Ned 20 Jul 2008 1:00 Prispevkov: 588 Aktiv.: 2.85 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Čet Feb 27, 2014 12:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kabel čevelj je pokositran baker !
Ne delaj probleme tam kjer jih ni. Po tvojem bi v distribucijah imeli vsi zanič ozemljila.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Fantocci Član

|
Objavljeno: Čet Feb 27, 2014 12:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da te ne bo glava zabolela...
Kositer-Cink da že boljši rezultat od Cink-Baker, tako da nisem brez veze odprl teme.
Sem pa že videl "lepo" zarjavela ozemljila od profesionalnih distributerjev...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
6dan8 Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53 Prispevkov: 1053 Aktiv.: 5.98 Kraj: Goriška
|
Objavljeno: Čet Feb 27, 2014 12:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fantocci: link sem podal, ker tam lepo piše, kaj se uporablja za preprečevanje "galvanskega člena" (zakaj tako, najdeš tukaj, poglavje 2.8, tabela 8.)
Ker vidim, da si zagret, lahko pogledaš tudi zanimivo čtivo (poglavje 5).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.37
|
Objavljeno: Čet Feb 27, 2014 1:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fantocci je napisal/a: |
Sem pa že videl "lepo" zarjavela ozemljila od profesionalnih distributerjev... |
V pravi zemlji bo čez čas tudi rostfrei ozemljilo "lepo zarjavelo". Zato se pa ivajajo periodične kontrole, da se ugotovi stanje (vsaj naj bi se izvajale...)
_________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Fantocci Član

|
Objavljeno: Čet Feb 27, 2014 2:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
6dan8 je napisal/a: |
Fantocci: link sem podal, ker tam lepo piše, kaj se uporablja za preprečevanje "galvanskega člena" (zakaj tako, najdeš tukaj, poglavje 2.8, tabela 8.)
Ker vidim, da si zagret, lahko pogledaš tudi zanimivo čtivo (poglavje 5). |
Hvala, bom predelal
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 15.97
|
Objavljeno: Čet Feb 27, 2014 2:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Suh spoj z dotikom poljubnih dveh kovin sploh ni problematičen.
Problem nastane šele, ko v del spoja, kjer fizični dotik ni popoln, zaleze prevodna tekočina.
Takrat nastane zaključena zanka kovina1-kovina2---elektrolit---kovina1 in hkrati galvanski člen, zato tok steče. Pri tem suh del spoja ne čuti posledic, v mokrem delu pa eno kovino razjeda in nanaša na drugo. Čeprav je čez čas na obeh straneh plast iste kovine, napetost zanke še naprej vzdržuje suh spoj kovin.
Pomaga, če je spoj nastal s taljenjem vsaj ene izmed prisotnih kovin ali z dodajanjem tretje kovine, nastane spoj brez mikroskopskih špranj, v katere bi zalezla tekočina.
Pomaga tudi izdatna zatesnitev suhega spoja z ladijsko barvo za kovine.
Pomaga tudi, če ima ena kovina galvansko (suh spoj s popolnim dotikom) nanešeno plast druge kovine, ali če imata obe kovini galvansko nanešeno plast tretje kovine.
_________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ugorazd Član

Pridružen-a: Pon 17 Maj 2010 9:44 Prispevkov: 265 Aktiv.: 1.44 Kraj: Goriška
|
Objavljeno: Sre Apr 09, 2014 9:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno maš valjenc 25x4mm,povežeš z vodnikom rum.zelen 16mm ali 25mm prereza,na koncu kabel čevelj in spojiš na valjenc in spoj premažeš z IBITOL-om.
_________________ VIR:ELEK. INSTAL. Ravnikar - MERITVE Ravnikar - SIST. BREZPREKINITVENEGA NAPAJANJA Agencija Poti - PRENAP. ZAŠČ. Hermi - ELEKTRONIKA ZA ZAČETNIKE Arsoski - ŠTUDENTSKE STRANI Fakulteta za elektrotehniko - eOET Ministrstvo za Šolstvo,EU |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lipa Član

Pridružen-a: Ned 27 Sep 2009 9:39 Prispevkov: 734 Aktiv.: 3.82 Kraj: Lipa Beltinci
|
Objavljeno: Sre Apr 09, 2014 10:43 pm Naslov sporočila: Re: Spoj pocinkan valjanec-bakrena žica (galvanski člen?) |
|
|
Fantocci je napisal/a: |
Imam tako situacijo:
V novogradnji imam izvedeno temeljno ozemljilo s pocinkanim valjancem. En krak valjanca je pripeljan v inštalacijski kanal v zidu, blizu mesta, kjer bo notranja elektroomarica z varovalkami.
Sedaj moram nekako povezati oz. pripeljati to ozemljitev iz valjanca do omarice. Vse poteka v zidu znotraj hiše, povezava bo dolga cca. 1,5m.
Mislil sem enostavno bakreno žico primernega preseka oviti okoli valjanca in stisniti s klemo, da bo dober stik. Vendar sem potem videl, da bom tako ustvaril "baterijo" z 1,1V napetosti
Bojim se, da mi bo ta spoj, ki je zelo pomemben iz stališča varnosti (ozemljitev, delovanje FID...) začel počasi razpadati in čez leta pričel delati težave.
Kako naj to izvedem, da ne bo teh težav? Sigurno obstaja kakšna standardna rešitev za to v energetiki? Ali pa se mogoče samo jaz sekiram zaradi tega?
Ne bi pa rad čez deset let sem pisal nekaj v tem stilu: včasih je bilo vse OK, sedaj pa mi FID "brez veze" ven meče... |
Za namenski kabelski čevelj AL CU vem, za drugo pa na žalost ne
http://www.euro-m.si/cevni-al-cu-kabelski-cevlji,3.html
_________________ Lep pozdrav!
Boris Z. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mare_m Član

Pridružen-a: Ned 31 Jul 2011 16:22 Prispevkov: 97 Aktiv.: 0.57 Kraj: JN75PV
|
Objavljeno: Sre Apr 09, 2014 10:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo
Sicer pa obstaja krizna sponka za valjanec Zn/Cu. Ze kar nekaj casa na trgu.
Najbolje da v zemlji das sponko pokonci, da vpliva med materjala iz Cu na Zn ali obratno.
Sponka je sicer bakreni (ukrivljeni del, za Cu vodnik), v serdini Inox ploscica, in nato se z druge strani Zn ploscica (valjanec).
Zelo dobro je poviti s kakem bitumen trakomda ne more vlaga zraven, ostane spoj ko nov.
Veliko srece
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 6 dni