|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Saran Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26 Prispevkov: 729 Aktiv.: 3.65 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: Tor Jun 17, 2014 9:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bom poskusil tole z olupljeno žico, pa poročam, ko bo gotovo. Verjetno jo bo treba malo ukriviti.
lp
_________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bizgec65 Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46 Prispevkov: 2099 Aktiv.: 11.25 Kraj: Trebnje
|
Objavljeno: Tor Jun 17, 2014 10:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saran je napisal/a: |
Bom poskusil tole z olupljeno žico, pa poročam, ko bo gotovo. Verjetno jo bo treba malo ukriviti.
lp |
No v prvem mojem odgovoru sem napisal, da mi ni ravno jasno okoli vodnikov, pa pustimo to. Al' se zezaš in provociraš, in nočeš nasvetov, al' nimaš predstave kaj bi rad. Jaz sem napisal "TIV", @Jaka57 pa FR4, kar je bilo isto mišljeno.....
Kakšne olupljene žice? Pa saj ne boš dajal 6mm2, saj ne teče 50A skozi tele ledice.
Če postaviš ledice (trakove) takole, ti ne bo nič v napoto, in ne bo treba lupiti, malček pa bo treba pokriviti, ja :
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
27.42 KB |
Pogledana: |
4 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Sre Jun 18, 2014 8:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Takšno vezavo, kot je na spodnji sliki, sem namenoma izbral, saj sem na ta način izdelal tudi prejšnjo in malo večjo svetilko. Slišal sem, da ni dobro imeti trakove vezane zaporedno, zato sem uporabil paralelno vezavo.
|
20.34 KB |
0 krat |

|
_________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bizgec65 Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46 Prispevkov: 2099 Aktiv.: 11.25 Kraj: Trebnje
|
Objavljeno: Sre Jun 18, 2014 9:56 am Naslov sporočila: |
|
|
OK, ampak če bi priključil cel trak, brez da ga režeš, je pa zvezano kako? (vzporedno ali zaporedno?)
Drugače pa je bilo mišljeno z FR4 ali "TIV" takole. Sam bi se mogoče odločil celo za obojestransko ploščico, še manj dela. Tisti del pa zapogneš nazaj na ohišje, saj žičke so dolge po želji.
LP
|
34.22 KB |
1 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Sre Jun 18, 2014 10:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Vredu, hvala za tale nasvet. Bom preveril, če imam kakšen obojestranski TIV na zalogi. Mislim, da bi moral imeti še ravno enega.
Pri led traku brez rezanja obstaja "serijska vezava" trakov, jaz pa uporabljam paralelno. Ledice na traku so vezane paralelno druga na drugo in uporabljajo predupore.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Čet Jun 19, 2014 5:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Eto, zadeva je končana in deluje super. Najlepša hvala vsem za nasvete. Kable sem odspajkal stran in prispajkal olupljeno žico, kot mi je bilo večkrat svetovano. Treba je bilo še pocvikati stran negativne/pozitivne pole na vsaki strani. lp
Končana led luč - notranjost |
|
136.11 KB |
17 krat |

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zan95 Član

Pridružen-a: Čet 28 Feb 2013 0:36 Prispevkov: 89 Aktiv.: 0.59 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Čet Jun 19, 2014 6:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
dobro izgleda
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.66 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Čet Jun 19, 2014 7:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Led trak ima serijsko vezane samo grupe ledic, ponavadi po tri, te grupe pa so paralelno vezane v traku. Tam, kjer so vezane paralelno trak tudi lahko režeš.
Problem je v tem, da če je to trak z večjo porabo potem proti koncu teh 5 metrov ledice že svetijo malo manj, kar se že opazi na oko, če postaviš začetek in konec skupaj. Zato je pri uporabi dolge linije dobro speljati napajanje iz obeh strani, če je le možno.
Pa en trak še ni tako kritično, če bi vezal dva po 5 metrov, bi pa proti koncu drugega svetilnost že kar padla.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Čet Jun 19, 2014 8:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saj tole je v bistvu prvič in zadnjič, da sem šel luči izdelovati iz led trakov. V prihodnje bom raje uporabil 3W ali pa 10W sevalce (nichia, cree) in napajanjem s konstantnim tokom. Nič brezveznih preduporov, ki samo trošijo moč v prazno.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.66 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Čet Jun 19, 2014 8:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz ugotavljam da je svetilnost trakov manjša od drugih ledic. Trakovi so edino fino na določenih mestih, recimo v kuhinji po dolžini pod visečimi omaricami - nad pultom, itd...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
siljo Član

Pridružen-a: Tor 28 Okt 2003 8:08 Prispevkov: 1035 Aktiv.: 4.36 Kraj: Ribn'ca
|
Objavljeno: Čet Jun 19, 2014 8:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
...to je logično, saj imaš en kup uporov na katerih se dodatno izgublja moč!
_________________ Lep pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni