www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Merilnik - senzor - vlažnosti zemlje

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bezjakm
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 21 Apr 2014 22:02
Aktiv.: 0.01
Kraj: Župečja vas, Lovrenc na Dr. polju

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 21, 2014 10:44 pm    Naslov sporočila:  Merilnik - senzor - vlažnosti zemlje Odgovori s citatom

Spoštovani člani foruma.
Prvič se obračam na vas in ne vem, če sem v pravi rubriki...
Imam problem z merjenjem vlažnosti zemlje. Naredil sem si krmilnik za namakalni sistem vrta (ARDUINO, kapljični sistem...) in bi rad namakal različne sekcije vrta z različno vlažnostjo zemlje (različne vrtnine, nekaj vrta imam pokritega...).
Poiskal sem nizkocenovno varianto senzorja za ARDUINO:
http://www.ebay.com/itm/Soil-Hygrometer-Humidity-Detection-Module-Soil-Moisture-Water-Sensor-For-Arduino-/400603044139?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item5d45cd592b]Ebay

Analogni izhod sem peljal na mikrokrmilnik in mi krmilje lepo špila, nastane pa problem z obrabo senzorja (enosmerni tok, elektroliza pobira material... - sem sedaj sprogramiral da občasno vklopim senzor...). Druga težava je nelinearnost senzorja (do kakih 60% je dokaj linearen, dalje pa gre takoj proti 100%).
Ima kdo kakšne izkušnje s samogradnjo senzorja (merilnega pretvornika) ali mogoče ima kdo kaj "boljšega za zmerno ceno"?
Mogoče senzorja z izmeničnim tokom, ali kapacitivnega ali induktivnega (za umerjanje sem imel certificiran merilnik, ki dela na induktivnem principu).
Vsaka ideja ali nasvet mi bo dobrodošla Dancing

LP Marjan
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Peter123
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Aktiv.: 7.21
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 22, 2014 7:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obrabo senzorja preprečiš samo tako da prekineš tok med +5V in GND.
Na sliki tukaj:
http://www.electroschematics.com/6519/simple-soil-moisture-sensor-arduino-project/
imaš upor vezan na +5V in senzorjem. To povezavo moraš prekinit da bo prenehal teči tok in s tem degredacija senzorja/sonde.

Seveda je dobro tudi pomeriti napetost na analognem vhodu ko je rele izklopljen - čim nižja je napetost bolje je / niži tok.

Vmes lahko vežeš naprimer rele, vklopiš ga pa cca 2-5s pred meritvijo.

Seveda so tudi druge rešitve (npr., uporaba tranzirstorja ali pa prekinjaš GND povezavo...).
Nazaj na vrh
bezjakm
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 21 Apr 2014 22:02
Aktiv.: 0.01
Kraj: Župečja vas, Lovrenc na Dr. polju

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 22, 2014 7:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obrabo sem sedaj preprečil tako, da sem napajanje merilnega pretvornika priklopil na digitalni izhod in sprogramiral ta izhod tako, da ga vklopim vsako minuto samo za 2 sekundi, po eni sekundi vklopa odčitam analogno vrednost in mu pol spet izklopim napajanje. S tem sem življenjsko dobo povečal, vsaj 30 x - saj tok teče le 1/30 minute.
Problem mi še vedno predstavlja nelinearnost senzorja, ki sem jo skušal linearizirati (izmeril nekaj merilnih točk z referenčnim merilnikom in pol en del lineariziral, drugega pa kvadratno interpoliral... - priloga).
Sumim, da ne bom prišel do zadovoljivih rezultatov in iščem alternative - boljše in zanesljivejše rešitve.
LP Marjan

2014_04_11_meritve.xls
 Opis:
meritve, linearizacija

Download
 Ime datoteke:  2014_04_11_meritve.xls
 Velikost datoteke:  114 KB
 Downloadano:  11 krat

Nazaj na vrh
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.93
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 22, 2014 9:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

nelinearna temperaturna tipala imajo za linearizacijo kar zaporedno vezan upor
Peter123
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Aktiv.: 7.21
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 22, 2014 9:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@bezjakm
Ja ideja za napajanje iz digitalnega izhoda je dobra.
Nazaj na vrh
qwertz
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Aktiv.: 13.22
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 22, 2014 10:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče pride prav, od 14:50 naprej

http://www.eevblog.com/2014/04/22/eevblog-606-mailbag/
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni