|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.89 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Maj 21, 2014 11:53 pm Naslov sporočila: Predlog za skupno izdelavo switching napajalnikov. |
|
|
Verjetno nisem edini, ki imam običajno probleme z napajanjenm kakega lastnega vezja. Običajno nimam ustreznega trafota. Je prevelik, premajhen ... Potem je problem še škatla, hlajenje .... Skraj vedno pa sta potrebni vsaj dve napetosti. 5V in 12V ali 24V Na ebay-u sem našel prav tak napajalnik za drobiž. ***klik***
Precej časa nazaj sem za test naredil en tak switcher. Temelji na čipu TNY268. Cena čipa je pod 2€ Edini problem je trafo. V danem primeru sem ga navil na roko. Vso potrebno dokumentacijo za izdeavo nudi Power Integrations na svoji strani.
Zanima me, če je kdo sposoben splejat tak projekt. (problem so pred vsem transformatorji) Sam sem interesent za 5-10 takih napajalnikov.
Zahteve bi bile recimo 500mA 5V 100-200mA 12(24V) _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.00
|
Objavljeno: Čet Maj 22, 2014 1:12 am Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PeterC Član

Pridružen-a: Tor 14 Dec 2004 20:22 Prispevkov: 204 Aktiv.: 0.86
|
Objavljeno: Čet Maj 22, 2014 1:13 am Naslov sporočila: |
|
|
Pa bi se splačalo iti v izdelavo AC/DC napajalnikov? To ni ravno enostaven projekt.
Pomoje je treba upoštevati precej pravil pri izdelavi - izolacije, vhodni filtri, ustrezne zaščite,...
Pa če je že čip malo pod 2€, kakšna je ocena ostalega BOMa?
Je 5€ za 5W napajalnik preveč? S tem, da ima ta vse ustrezne cerfitikate in celo 2 leti garancije?
http://www.tme.eu/en/details/ps-05-5/open-frame-power-supplies/mean-well/# _________________ Time is like a fuse, short and burning fast |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jakey Član

Pridružen-a: Sre 11 Jul 2012 0:38 Prispevkov: 651 Aktiv.: 4.13 Kraj: Ravne/LJ/Kobarid
|
Objavljeno: Čet Maj 22, 2014 3:23 am Naslov sporočila: Re: Predlog za skupno izdelavo switching napajalnikov. |
|
|
Silvo je napisal/a: |
Verjetno nisem edini, ki imam običajno probleme z napajanjenm kakega lastnega vezja. Običajno nimam ustreznega trafota. Je prevelik, premajhen ... Potem je problem še škatla, hlajenje .... Skraj vedno pa sta potrebni vsaj dve napetosti. 5V in 12V ali 24V Na ebay-u sem našel prav tak napajalnik za drobiž. ***klik***
|
Tu si si že odgovoril. Glej, neboš prišel ceneje skozi celo zadevo, kot pa 2.5€(kar je cena na ebayu, preračunana v evre. Oz., natančneje: 2.49€).
Kar pomeni, da poleg čipa ti ostane 49c za tiskanino ter ostale komponente, kar pa definitivno neboš prišel tako poceni skozi.
Sicer je po zmogljivosti le 100mA manj kot želiš pri obeh sekundarjih, a mislim, da je to še najmanjši problem tu
Nabavi teh 20 komadov zase + še koga, pa boste vsi prišparali tako na živcih, odkrivanju tople vode, neiskanju morebitnih napak in popravkov, ipd. ipd. ipd.
Topla voda je že odkrita in neverjetno poceni je v tem primeru. Ceneje je neboš naredil sam. _________________ Predlagam, da kar napišem, si čimprej skopirat, saj bodo šerifi tega foruma verjetno pobrisali s predpostavko, da ne prispeva (dosti) k vrednosti foruma. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.89 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Čet Maj 22, 2014 9:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Kroko je napisal/a: |
Zakaj pa ta iz eBaya ni dober? Dvomim, da se da narediti ceneje. |
Nikjer nisem omenil cene. Problem je naročanje, čas dobave itd...
Mogoče ve kdo kje dobiti jedra in tuljavnike? Reciklaža starih ne pride v poštev. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Čet Maj 22, 2014 9:43 am Naslov sporočila: |
|
|
PeterC je napisal/a: |
Pa bi se splačalo iti v izdelavo AC/DC napajalnikov? To ni ravno enostaven projekt.
Pomoje je treba upoštevati precej pravil pri izdelavi - izolacije, vhodni filtri, ustrezne zaščite,...
Pa če je že čip malo pod 2€, kakšna je ocena ostalega BOMa?
Je 5€ za 5W napajalnik preveč? S tem, da ima ta vse ustrezne cerfitikate in celo 2 leti garancije?
http://www.tme.eu/en/details/ps-05-5/open-frame-power-supplies/mean-well/# |
Tale MEAN WELL-ov je zanimiv. Moral bi imeti edino dve izhodni napetosti. Cena za enojnega je kar ugodna. A je MEAN WELL-ov zastopnik kje pri nas? _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Peter123 Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34 Prispevkov: 1442 Aktiv.: 7.21 Kraj: Lj.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03 Prispevkov: 1943 Aktiv.: 8.20
|
Objavljeno: Čet Maj 22, 2014 11:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem no, če se to ravno izplača delati.
Pa ne samo zaradi ceni tudi zaradi tega, ker posegaš na napetostno področje, ki se ureja drugače kot pa področje "varne napetosti". |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PPG78 Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09 Prispevkov: 2342 Aktiv.: 9.88 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: Čet Maj 22, 2014 6:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kitajski se ne morejo primerjati z "doma narejenim" ali kupljenim, ne po kvaliteti in ne po ceni. Na kitajske napajalnike se ne moreš zanesti, nekateri delajo brez problemov, nekatere serije pa pokajo kot za stavo ...
Imam že nekaj časa na mizi cenovno ugoden trafo ravno za čip TNY268, ampak ne pride na vrsto.
Kar se tiče materiala za izdelavo je največji strošek vezje, čip (2€) in trafo (1,2€), ostali material pa še 1-2€, kar skupaj znese cca. 7€.
Za kaj na hitro mislim da je rešitev tudi v kupljenih modulih velikosti EI transformatorja za vezje - klik.
Mogoče za panel38 pripravim eno demo vezje.
LP, Peter |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Čet Maj 22, 2014 10:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Peter,
Če boš naročeval trafote, sem kanditat za enih 20-30 kom. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56 Prispevkov: 1486 Aktiv.: 6.27 Kraj: Yogyakarta
|
Objavljeno: Pet Maj 23, 2014 2:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz jih kupim na ebay-u za male pare. Standardni za 3A izhoda z nastavljivim izhodom. Malo drazji z 5A.
Bi pa bilo fino ce bi jih nekdo potestiral ce res zdrzijo 3 in 5A izhoda
Zaenkrat sem zadovoljen z njimi.
Ubistvu ce delam racunico materiala na svoje tiskanine sploh ne tlacim vec SMPS napajalnikov ker jih od kitajcov dobim za 50% ceneje kot bi mene material prisev pa ze sestavljeni so. Na tiskanini samo predvidim mesto za vgraditev napajalnika ali pa nekje v ohisju mesto zanj.
samo moje mnenje. Najnovejsi delujejo celo z 1MHz so 3x2cm veliki in bi naj zmogli 2A izhoda. Ravno zadnjic narocil 10 komadov.
p.s. ce se javi kdo za testerja in napise clanek za revijo mu odstopim en komad od vsakega modela za test
p.s2. zdaj videl da gre za AC v DC. moji so DC-DC  _________________ Bad things happen to good people all the time for no reason!
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Peter123 Član

|
Objavljeno: Pet Maj 23, 2014 7:26 am Naslov sporočila: |
|
|
@Silvo
Ja časi ko sem računal in navijal trafote za tny so mimo, ali za kak drug ac/dc.
Tako da me ne čakat. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70770.48
|
Objavljeno: Pet Maj 23, 2014 9:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Peter123 Član

|
Objavljeno: Pet Maj 23, 2014 10:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Pozabil omenit.
Če boš potreboval se še kje najde kak kos. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Pet Maj 23, 2014 11:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
borisz je napisal/a: |
Cena TNY pri 100 kos: 0,78 EUR
Trafo Trafo pri 100 kos 0,87EUR
skupaj; 1,65 EUR
Hudo zanimivo. Po mojem bi ga lahko naredili v rangu 5 EUR, takšnega kot hočemo. Saj Kitajci tudi ne dobijo zastonj komponent.... |
Boris, ravno o tem govorim. Če vzameš primerjavo s klasičnim napajalnikom je vsaka cena pod 10€ zelo ugodna. 10VA trafo je okrog 8€ če zraven računaš še dva linearna stabilizatorja+ hladilo si krepko čez 10€. Tak dvojni switčher pa spraviš na ploščico velikosti, ki jo zaseda klasiočen trafo. S TNY268 se da po datashetu izvelči celo 23VA kar ni ravno malo.
Boris, sem prepričan, da naročilo 100 kosov spravimo na forumu skupaj brez problema. Lahko probamo "pobrati" informativna naročila v tem sporočilu.
Recimo, da uspemo spraviti skupaj za 6€ 240V AC ->5v in 12v z max močjo, ki jo paš zmore trafo.
Sam bi jih vzel 15 kom
Peter123 je napisal/a: |
@Silvo
Ja časi ko sem računal in navijal trafote za tny so mimo, ali za kak drug ac/dc.
Tako da me ne čakat. |
Peter123 za naročilo sem milslil na PPG78, ki je nakazal na povezavo, kjer se dobijo že naviti trafoti.
PPG78 je napisal/a: |
Kitajski se ne morejo primerjati z "doma narejenim" ali kupljenim, ne po kvaliteti in ne po ceni. Na kitajske napajalnike se ne moreš zanesti, nekateri delajo brez problemov, nekatere serije pa pokajo kot za stavo ...
Imam že nekaj časa na mizi cenovno ugoden trafo ravno za čip TNY268, ampak ne pride na vrsto.
Kar se tiče materiala za izdelavo je največji strošek vezje, čip (2€) in trafo (1,2€), ostali material pa še 1-2€, kar skupaj znese cca. 7€.
Za kaj na hitro mislim da je rešitev tudi v kupljenih modulih velikosti EI transformatorja za vezje - klik.
Mogoče za panel38 pripravim eno demo vezje.
LP, Peter |
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni