|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Wisse Član

Pridružen-a: Čet 03 Okt 2013 14:22 Prispevkov: 12 Aktiv.: 0.08 Kraj: Klopca
|
Objavljeno: Pon Okt 07, 2013 2:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zanimive informacije. Fizikalno gledano, je meni transformator velika neznanka, zato sem vesel takih konkretnih pojasnil
Ogledoval sem si toroidni transformator (hitelektronik) moči 1kVA. Po predlogu forumašev planiram 20% rezerve in bom tako na hladni grelni žici trošil približno 800W. Predlagana rezerva je bila sicer 25%, vendar bi rad iz sistema iztisnil čim več moči, naslednji trafo v redni ponudbi pa zmore pretiranih 1,5kVA. Glede na prejšnji post, bi vseeno moral biti na dokaj varni strani.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.10 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Pon Okt 07, 2013 4:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Osnovno vprašanje pri triak regulaciji transformatorja z ohmskim bremenom je: ali je transformator induktivno ali ohmsko breme.
Cos malih transformatorjev je okoli 0.95 (18°), velikih pa do 0.99 (8°) pri nazivni ohmski obremenitvi. Manjša obremenitev pomeni manjši cos , neobremenjen transformator doseže le 0.15 (80°). Tu gre vedno za induktivno komponento, ki kvari fazni kot med vhodno napetostjo in tokom.
Glede na to da se bo obremenitev transformatorja lahko spreminjala od 0 do 80%, se bo tudi fazni kot med napetostjo in tokom. Zato se mi zdi edino pravilno, da je triak regulacija projektirana za induktivno breme.
Tipičen kazalčni diagram za transformator z ohmskim bremenom je v priponki. Več razlage o izgubah, magnetenju in ostalem najdete tukaj.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
209.15 KB |
Pogledana: |
7 krat |

|
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
128.94 KB |
Pogledana: |
3 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.10 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Sre Okt 09, 2013 10:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Danes je dan, ko vam, zainteresiranim, dam link na članek iz Elektorja, ki govori o triak regulaciji izhodne napetosti transformatorja v 400W laboratorijskem usmerniku.
LINK
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejcek81 Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 12:32 Prispevkov: 1526 Aktiv.: 7.69 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sre Okt 09, 2013 11:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Pred časom sem testiral SSR(zero cross) regulacijo pri 2kW transformatorju. Na sekundarju je tekel tok 160A.
Vse luči po hiši so delale zgago...
LP
_________________ Če ne gre - ne obstaja! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laura Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48 Prispevkov: 1954 Aktiv.: 10.77 Kraj: Sobota
|
Objavljeno: Sre Okt 09, 2013 11:44 am Naslov sporočila: |
|
|
Kaj je to 12V napeljava po hiši?
_________________ Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejcek81 Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 12:32 Prispevkov: 1526 Aktiv.: 7.69 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sre Okt 09, 2013 12:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne. Izdeloval sem neke vrste avtogen varilnik na vodo (vodik). Nato sem z feti rehuliral tok na sekundarju in motenj ni bilo
Regulacija na primarju je smetila omrežje, da se je kar kadilo.
Lp
_________________ Če ne gre - ne obstaja! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Carko Član

Pridružen-a: Pet 15 Apr 2011 1:40 Prispevkov: 451 Aktiv.: 2.60 Kraj: KP
|
Objavljeno: Sre Okt 09, 2013 1:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
borber je napisal/a: |
Danes je dan, ko vam, zainteresiranim, dam link na članek iz Elektorja, ki govori o triak regulaciji izhodne napetosti transformatorja v 400W laboratorijskem usmerniku.
LINK |
23 let si to skrivnost držal zase?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.66 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sre Okt 09, 2013 3:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede tega načrta naj omenim da ga sam sicer nikoli nisem delal, sem pa prebral da se je trafo pretirano grel, zato so objavili popravek, ki je na koncu članka in ga ne gre zanemariti.
Pa povečano brnenje transformatorja je v takem primeru normalno.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Wisse Član

Pridružen-a: Čet 03 Okt 2013 14:22 Prispevkov: 12 Aktiv.: 0.08 Kraj: Klopca
|
Objavljeno: Čet Maj 15, 2014 6:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po več mesecih sem se spomnil na vas in vašo silno gostoljubnost in se odločil, da napišem zelo kratek povzetek glede projekta. Mogoče bo komu koristilo.
Naprava za varjenje je že nekaj časa v obratovanju in ima za seboj okli 2000 uspešnih ciklov.
Vezava je sila preprosta in identična tisti, ki jo je opisal uporabnik flomaster. Da povzamem:
Krmiljenje je izvedeno na primarnem delu ločilnega transformatorja (1KVA) s spodaj omenjenim proporcionalnim relejem. Vezava je faza -> transformator -> SSR -> ničla. Na sekundar transformatorja je neposredno priklopljena grelna žica.
Regulacija temperature je izvedena zaprtozančno s pomočjo PLC-ja. Temperaturo se meri neposredno na grelni žici. Odzivnost je za moje pojme odlična. Rampa dosega okoli 50°C/s ustaljeno stanje pa drži na približno +-3°C okoli nastavljene vrednosti (oboje sicer zelo zavisi od fizikalnih lastnosti sistema).
Crydomov "proporcionalni SSR" - po domače dimmer.
Problemov s pregrevanjem ali z odpovedjo elektronike še nisem imel. Cikli so sicer kratki in redko posejani, zato ne vem kako bi se sistem obnesel za kontinuirano gretje.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni