www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Transformator + PWM
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Wisse
Član
Član

Pridružen-a: Čet 03 Okt 2013 14:22
Aktiv.: 0.08
Kraj: Klopca

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 07, 2013 2:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanimive informacije. Fizikalno gledano, je meni transformator velika neznanka, zato sem vesel takih konkretnih pojasnil Smile

Ogledoval sem si toroidni transformator (hitelektronik) moči 1kVA. Po predlogu forumašev planiram 20% rezerve in bom tako na hladni grelni žici trošil približno 800W. Predlagana rezerva je bila sicer 25%, vendar bi rad iz sistema iztisnil čim več moči, naslednji trafo v redni ponudbi pa zmore pretiranih 1,5kVA. Glede na prejšnji post, bi vseeno moral biti na dokaj varni strani.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.10
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 07, 2013 4:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Osnovno vprašanje pri triak regulaciji transformatorja z ohmskim bremenom je: ali je transformator induktivno ali ohmsko breme.
Cos Fi malih transformatorjev je okoli 0.95 (18°), velikih pa do 0.99 (8°) pri nazivni ohmski obremenitvi. Manjša obremenitev pomeni manjši cos Fi , neobremenjen transformator doseže le 0.15 (80°). Tu gre vedno za induktivno komponento, ki kvari fazni kot med vhodno napetostjo in tokom.
Glede na to da se bo obremenitev transformatorja lahko spreminjala od 0 do 80%, se bo tudi fazni kot med napetostjo in tokom. Zato se mi zdi edino pravilno, da je triak regulacija projektirana za induktivno breme.

Tipičen kazalčni diagram za transformator z ohmskim bremenom je v priponki. Več razlage o izgubah, magnetenju in ostalem najdete tukaj.

books_002.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  209.15 KB
 Pogledana:  7 krat

books_002.png

books_003.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  128.94 KB
 Pogledana:  3 krat

books_003.png

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
borber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 09, 2013 10:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Danes je dan, ko vam, zainteresiranim, dam link na članek iz Elektorja, ki govori o triak regulaciji izhodne napetosti transformatorja v 400W laboratorijskem usmerniku.

LINK
Nazaj na vrh
matejcek81
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 12:32
Aktiv.: 7.69
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 09, 2013 11:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred časom sem testiral SSR(zero cross) regulacijo pri 2kW transformatorju. Na sekundarju je tekel tok 160A.
Vse luči po hiši so delale zgago...

LP

laura
Član
Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48
Aktiv.: 10.77
Kraj: Sobota

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 09, 2013 11:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj je to 12V napeljava po hiši?
matejcek81
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 12:32
Aktiv.: 7.69
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 09, 2013 12:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne. Izdeloval sem neke vrste avtogen varilnik na vodo (vodik). Nato sem z feti rehuliral tok na sekundarju in motenj ni bilo
Regulacija na primarju je smetila omrežje, da se je kar kadilo.

Lp

Carko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 15 Apr 2011 1:40
Aktiv.: 2.60
Kraj: KP

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 09, 2013 1:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

borber je napisal/a:
Danes je dan, ko vam, zainteresiranim, dam link na članek iz Elektorja, ki govori o triak regulaciji izhodne napetosti transformatorja v 400W laboratorijskem usmerniku.

LINK
23 let si to skrivnost držal zase? Smile
Nazaj na vrh
borber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 09, 2013 1:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Maja 2007 je članek pripel protonček:
http://www.elektronik.si/phpBB2/download.php?id=7400

Koliko si pa ti star? Menda ne samo 13 let?
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.66
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 09, 2013 3:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede tega načrta naj omenim da ga sam sicer nikoli nisem delal, sem pa prebral da se je trafo pretirano grel, zato so objavili popravek, ki je na koncu članka in ga ne gre zanemariti.
Pa povečano brnenje transformatorja je v takem primeru normalno.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Wisse
Član
Član

Pridružen-a: Čet 03 Okt 2013 14:22
Aktiv.: 0.08
Kraj: Klopca

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 15, 2014 6:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po več mesecih sem se spomnil na vas in vašo silno gostoljubnost in se odločil, da napišem zelo kratek povzetek glede projekta. Mogoče bo komu koristilo.

Naprava za varjenje je že nekaj časa v obratovanju in ima za seboj okli 2000 uspešnih ciklov.
Vezava je sila preprosta in identična tisti, ki jo je opisal uporabnik flomaster. Da povzamem:

Krmiljenje je izvedeno na primarnem delu ločilnega transformatorja (1KVA) s spodaj omenjenim proporcionalnim relejem. Vezava je faza -> transformator -> SSR -> ničla. Na sekundar transformatorja je neposredno priklopljena grelna žica.
Regulacija temperature je izvedena zaprtozančno s pomočjo PLC-ja. Temperaturo se meri neposredno na grelni žici. Odzivnost je za moje pojme odlična. Rampa dosega okoli 50°C/s ustaljeno stanje pa drži na približno +-3°C okoli nastavljene vrednosti (oboje sicer zelo zavisi od fizikalnih lastnosti sistema).
Crydomov "proporcionalni SSR" - po domače dimmer.

Problemov s pregrevanjem ali z odpovedjo elektronike še nisem imel. Cikli so sicer kratki in redko posejani, zato ne vem kako bi se sistem obnesel za kontinuirano gretje.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4
Stran 4 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni