|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
haki Član

Pridružen-a: Ned 23 Sep 2012 12:58 Prispevkov: 90 Aktiv.: 0.58 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: Pon Maj 05, 2014 7:33 pm Naslov sporočila: Popravilo radiokasetofona 2 --- " truščanje, prasketanj |
|
|
Prosim za pomoč,če ima kdo izkušnjo z podobno težavo.
V obeh primerih ,ob poslušanju radia ali kasete je nemogoče poslušati na majhni jakosti glasnosti, ker neprestano zraven prasketa in trušči.
Če pojačaš glasnost se ta zvok izgubi, a če pozorno poslušaš se v ozadju še vedno sliši šibko prasketanje.
Dejansko ko daš gumb za glasnost na minimum še vedno slišiš prasketajoče igranje.
To je in ko poslušaš radio in tudi ko poslušaš kaseto.
Naj pa poudarim , da ko poslušaš kaseto in kaseto izklopiš z tipko na kasetofonu pa to prasketanje poneha. Čeprav je preklopno stikalo ki ima pozicije ( radio,tape,aux ) še vedno na tape.
A ko pritisneš ponovno na play se prasketanje zopet pojavi.
Je pa to prasketanje stalno, nikoli ne poneha.
Sem napravil mali posnetek,da se v osnovi sliši kaj je problem.
Prosim če ima kdorkoli kakšno izkušnjo kje bi ta težava bila.
Je pa radiokasetofon elta 6874. Sheme nimam, ker je tudi nisem nikjer uspel najti.
http://youtu.be/0HW0dMSCPSQ
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.65 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Pon Maj 05, 2014 9:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Video ni dostopen, oziroma vsaj meni ne...
Če vrtiš gumb za glastnost kaj dodatno šumi mogoče? _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
haki Član

|
Objavljeno: Pon Maj 05, 2014 9:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vrtenje gumba ne povzroča nobenega dodatnega prasketanja.
Poizkusi še enkrat link,sem spremenil iz zasebnega v javnega,Če je bila to težava da nisi mogelvideti posnetka ??
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.65 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Pon Maj 05, 2014 9:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sedaj pa deluje. Včasih se spomnim, da je bil pri kakšnih tranzistorjih kdaj pa kdaj problem v potenciometru za glasnost, pa očitno ni to to.
Imaš slučajno kakšne preklopnike med viri glasbe. Namreč pri mojem ojačevalniku, so v primeru težav s preklopnikom pristoni podobni sindromi? _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
haki Član

|
Objavljeno: Pon Maj 05, 2014 9:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Preklopnik seveda je . Samo da,ko je preklopnik na kaseti in imaš pritisnjen play ,prasketa in ne moreš dati čisto na tiho. Ko papritisneš stop, normalno se kasetofon ustavi,neha igrati in tudi prasketanje izgine brez da bi preklopnik kaj prestavljal.
Prasketa vedno kadar je izvor radio ali kaseta.
http://youtu.be/0HW0dMSCPSQ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
haki Član

|
Objavljeno: Čet Maj 15, 2014 3:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Auu. Pa sem mislil da se je kdo že kdaj srečal s podobno težavo ??? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bizgec65 Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46 Prispevkov: 2099 Aktiv.: 11.29 Kraj: Trebnje
|
Objavljeno: Čet Maj 15, 2014 4:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
haki je napisal/a: |
Preklopnik seveda je . Samo da,ko je preklopnik na kaseti in imaš pritisnjen play ,prasketa in ne moreš dati čisto na tiho. Ko papritisneš stop, normalno se kasetofon ustavi,neha igrati in tudi prasketanje izgine brez da bi preklopnik kaj prestavljal.
Prasketa vedno kadar je izvor radio ali kaseta.
http://youtu.be/0HW0dMSCPSQ |
Je še kakšen vir avdio signala? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
haki Član

|
Objavljeno: Čet Maj 15, 2014 5:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi če preklopnik od radia prestaviš na sw ali mw prasketanje poneha- utihne.
Fm in kaseta prasketa kot je slišno na posnetku.
Aja, mislim da sem šele sedaj razumel kaj hočeš povedati ???? Seveda je še lahko drug izvor . Line in ....
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bizgec65 Član

|
Objavljeno: Čet Maj 15, 2014 5:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Torej je še vseeno čisto možno da te zeza potenciometer, kajti, na MW in SW ne loviš nič, potem pa kao nima kaj hreščat. Jaz bi vseeno poizkusil najprej s potenciometerom kaj narediti, pa četudi poizkus z različnimi navadnimi upori. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
haki Član

|
Objavljeno: Čet Maj 15, 2014 6:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Skoraj bi upal trditi da tole ni težava potenciometra. Bi še verjel če se samo nebi dalo zmanjšati glasnost na nulo.
Tako pa tisto prasketanje mi ne gre v glavo ??
Ker drugače potenciometer lepo spreminja enakomerno glasnost brez hreščanja ob vrtenju.
Pa tudi načrta za ta radio ne najdem ,nikjer.
Elta 6874
Nekako se mi zdi da nekaj ne zapre predojačevalca ,ker se tudi vu metra ob postavitvi potenciometra na nulo ne ugasneta , ampak še veselo nabijata. ??
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bizgec65 Član

|
Objavljeno: Čet Maj 15, 2014 7:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Težko je prepričati prepričanega, ne bom več pisal traparij.
(no ja samo še to: ta čas bi jaz odspajkal potenciometer - 2 minuti, na eno stran naspajkal en upor 1 minuta, preizkusil - še ena minuta, torej skupaj 5 minut, ker sklepam, da si ga prej razdrl, radio namreč, ker pri sestavljenem se ga ne da popravljat, razen, če misliš...) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
haki Član

|
Objavljeno: Čet Maj 15, 2014 8:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Verjamem da stvari obvladaš.
Samo ni mi logično ker imam občutek da potenciometer normalno deluje.
Bom pa poizkusil najverjetneje čez vikend še tvojo varianto.
Sedaj če lahko malo podrobneje opišeš ali skiciraš kako si mislil to opraviti z upori in kakšnimi.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bizgec65 Član

|
Objavljeno: Čet Maj 15, 2014 9:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saj ti lahko narišem, vendar po tvojem pisanju sodeč ti elektronika ni ravno močnejša stvar. To je tako kot bi šel jaz operirati nekomu - najmanj slepič. Človeka odprem, vem kje približno, potem grem pa na Google spraševat, če je že kdo kaj podobnega delal. Pa da ne boš mislil, da imam kaj proti tebi, tudi meni, ko se je ustavilo, oz. ko sem nekaj vprašal, kar mi ni bilo jasno, so tukaj dejali: beri to, beri ono, beri sem, beri tja. Nisem noben strokovnjak, nekaj sem se pa še daljnega leta gospodovega naučil v šoli, tako da vsaj osnove poznam. Ko boš imel čas in odprl kasetofon, poslikaj del kjer je zvezan potenciometer, pa ti narišem, na tvojo sliko. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Spajky Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05 Prispevkov: 1095 Aktiv.: 6.01 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Pet Maj 16, 2014 11:12 am Naslov sporočila: |
|
|
Možno je tudi, da je v predojačevalcu kakšen kondenzator slab ali ima hladen spoj; simptomi znajo bit identični ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laura Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48 Prispevkov: 1954 Aktiv.: 10.81 Kraj: Sobota
|
Objavljeno: Pet Maj 16, 2014 11:56 am Naslov sporočila: |
|
|
"Pošpricaj" s kontakt sprejem vse potenciometre, stikala in preklopnik rec/play-kjer se mi zdi da je izvor tvojih težav. _________________ Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni