|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
bezjakm Neznanec

Pridružen-a: Pon 21 Apr 2014 22:02 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01 Kraj: Župečja vas, Lovrenc na Dr. polju
|
Objavljeno: Pon Apr 21, 2014 10:44 pm Naslov sporočila: Merilnik - senzor - vlažnosti zemlje |
|
|
Spoštovani člani foruma.
Prvič se obračam na vas in ne vem, če sem v pravi rubriki...
Imam problem z merjenjem vlažnosti zemlje. Naredil sem si krmilnik za namakalni sistem vrta (ARDUINO, kapljični sistem...) in bi rad namakal različne sekcije vrta z različno vlažnostjo zemlje (različne vrtnine, nekaj vrta imam pokritega...).
Poiskal sem nizkocenovno varianto senzorja za ARDUINO:
http://www.ebay.com/itm/Soil-Hygrometer-Humidity-Detection-Module-Soil-Moisture-Water-Sensor-For-Arduino-/400603044139?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item5d45cd592b]Ebay
Analogni izhod sem peljal na mikrokrmilnik in mi krmilje lepo špila, nastane pa problem z obrabo senzorja (enosmerni tok, elektroliza pobira material... - sem sedaj sprogramiral da občasno vklopim senzor...). Druga težava je nelinearnost senzorja (do kakih 60% je dokaj linearen, dalje pa gre takoj proti 100%).
Ima kdo kakšne izkušnje s samogradnjo senzorja (merilnega pretvornika) ali mogoče ima kdo kaj "boljšega za zmerno ceno"?
Mogoče senzorja z izmeničnim tokom, ali kapacitivnega ali induktivnega (za umerjanje sem imel certificiran merilnik, ki dela na induktivnem principu).
Vsaka ideja ali nasvet mi bo dobrodošla
LP Marjan
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Peter123 Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34 Prispevkov: 1441 Aktiv.: 7.21 Kraj: Lj.
|
Objavljeno: Tor Apr 22, 2014 7:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Obrabo senzorja preprečiš samo tako da prekineš tok med +5V in GND.
Na sliki tukaj:
http://www.electroschematics.com/6519/simple-soil-moisture-sensor-arduino-project/
imaš upor vezan na +5V in senzorjem. To povezavo moraš prekinit da bo prenehal teči tok in s tem degredacija senzorja/sonde.
Seveda je dobro tudi pomeriti napetost na analognem vhodu ko je rele izklopljen - čim nižja je napetost bolje je / niži tok.
Vmes lahko vežeš naprimer rele, vklopiš ga pa cca 2-5s pred meritvijo.
Seveda so tudi druge rešitve (npr., uporaba tranzirstorja ali pa prekinjaš GND povezavo...).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bezjakm Neznanec

Pridružen-a: Pon 21 Apr 2014 22:02 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01 Kraj: Župečja vas, Lovrenc na Dr. polju
|
Objavljeno: Tor Apr 22, 2014 7:49 am Naslov sporočila: |
|
|
Obrabo sem sedaj preprečil tako, da sem napajanje merilnega pretvornika priklopil na digitalni izhod in sprogramiral ta izhod tako, da ga vklopim vsako minuto samo za 2 sekundi, po eni sekundi vklopa odčitam analogno vrednost in mu pol spet izklopim napajanje. S tem sem življenjsko dobo povečal, vsaj 30 x - saj tok teče le 1/30 minute.
Problem mi še vedno predstavlja nelinearnost senzorja, ki sem jo skušal linearizirati (izmeril nekaj merilnih točk z referenčnim merilnikom in pol en del lineariziral, drugega pa kvadratno interpoliral... - priloga).
Sumim, da ne bom prišel do zadovoljivih rezultatov in iščem alternative - boljše in zanesljivejše rešitve.
LP Marjan
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
2014_04_11_meritve.xls |
Velikost datoteke: |
114 KB |
Downloadano: |
11 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3406 Aktiv.: 14.93 Kraj: slo
|
Objavljeno: Tor Apr 22, 2014 9:42 am Naslov sporočila: |
|
|
nelinearna temperaturna tipala imajo za linearizacijo kar zaporedno vezan upor
_________________ ___ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Peter123 Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34 Prispevkov: 1441 Aktiv.: 7.21 Kraj: Lj.
|
Objavljeno: Tor Apr 22, 2014 9:49 am Naslov sporočila: |
|
|
@bezjakm
Ja ideja za napajanje iz digitalnega izhoda je dobra.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2743 Aktiv.: 13.22 Kraj: Vrhnika
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni