|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
smilex Neznanec

Pridružen-a: Pet 25 Apr 2014 21:46 Prispevkov: 9 Aktiv.: 0.07 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: Pet Apr 25, 2014 10:21 pm Naslov sporočila: Oprema za izdelavo TIV |
|
|
Odločil sem se, da bom doma izdeloval tiskana vezja, pa rabim malo pomoči glede tega. Končujem 4. letnik elektro srednje šole, kjer smo pri praksi že delali to tako, da vem kako se dela.
Koliko sem gledal po forumih sem izvedel to, da rabim:
- VTF žarnico 125W
- dušilko
- kisline
Za VTF žarnico sem videl, da imajo v FARMAT, MERKUR in pa SYLUX. Dušilko pa imajo ravno tako pri FARMATU in SYLUX. Zanima če še kje drugje prodajajo žarnico, pa da bi jo imeli na zalogi, ker jo rabim čim prej, v SYLUX je nimajo za FARMAT in MERKUR pa še nevem.
Glede kislin me pa zanima, če je za razvijalec dobro čistilo za odtoke (30% NaOH) ali moram imeti tista bela zrnca. Solno kislino imajo v merkurju, nevem pa kje dobiti vodikov peroksid. Aja pa solno kislino imajo 20% in 30%, katera je boljša?
Imam pa v bližini trgovino mavrico tako, da bom šel še tam pogledat. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
krko Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2012 22:19 Prispevkov: 451 Aktiv.: 2.89 Kraj: Cerknica
|
Objavljeno: Pet Apr 25, 2014 10:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Solno kislino imam jaz 32 % (tista bela plastenka z oranžno nalepko) iz hrastnika (nevem firme, ki jo porizvaja). Jaz sem jo dobil v kmetijski trgovini.
Vodikov peroksid dobiš v mavrici, preverjeno. Stane mislim da nekje 4.8 €, kolikor se spomnim.
Za žarnice pa nebi vedel povedati, ker uporabljam likalnik in laserski tiskalnik. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.68 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sob Apr 26, 2014 9:05 am Naslov sporočila: |
|
|
TKI hrastnik, tehnična solna kislina, 30%, peroksid pa dela belinka, ravno tako tam nekje koncentriran. Jaz to dobim ali v merkurju ali pa v trgovini barve laki (v mojem primeru v Kamniku,color ali nekaj podobnega).
Sicer pa - zakaj si se odločil za osvetljevanje? Boš delal zelo tanke povezave? Če ne, toner sistem deluje hitreje, dosti hitreje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smilex Neznanec

|
Objavljeno: Sob Apr 26, 2014 9:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Za ta postopek sem se odločil, ker smo tako že v šoli delali in mi je bolj domač, ampak bom najvrjetneje zaenkrat sprobal s tonerjem, ker nimam časa, da bi si naredil osvetljevanje tako kot treba. Potem ko bo konc šole pa si bom za hobij naredu s postopkom osvetljevanje, mogoče z ledicami.
Nekaj sem bral za postopek s tonerjem pa me zanima, če je tako: najprej na plaus papir z laserskim tiskalnikom natisnemo vezje, nato ga položimo na ploščico in segrejemo z likalnikom, potem pa sledi samo še jedkanje.
Imam že nekaj ploščic z že nanešenim fotolakom. Kolikor vem fotolaka ne sme biti, če uporabiš postopek s tonerjem. Ali lahko fotolak očistim z nitro razrečilom ali se to naredi na kakšen drug način? In kaj naredim z mešanico po opravljenem jedkanju? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mirkatmir Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 7.90 Kraj: Ribnica (JN75IR)
|
Objavljeno: Sob Apr 26, 2014 10:21 am Naslov sporočila: |
|
|
malo čtiva _________________ lp, Miran (Miro - S51SK) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.55 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Sob Apr 26, 2014 10:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Pozabi na fotolak pa na laikalnik prav tako. Natisneš na rekalmni papir, daš na ploščo za vezja in zapečeš z plastifikatorjem. Preden se fotolak posuši imaš vezje že narejeno.
Se pa najdejo zadeve, kjer se fotolak boljše obnese. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smilex Neznanec

|
Objavljeno: Sob Apr 26, 2014 12:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nism rekel, da bi dal fotolak na ploščico, ampak mi je sošolec dal eno ploščico katera je bila kupljena z že nanešenim fotolakom. Pa me zanima če takšne ploščice več niso uporabne za postopek s tonerjem ali se da fotolak odstraniti.
Zanima me tudi kaj naredit z mešanico kislin po opravljenem jedkanju? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.91 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sob Apr 26, 2014 12:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
smilex je napisal/a: |
Zanima me tudi kaj naredit z mešanico kislin po opravljenem jedkanju? |
Nič ! Sploh ne rabiš kislin in peroksidov, ki so za nameček še nevarne snovi.
Kupi natrijev persulfat. Je bel prašek. 200g ga raztopiš v 1l vode. Dobro deluje pri 40°C.
Kako to doseči? Za občasna jedkanja je dovolj dobro, če imaš plastično banjico v večji banjici v katero si nalil toplo vodo ( 50°C).
Po uporabi tekočino ( Natrijev persulfat ) ponovno shraniš v steklenico. Je uporabna za naslednjič. Ne razpada, tako kot razpada recimo peroksid v kislini.
Jedkanje je bolj enakomerno. Za nameček, pa ne načenja skoraj nobenega meni poznanega flomasta tipa "vodoodporen". Za kislino je že zelo problem poiskati takega ki zdrži. Tudi najtanjši flomastri delujejo dobro. Preizkusil sem celo vezje, ki je bilo narisano na ploterju. Vsekakor je popravljanje, torej retuša vezja pred jedkanjem uspešnejše.
Laminator res priporočam, a se v sili da narediti Vezje tudi s likalnikom. Priporočam tudi "toner Density" sprej s katerim se pospreja papir preden gre v toner transfer postopek. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dumr666 Član

Pridružen-a: Tor 31 Jan 2012 23:30 Prispevkov: 409 Aktiv.: 2.50 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Apr 26, 2014 12:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz jih nesem gasilcem. _________________ Robots will steal your job. But that's OK. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jure94 Član

Pridružen-a: Sre 05 Maj 2010 17:11 Prispevkov: 433 Aktiv.: 2.35 Kraj: Jesenice / Lj
|
Objavljeno: Sob Apr 26, 2014 1:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
Nič ! Sploh ne rabiš kislin in peroksidov, ki so za nameček še nevarne snovi.
Kupi natrijev persulfat. Je bel prašek. 200g ga raztopiš v 1l vode. Dobro deluje pri 40°C.
|
Sam imam boljše izkušnje z železovim kloridom, saj ga ni treba segrevati. Je pa res, da gre malo počasneje in rokavice ter obleka, ki je ni škoda so obvezne.
Lp
jure94 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.91 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sob Apr 26, 2014 1:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem tudi feri-klorid poizkusil. Ob jedkanju se sproščajo agresivni hlapi. Tega ne počnte v zaprtih prostorih, če nočete, da vam vrata od visečih omaric ne odpadejo na glavo. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.00
|
Objavljeno: Sob Apr 26, 2014 2:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2105 Aktiv.: 8.86 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Apr 26, 2014 2:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vzami solno kislino, ki je, glede na vsebnost kisline, cenejša. Vodo lahko dodaš sam.
Za razvijanje uporabljam "Cevosan". V 0,5l embalaži je bil brez dišav in ostalih dodatkov.
Peroksid kupujem v Mavrici. V lekarnah (če ga imajo) je dražji. Precej bolj razredčenega se je včasih dalo dobiti v drogerijah. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.70 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Sob Apr 26, 2014 4:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
smilex je napisal/a: |
Pa me zanima če takšne ploščice več niso uporabne za postopek s tonerjem ali se da fotolak odstraniti. |
Verjetno boš odstranil kar z 30% NaOH, če je to razvijalec samo brez UV vžiganja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.55 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Sob Apr 26, 2014 6:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fotolak gre, če se prav spomnim prav lepo dol z acetonom ali nitro redčilom.
Vse potrebne kemikalije kot že napisano dobiš v tebi najbližji trgovini z barvami. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni