|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Saran Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26 Prispevkov: 729 Aktiv.: 3.65 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: Pon Jun 16, 2014 7:04 pm Naslov sporočila: Spajanje žic za LED luč - ne najdem pametne ideje |
|
|
Tale zadeva mi že dolgo časa leži v delavnici nedokončana. Skratka gre za LED svetilko iz LED trakov na 12V v aluminijastem ohišju, zadaj pa imam kontakte, ki štrlijo vse naokoli. Ali ima kdo kakšno idejo kako bi lahko te žice na sliki spojil skupaj v en pol, tako, da bo zadeva enostavna za priklop na napajanje? Enostavno ne najdem neke pametne rešitve.
Razmišljal sem o kakšnih sponkah, samo je prostor med alu ploščo in steno omejen na 1 cm (razen če ne zamenjam nosilnih U-profilov na straneh). Tudi da bi vse skupaj spajkal skupaj mi je prišlo na misel, vendar pa sem to že storil pri prejšnji luči in mi zadeva ni všeč.
Ima kdo kakšno pametno idejo?
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
148.57 KB |
Pogledana: |
62 krat |

|
Zadnja stran negativnega pola - žice |
|
130.78 KB |
22 krat |

|
_________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bizgec65 Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46 Prispevkov: 2099 Aktiv.: 11.25 Kraj: Trebnje
|
Objavljeno: Pon Jun 16, 2014 8:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nisem prepričan, če sem dobro zastopil, pa še nekaj žic se mi zdi da ne vidim prav.
Kaj pa kljub vsemu spajkanje na na enostranski "TIV", ta je tanek, lahko ga priviješ na obstoječe telo....
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zan95 Član

Pridružen-a: Čet 28 Feb 2013 0:36 Prispevkov: 89 Aktiv.: 0.59 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Pon Jun 16, 2014 9:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
jaz bi v takšnem položaju znotraj ohišja s kratkimi žičkami povezal vse iste pole med seboj in iz zadnjega potegnil en vodnik ven
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.83 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Pon Jun 16, 2014 9:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri 1cm prostora lahko uporabiš wago klemo. Za trdo ali mehko žico.
_________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kornjace Član

Pridružen-a: Pon 05 Sep 2011 23:26 Prispevkov: 421 Aktiv.: 2.50 Kraj: Goriška Brda
|
Objavljeno: Pon Jun 16, 2014 10:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa zbirna letvica, taka kot se ponavadi uporablja za zbiranje "nule" v elektroomaricah?
Ne dobim nobene slike na spletu... žal...
_________________ Failure is always an option. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 15.96
|
Objavljeno: Pon Jun 16, 2014 11:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko uporabiš navadne enojne sponke -"čokoladice" za v zidno dozo. Ena vrstica vsebuje 12 sponk.
Olupiš nekaj centimetrov 2,5 kvadrat žice in nanjo nanizaš 5 takih sponk. Nato v vsako vtakneš še tisto malo žičko in zategneš.
Sponke naj ležijo, da bo "višina" v bistvu njihova širina.
_________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3388 Aktiv.: 15.95
|
Objavljeno: Tor Jun 17, 2014 6:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Kombinacija moške in ženske letvice? klik
Če uporabiš žensko malo daljšo, populiš ven nekaj kontaktov in zvrtaš vanjo luknjici za pritrditev.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bizgec65 Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46 Prispevkov: 2099 Aktiv.: 11.25 Kraj: Trebnje
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Tor Jun 17, 2014 7:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala vam za vse nasvete!
Bizgec65 je napisal/a: |
Nisem prepričan, če sem dobro zastopil, pa še nekaj žic se mi zdi da ne vidim prav.
Kaj pa kljub vsemu spajkanje na na enostranski "TIV", ta je tanek, lahko ga priviješ na obstoječe telo.... |
Česa ne razumeš glede žic? V ohišju je 5 led trakov, ki so paralelno položeni na aluminijasto ploščo. Torej na eni strani imamo 5 kontaktov za pozitivni pol in na drugi strani 5 kontaktov za negativni pol. Spajkanje na TIV mi ni prišlo na misel, je pa dobra ideja.
zan95 je napisal/a: |
jaz bi v takšnem položaju znotraj ohišja s kratkimi žičkami povezal vse iste pole med seboj in iz zadnjega potegnil en vodnik ven  |
Tole se mi se sliši še bolje, škoda, da se nisem prej spomnil. In še to, da lahko tisti en vodnik potegnem znotraj ohišja na drugo stran, tako, da bom samo na eni strani imel dve žici. Mimo grede, kakšno žico pa potrebujem za napajanje z 12V, 3A? Bo kar 1.5mm² vredu?
ElGrigon je napisal/a: |
Pri 1cm prostora lahko uporabiš wago klemo. Za trdo ali mehko žico. |
Poznam te sponke, saj jih imam doma nekaj. Žal imam samo takšne s 5 luknjami (ena pre malo).
kornjace je napisal/a: |
Kaj pa zbirna letvica, taka kot se ponavadi uporablja za zbiranje "nule" v elektroomaricah?
Ne dobim nobene slike na spletu... žal... |
Am malo me skrbi glede izolacije vsega skupaj, saj pri teh letvicah kovina gleda vse naokoli.
igo je napisal/a: |
Lahko uporabiš navadne enojne sponke -"čokoladice" za v zidno dozo. Ena vrstica vsebuje 12 sponk.
Olupiš nekaj centimetrov 2,5 kvadrat žice in nanjo nanizaš 5 takih sponk. Nato v vsako vtakneš še tisto malo žičko in zategneš.
Sponke naj ležijo, da bo "višina" v bistvu njihova širina. |
Tole tudi ni slaba ideja. Teh sponk imam nekaj na zalogi. Sicer bo pa treba kable malo pocvikati v tem primeru, saj so pocinani. Razmišljal sem tudi, da bi potem uporabil nekaj takega za priklop napajanja, samo je potem spet problem višine.
http://i00.i.aliimg.com/wsphoto/v1/1306707736_1/-font-b-terminal-b-font-font-b-block-b-font-font-b-connector-b-font.jpg
lojzek je napisal/a: |
Kombinacija moške in ženske letvice? klik
Če uporabiš žensko malo daljšo, populiš ven nekaj kontaktov in zvrtaš vanjo luknjici za pritrditev. |
Nisem čisto prepričan kako naj bi to zgledalo. Na vsezadnje lahko zadevo kar prilepim na ploščo, da ne bo potrebno kakšno privijanje.
lp
_________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kornjace Član

Pridružen-a: Pon 05 Sep 2011 23:26 Prispevkov: 421 Aktiv.: 2.50 Kraj: Goriška Brda
|
Objavljeno: Tor Jun 17, 2014 10:35 am Naslov sporočila: |
|
|
@Bizgec65
Ja ja, seveda, takšno sem mislil Hvala
Za tako letvico se dobijo plastični nastavki za pritrditev. Na obeh koncih odviješ en vijak stran, in nastaviš to plastiko za pritrditev, ki drži letvico od tal... Je pa res, da imaš še vedno izpostavljeno celotno letev...
_________________ Failure is always an option. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
T0RN4D0 Član

Pridružen-a: Sob 15 Mar 2008 23:58 Prispevkov: 86 Aktiv.: 0.41 Kraj: Sevnica
|
Objavljeno: Tor Jun 17, 2014 5:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še en glas da se žice združijo na notranji strani oziroma eno žico priciniš direktno na vse kontakte in potegneš en vodnik ven.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.50 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Tor Jun 17, 2014 5:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Res ste neverjetni, jaz osebno bi na škarje odrezal trak kaširanega vitroplasta (FR4), na njega prilotal vse tiste "drote" na ta trak prilotal priklučen "drat" in je zadeva rešena!
Če moti, da je mogoče FR4 v zraku, pa še dvokomponentno lepilo in ta kaširan FR4 prilepljen na Al podlago!
Res "bigdil" ena taka stvar in razpravljanje o tem.
Če potrebuješ kaširan FR4, na ZS mi pošlji dimenzije in seveda ostale podatke in ti pošljem!
_________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Tor Jun 17, 2014 8:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
jaka57: Hvala, FR4 že imam.
T0RN4D0 je napisal/a: |
Še en glas da se žice združijo na notranji strani oziroma eno žico priciniš direktno na vse kontakte in potegneš en vodnik ven. |
Tole sem mi zdi še najboljša rešitev. Sicer bi moral biti bolj pozoren na izdelavo, vendar pa obstaja težava. Olupljena žica ne pride v poštev, saj imam na trakih skupaj poleg pozitivnih kontaktov še negativne. Sedaj vidim zakaj sem na začetku uporabil 5 žic.
Edina varianta bi bila, da s škarjami odrežem stran polovico traku, tako, da bo na koncu samo še en pol.
|
103.66 KB |
3 krat |

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.50 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Tor Jun 17, 2014 8:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj bi enostavno, če je lahko komplicirano?
Če si že lotal žice, daj razloži mi, zakaj pa na strani LED nisi vse skupaj povezal in prideta ven samo dva "drata"?
_________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zan95 Član

Pridružen-a: Čet 28 Feb 2013 0:36 Prispevkov: 89 Aktiv.: 0.59 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Tor Jun 17, 2014 9:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
jaz sem delal z olupljenimi žicami, pa nisem imel težav..če pa misliš, da jih boš imel, pa čez nasprotni pol, ki je zraven nalepi majhen košček izolirnega traku
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni